G-Dragon introduceert k-pop op grandioze wijze in de Ziggo Dome

G-Dragon is in zijn thuisland Zuid-Korea bekend geworden als frontman van BIGBANG en het is nu voor het eerst dat hij zijn MOTTE wereldtour naar Nederland brengt. FOK! was erbij en zag in de Ziggo Dome een grandioze introductie tot het fenomeen k-pop.

Zoals het een echte superster betaamt is Kwon Ji-yong dik drie kwartier te laat als na een loop van een aantal van zijn videoclips het podium begint te bewegen en hij eruit springt. Het geschreeuw dat daarbij ontstaat is van zo'n hoog geluidsniveau dat zelfs een professionele set oordoppen de barrière niet weet waar te maken. Echter mag er ook wel geschreeuwd worden door de fans, die hoge prijzen neer moesten leggen voor een kaartje. De goedkoopste kaartjes waren te verkrijgen voor ongeveer 60 euro, maar voor een plekje tijdens de soundcheck en daarbij de beste staanplaats moest diep in de buitel getast worden. Die kaartjes gingen voor ruim 450 euro over de toonbank. Er moet dan wel gezegd worden dat G-Dragon levert voor de betaalde prijs. Zijn show doet niet onder voor de grote producties van U2 of Metallica, en het publiek is dan in een algehele extase. 

Hoogtepunten in de setlist zijn ondere andere 'That XX', 'CRAYON', 'Middle Fingers Up' en megahit 'Crooked'. Het woord megahit moet dan wel in zijn context worden beschouwd, want hier op de radio wordt k-pop nooit gedraaid. In het thuisland zou de Ziggo Dome echter te klein zijn voor G-Dragon, die daar met gemak een formaat Amsterdam Arena of Wembley Stadium uitverkoopt, en dat meerdere malen achter elkaar. En dat is alleen al te zien aan het ingewikkelde podiumontwerp dat vanavond op touw wordt gezet. Elk deel lijkt afzonderlijk van elkaar te kunnen bewegen en vanaf alle kanten is daardoor ook het optreden goed te zien, aangezien het podium min of meer is opgebouwd uit megaschermen. Voor de finishing touch zijn er ook nog twee grote projectieschermen opgehangen. De show missen wat betreft beeld is dus absoluut geen optie vanavond. Wel kan er uiteraard qua taal iets misgaan, maar daar heeft het publiek dat op deze concerten afkomt totaal geen boodschap aan. Ook de energie die van de band, de dansers en van G-Dragon zelf afstraalt brengt al gauw een lach op het gezicht bij alle aanwezigen.

Voor een buitenstaander is het waarschijnlijk ook onduidelijk wanneer er precies aanleiding is om te gaan gillen, maar het toegestroomde volk weet precies wat er van hen wordt verwacht. Dit wordt uitstekend begeleid door vuurwerk, rookkanonnen en confetti, maar ook opnieuw door het grandioze podiumontwerp, waarvoor echt het petje afgenomen kan worden. Zelfs op het moment dat G-Dragon bijna tien minuten vertelt over wat de aanleiding was van deze tour, waarom hij zo houdt van Amsterdam en van zijn fans, blijft het mooi om te zien hoe het allemaal in beeld wordt gebracht. Daarbij komt zelfs PSY, wereldberoemd geworden door een andere vorm van k-pop in de gestalte van zijn Gangnam Style, op beeld nog even langs tijdens een compilatie van interviews met Ji-yong's familie en vrienden. Hierbij ontstaat overigens ook weer complete chaos, elke keer als er een belangrijke artiest op de beeldschermen verschijnt. Het wordt hierdoor een onverwachts persoonlijke avond, tussen al het popgeweld dat zich op het podium afspeelt. Er wordt vanavond echter niet enkel pop gebracht. In de muziek die G-Dragon maakt is ruimte voor r&b, hiphop, dubstep en een flinke dosis gitaargeweld. Alhoewel G-Dragon zelf heeft aangegeven geen fan te zijn van de term 'k-pop' is het wel een verzamelterm die goed gebruikt kan worden om dit soort concerten onder het publiek nog meer bekendheid te geven. En dan is er op zijn tijd misschien wel ruimte voor meer Koreaanse artiesten om dat podium van de Ziggo Dome te kunnen betreden. 

G-Dragon kan, na een toegift in de vorm van het knallende 'Crooked' en de ballade 'Untitled, 2014', gerust afscheid nemen van het Amsterdamse publiek. Hij heeft vanavond met succes een fenomeen dat zich al over de wereld heeft verspreid ook in Nederland gestalte gegeven. G-Dragon zag, kwam en overwon daarin met verve.