Van den Broek schenkt Bardet ritzege en gele trui in openingsrit Tour de France

Romain Bardet heeft de openingsetappe van de Tour de France gewonnen. De Fransman van Team dsm-firmenich PostNL won voor zijn ploeggenoot Frank van den Broek. De Fransman en de Nederlander bleven net het peloton voor, waar Wout van Aert de sprint van het peloton won. Bardet is de eerste geletruidrager.

De start van de Tour de France was voor het eerst in Italië. De 111ste editie ging van start in Florence en was direct een lastige rit in Italië. Verschillende hellingen van de tweede en derde categorie lagen op het parcours. In de beginfase van de openingsrit warren er verschillende aanvallen, maar die kregen de ruimte niet. Na dertig kilometer ging Frank van den Broek en de Nederlander kreeg zes vluchtgenoten met zich mee, namelijk Matej Mohoric, Ion Izagirre, Valentin Madouas, Clément Champoussin, Sandy Dujardin en Mattéo Vercher. Later zouden ook nog Jonas Abrahamsen en Ryan Gibbsons aansluiten.

De kopgroep nam zes minuten voorsprong, waarna het peloton langzaam in gang schoot dankzij EF Education. Sprinters als Mark Cavendish en Fabio Jakobsen moesten al snel passen en zouden op ruime achterstand finishen. De voorsprong van de kopgroep ging snel naar beneden, zeker nadat UAE Emirates zich op kop van het peloton meldde. De ploeg van Tadej Pogacar zorgde op zeventig kilometer van de streep voor een forse tempoversnelling in het peloton en dunde het peloton snel uit.

Op de volgende beklimming van de dag, de Côte de San Leo, ging Romain Bardet in de tegenaanval. De Franse klimmer reed naar zijn ploeggenoot Van den Broek, die op hem wachtte en vervolgens reden ze naar de koploper Madouas toe en lieten hem vervolgens op de laatste klim van de dag achter.

Bardet en Van den Broek hadden op de top van de laatste klim nog anderhalve minuut voorsprong met nog 25 kilometer te gaan. De twee bleven een jagend peloton nipt voor, waarna Van den Broek de zege gaf aan zijn ploeggenoot Bardet. Van Aert won de sprint van het peloton.

Results powered by FirstCycling.com