F1: Verstappen op poleposition in Oostenrijk

Max Verstappen heeft de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk. De Nederlander reed in de kwalificatie met zijn Red Bull naar een tijd van 1.03,314, waarmee hij ruim sneller was dan de McLaren van Lando Norris en de Mercedes van George Russell.

Na de sprintrace van eerder op de dag hadden alle teams flink gesleuteld aan de auto's om deze sneller te maken voor de rest van het weekend. Dit zorgde ervoor dat er in Q1 direct al veel drukte op de baan was en alle rijders meerdere runs deden. Coureurs zoals Verstappen reden op gebruikte banden, terwijl anderen nieuwe banden moesten gebruiken. Het was spannend, want de top twintig zat binnen acht tienden van een seconde. Uiteindelijk waren Alexander Albon, Lance Stroll, Valtteri Bottas, Logan Sargeant en Guanyu Zhou na de eerste sessie klaar.

In het tweede bedrijf was het opnieuw spannend, waarbij iedereen opnieuw twee runs deed, al had Verstappen dit niet nodig gehad. Teamgenoot Sergio Perez moest alles geven om door te gaan en verbruikte hierbij al zijn nieuwe zachte banden. Nadat de vlag gevallen was vielen Daniel Ricciardo, Pierre Gasly, Kevin Magnussen, Yuki Tsunoda en Fernando Alonso af.

Verstappen zette in Q3 met een 1.04,426 meteen de toon en reed Norris en Russell op grote achterstand. In de tweede run ging het met 1.04,314 nog een fractie sneller en behielden Norris en Russell door tijdsverbeteringen hun posities. Carlos Sainz klokte de vierde tijd, voor Lewis Hamilton en Charles Leclerc die zijn laatste run verpestte door vanaf bocht vier overal de binnenkant van de bocht te missen en een aantal keren door het grind te gaan. Oscar Piastri ging ook te wijd en moest met positie zeven genoegen nemen, voor Perez, Nico Hülkenberg en Esteban Ocon.