Lucifer: de duivel strijkt neer in Los Angeles

De duivel heeft er genoeg van, zo bedacht Neil Gaiman ooit. Hij liet Lucifer, de heerser van de hel, zich terugtrekken op aarde in zijn Sandman-comics. Gaiman en Mike Carey, schrijver van de daaropvolgende solocomics van Lucifer, lieten hem vervolgens een pianobar in Los Angeles runnen. Veel leuker dan de hel. Althans, dat nemen we aan.

Careys comics vormden het afgelopen jaar de basis voor de ontwikkeling van een tv-serie over Lucifer. De pilot hiervan ging in première op Comic-Con International, en in augustus kon je op FOK! al een vroege review hiervan lezen. De serie is in de VS inmiddels van start gegaan; deze week werd de tweede aflevering uitgezonden. Reden genoeg om nog eens terug te kijken naar Comic-Con, afgelopen zomer. Want we bekeken niet alleen de pilot, we schoven ook aan tafel bij castleden en producers van Lucifer, waaronder de Heer des Leugens hemzelf, gespeeld door Tom Ellis.

"Hij is niet je typische vuur-en-zwavel duivel. Hij is charmant, geconflicteerd, een beetje een verloren ziel," beschrijft producer Ildy Modrovich de vertolking van Lucifer in de serie. Volgens haar is de toon van de serie zeker niet zo duister als de keuze voor de hoofdpersoon doet vermoeden. "Ik had niet verwacht dat het zo grappig zou zijn," voegt producer Jonathan Littman eraan toe. "Het heeft een gevoel voor humor die ik in dit genre nog niet eerder gezien heb," belicht hij het script voor de pilotaflevering, dat werd geschreven door Californication-bedenker Tom Kapinos. "Het was zo origineel en verfrissend, dat was een verrassing om te lezen."

Lucifer: Tom Ellis
Tom Ellis als Lucifer

Voor Tom Ellis, die de titelrol van Lucifer Morningstar speelt, was de moderne benadering van Lucifer de grote aantrekkingskracht om de rol te spelen. "En dat hij van goede muziek houdt. Hendrix en zo. En het feit dat de serie zichzelf niet te serieus neemt. Er zijn veel shows die heel serieus en duister zijn, maar dat is niet waar ik naar op zoek was. Het element van plezier vond ik belangrijk." Ellis zat in de zaal toen de eerste aflevering voor zo'n 4000 man vertoond werd op Comic-Con, en het gaf hem een goed gevoel dat de ontvangst ook daar zo enorm positief was. "Om al die mensen te zien, die het naar hun zin hadden, die lachten op alle juiste plaatsen ... Het is leuk om te zien hoe mensen jouw werk waarderen. Dat heb je niet altijd. Vaak zijn er screenings van dingen waar er mensen stilzwijgend met een kladblokje zitten, en je later in stukjes hakken met kritiek. Deze mensen genoten van wat het was, en dat was een mooie ervaring."

Ellis speelt Lucifer met zijn eigen, Britse, accent. Volgens hem heeft hij eerst met een Amerikaans accent geoefend, maar voelde dat niet lekker. "En het is ook belangrijk dat het duidelijk is dat Lucifer van 'ergens anders' is. Dat hij niet uit Los Angeles komt. En iedereen weet dat alle Britten slecht zijn, dus ..."

Lucifer maakt in de pilot kennis met Chloe Decker, een rechercheur van de politie van Los Angeles, en zal in de daaropvolgende afleveringen met haar samenwerken om misdaden en mysteries te onderzoeken. Maar het is geen misdaad-van-de-week-show. "Het begint niet elke week met een lijk," vertelt Littman. Volgens hem zal de serie voornamelijk vertellen over Lucifers karakterontwikkeling en zoektocht naar zichzelf. "De mysteries die we onderzoeken geven Lucifer inzicht in onze wereld, de mensheid, wat we elkaar aan doen." Volgens hem is de rode draad in de verhalen dat Lucifer zoekt naar wie hij is en hoe hij rebelleert tegen de rol die hij oorspronkelijk gekregen heeft. "Het is het verhaal van elke tiener in de wereld, het opstaan tegen je vader. En die existentiële vraag: als ik verondersteld word de slechterik te zijn, waarom voel ik me dan aangetrokken tot het doen van goede dingen voor anderen? Hij zal zijn eigen menselijkheid vinden."

Lucifer: Lesley-Ann Brandt, Tom Ellis, Lauren German en D.B. Woodside
Lesley-Ann Brandt, Tom Ellis, Lauren German en D.B. Woodside

Tegelijkertijd heeft Lucifer het ook aan de stok met Amenadiel, een andere aartsengel, gespeeld door D.B. Woodside, die Lucifer erop wijst dat hij wordt geacht terug te keren naar de hel, en Mazikeen, een demon die met hem mee is gegaan naar Los Angeles, maar zich kapot verveelt en eigenlijk terug wil. "Ze probeert hem te dwingen om terug te gaan," verklaart Lesley-Ann Brandt, die de rol van Mazikeen speelt. "Haar plek in het verhaal is om hem terug te krijgen naar de hel. Voor een demon is het ook te saai op aarde. In de pilot heb ik een moment waarop ik achter de bar sta, en er is een gast mij oraal aan het bevredigen, en ik heb zoiets van 'pffff, mensen...'. Mensen zijn speledingetjes voor haar. Het is een saaie wereld." Ook voor Amenadiel is het bestaan op aarde een andere ervaring, vindt Woodside. "Hij ziet mensen een beetje als schattige huisdieren. Dieren waar hij van houdt, maar huisdieren. En nu moet hij met ze communiceren, en dat valt een beetje buiten zijn comfortzone." Woodside omschrijft Amenadiel als een 'Warrior Angel', die eigenlijk alleen maar de strijd kent en niets weet van de geneugten waaraan Lucifer zich in Los Angeles tegoed doet. "Hij kent alleen maar oorlog, en vechten. Dus als hij dan in Los Angeles komt, heeft hij een paar ontnuchterende momenten voor de boeg."

Volgens Lauren German, die de rol van Chloe Decker speelt, is Chloe een "gemiddelde all American girl" die, hoewel ze nu rechercheur is, een verleden heeft waarin ze, in een poging actrice te worden, een naaktrol heeft gespeeld. "Haar hele verhaallijn gaat over het goed willen doen van je werk en het vechten om serieus genomen te worden. Er is dat element van dat het voor vrouwen sowieso al moeilijker is, maar ze is naakt geweest in een film en iedereen weet dat." Volgens German is het voor velen herkenbaar: "We hebben allemaal weleens iets gedaan in ons verleden." Chloe is zich in eerste instantie niet bewust van het feit dat Lucifer de duivel is, ook al is Lucifer zelf daar consistent eerlijk over. "Gedurende de serie zie je haar echter kritisch blijven, en zich afvragen wat er eigenlijk aan de hand is," en dus zal Chloe uiteindelijk wel tot de realisatie komen wie Lucifer is.

Lucifer is natuurlijk de duivel, een figuur dat in vele verschillende vormen voorkomt in fictie, maar zijn oorsprong heeft in religieuze teksten als de belichaming van het kwaad. Dat is voor een deel van de wereldbevolking geen lichte zaak om mee om te gaan. "Er was wel de angst dat gelovige kijkers zich beledigd zouden voelen," licht Modrovich het religieuze aspect van het onderwerp toe. "Maar we hebben nog geen slechte reacties gehad. En uiteindelijk, en dit klinkt een beetje als een sound bite, gaat het over verlossing. En als zelfs de grootste bad guy verlossing kan vinden, is dat eigenlijk niet juist hemels?" Ook German denkt dat religieuze kijkers de serie gewoon een kans moeten geven. "Natuurlijk moet je eenieders geloof respecteren, maar ik denk dat als je religieus bent, je misschien onze show toch een kans moet geven. Ik denk niet dat het is wat mensen verwachten. Het is geen verheerlijking van de duivel, het is een meer menselijk verhaal, over hoe we allemaal worstelen met goed en fout, wat we in ons verleden hebben gedaan."

Lucifer is op 25 januari van start gegaan op de Amerikaanse Fox en zal in eerste instantie dertien afleveringen krijgen. Er is nog geen Nederlandse omroep voor de serie bekend.