Werewolf by Night is een Marvel-ode aan de monsterfilm

Marvel Studios is het meest bekend van hun superheldenfilms en -series, een collectie die jaar na jaar wordt uitgebreid. Maar zo af en toe brengt de studio ook iets extra's uit, zoals de One Shots, de korte films die enige tijd gebundeld werden op de blu-ray uitgaven van hun films of de recente I Am Groot-shorts op Disney+. Nieuw in het assortiment is een reeks feestdagenspecials, zoals de Guardians of the Galaxy-kerstspecial die in december verschijnt en Werewolf by Night, dat deze maand ter gelegenheid van Halloween verschijnt.

De special is een korte film, van iets minder dan een uur, grotendeels in zwart-wit en gefilmd in een stijl die doet denken aan oude monsterfilms. Dat is een bewuste keuze van Michael Giacchino, die zijn regiedebuut maakt na bekend te zijn geworden als componist van onder andere een aantal Marvel-films. Giacchino bracht onlangs een ochtendje door in een videocall met FOK! en andere internationale pers om enthousiast te vertellen over zijn monsterproject.

Werewolf by Night

Werewolf by Night is voor Giacchino, op een paar shorts na, zijn officiële regiedebuut. Waarom is dit het juiste project om mee te starten?

Michael Giacchino: "Toen ik met Kevin Feige het gesprek hierover had zei hij 'als je iets wil regisseren, wat zou dat dan kunnen zijn?' en ik zei direct Werewolf by Night, want ik houd zo enorm van oude monsterfilms. Ik ben ermee opgegroeid. Dat is wat ik elke zaterdag trouw deed, alsof ik naar de kerk ging. Ik zat voor de televisie op zaterdag en keek een paar monsterfilms, samen met mijn broer. En die monsterfilms zijn natuurlijk eng en er zijn spannende avonturen en allemaal gekke dingen maar in hun kern gaan ze over mensen met problemen. En ik leefde me altijd heel erg in die monsters in, of het nou Ultraman was, of de Wolfman of zo, ik voelde altijd met ze mee want zij waren altijd onder de controle van iets waar ze geen invloed op hadden. Ze hadden een probleem dat ze niet op konden lossen. En wij keken naar hoe ze zich door het leven sleepten met deze problemen. En dat is heel herkenbaar, want we hebben allemaal dingen in ons leven die niet helemaal in balans zijn, en hier zien we dan die personages die daar de hele tijd mee om moeten zien te gaan.

"Dus ik voel gewoon heel veel voor die herkenbaarheid, voor het verkennen van het mens-zijn. En ik vind het mooi dat je empathie kunt voelen voor iets waarvan je wordt verteld dat het eigenlijk eng en gemeen en verschrikkelijk is. Want dat wordt ons verteld over monsters, maar dat is niet wat ze zijn. Ze zijn mensen met problemen."

De cast van Werewolf by Night wordt natuurlijk ingevuld door de titelfiguur, Jack Russell, de 'Werewolf by Night' uit de comics, hier gespeeld door Gael Garcia Bernal. Hij neemt deel aan een groep 'monsterjagers' die bijeen zijn gekomen om voor de sport op een 'monster' te jagen. Wie de jacht wint, verdient daarmee een magisch artefact, de Bloodstone. Niet ontoevallig is Elsa Bloodstone, wiens familie altijd de magische steen in het bezit heeft gehad, ook op zoek naar de steen. Zij wordt gespeeld door Laura Donnelly, bekend uit onder meer Outlander en The Nevers. Ook haar konden we even spreken.

Werewolf by Night: Laura Donnelly

Zoals dat wel vaker gaat bij acteurs die een personage gaan spelen uit DC of Marvel comics, is er een enorme berg voorbereiding mogelijk door simpelweg naar de comics te kijken, die ze vaak uitgebreid krijgen aangeleverd. Dat geldt ook voor Donnelly. Waar is haar vertolking van Elsa Bloodstone voornamelijk op gebaseerd?

Laura Donnelly: "Ik heb zo veel mogelijk onderzoek gedaan naar hoe Elsa is geschreven, in moderne comics. Want ze is in eerste instantie in de jaren 90 bedacht en op een bepaalde manier neergezet, maar later is ze een soort van gereboot. Dus ik heb vooral dat latere werk over haar gelezen, eigenlijk alles dat ik kon krijgen, zoals bijvoorbeeld een roman die er over haar is geschreven. Maar tegelijk legde Michael in gesprekken uit dat we niet precies de comics-versie van Elsa op dit moment uitbeelden, omdat dit meer echt het begin van haar reis is. Dus heb ik me vervolgens vooral laten beïnvloeden door het script dat ik had en minder door de comics - al heb ik wel veel kleine invloeden daaruit overgenomen.

"Maar [Werewolf by Night] is ook niet per sé een origineverhaal voor Elsa, dus we hoefden ook niet precies vast te leggen wat 'canon' is voor de rest van haar [verschijningen in het MCU]. Dus uiteindelijk voelde ik me nergens echt door beperkt. Ik mocht haar zelf vormen, in plaats van dat ik me in een bestaande vorm moest wringen."

De hint naar verdere verschijningen ten spijt, wist Donnelly ons vervolgens niets te vertellen over waar Elsa uiteindelijk naartoe groeit. Ach, we konden het proberen.  

Over monsters dan. Donnelly vraagt zich desgevraagd af wat een monster eigenlijk is.

Donnelly: "Er zijn mensen die een strijd voeren met hun innerlijke demonen en hun monsterkant zit in ze. En dan heb je de manier waarop monsterverhalen, monsterfilms het zo mooi weergeven. Als kind vond ik dat idee van het interne versus het externe al heel mooi, hoe iemand van buiten heel normaal kan lijken maar van binnen een monster blijkt te zijn, of juist andersom. Ik vond het altijd mooi hoe een monsterverhaal een metafoor is voor de duistere kant van jezelf. Daar raken we hier ook aan en als je kijkt naar mijn personage, dan is er een element van omgaan met het verleden en een familiegeschiedenis en wat dat betekent voor haar, nu. Het is bijna alsof ze hier volwassen wordt en moet bepalen wat ze bewaart en wat ze negeert van hoe ze opgevoed is. Ik denk dat dat wel herkenbaar is voor veel mensen en dat menselijke element trok mij wel aan."

Werewolf by Night

Tot slot; Werewolf by Night duurt minder dan een uur. Niet bepaald avondvullend als je op een sombere oktoberavond een avondje monsters of horror wilt kijken. FOK! vroeg Giacchino: welke films zou je toevoegen aan Werewolf by Night om er een leuk filmavondje van te maken?

Giacchino: "Ik kies dan sowieso King Kong, want dat is altijd mijn favoriet. Ik weet niet of dat echt horror is, maar dat is mijn favoriet. Daar begon het voor mij mee voor wat betreft mijn liefde voor monsters en horror. Ik ben geen grote slasherfan, ik hou niet van die sadistische horror. Ik hou van fantasy horror, zoals King Kong. Dus die, en dan ook Creature from the Black Lagoon en van een wat latere periode zou ik Poltergeist toevoegen. Ook één van mijn favoriete films in de wereld, want daar zit ook alles in wat ik mooi vind aan die monsterfilms en het heeft hart en het heeft humor. Er zijn echte 'scares', maar je geeft ook om de personages en dat is wat belangrijk is bij deze films. Dus ja, als je die drie bekijkt naast Werewolf by Night, dan heb je een leuke avond."

Werewolf by Night is nu te zien op Disney+.