De pilots van Comic-Con International

4. Lucifer

De hel wordt bestuurd door de Duivel. Dat weet iedereen. Hij is heer en meester in de plek waar zij die zich in hun leven niet zo prettig hebben gedragen na hun dood naartoe worden gestuurd. Maar baas zijn van de hel gaat vervelen, zo denkt Lucifer Morningstar, zoals de Duivel zichzelf noemt, en dus besluit hij ermee te kappen. Hij begint een pianobar in Los Angeles en gaat zich daar lekker vermaken.

Lucifer: Tom Ellis

Lucifer is gebaseerd op het gelijknamige personage uit Neil Gaimans Sandman-comics, die na verschijning in die titel zijn eigen reeks kreeg waarin in principe bovenstaand verhaal werd verteld. In de pilot voor de tv-serie wordt hij gespeeld door Tom Ellis, die al vroeg in de aflevering laat zien dat hij iemand is die overal plezier in zoekt en nergens echt een probleem in ziet, wanneer hij een politieagent omkoopt. Hij wordt aangehouden in zijn auto, en besluit de onderbreking in te korten door zijn portemonnee te trekken. De agent accepteert het nadat Lucifer hem zijn diepste verlangens heeft laten vertellen, waardoor hij zich te opgelaten voelt om verder werk te maken van de aanhouding.

De scène laat twee dingen zien die in de rest van de pilot verder naar voren zullen komen en naar verwachting veel zeggen over wat er te verwachten is van de serie. Lucifer heeft bovennatuurlijke krachten, maar die zijn redelijk bescheiden (zo lijkt het, al is dat in de comics wel anders), en hij doet op bijna arrogante wijze precies waar hij zin in heeft. Maar hij is dan ook de Duivel, zoals hij herhaaldelijk tegen andere personages zegt. Zij geloven hem echter niet.

Lucifer komt uiteindelijk in contact met Chloe Dancer, een rechercheur van de politie van Los Angeles, wanneer een bekende van hem de dood vindt. Lucifer kan, zoals gezegd, iemand zijn diepste verlangers laten opbiechten en dat geeft hem de mogelijkheid om informatie los te krijgen uit criminelen. Waar de pilot uiteindelijk naartoe werkt is dat Lucifer en Chloe samen een team vormen en moorden gaan oplossen, en daarmee glijdt de serie uiteindelijk in de categorie 'misdaden oplossen met een burger als hulpje', zoals we dat al eens hebben gezien in Castle en The Mentalist. Alleen is Lucifer natuurlijk niet zomaar een burger; hij is een gevallen engel, en een klein deel van de pilot is ingeruimd om een doorlopende verhaallijn op te zetten waarin een andere engel (Amenadiel, gespeeld door D.B. Woodside) de taak heeft 'Lucy' terug te brengen naar de hel.

Wat opvalt tijdens het kijken van de pilot is hoe grappig de serie eigenlijk is. De serie is ontwikkeld door Tom Kapinos, de bedenker van Californication, en fans van die serie kunnen zijn hand in Lucifers gedrag en de sfeer van de serie zeker herkennen. Ellis weet met zijn vertolking een interessante, charmante en vooral grappige Lucifer neer te zetten en eigenlijk is dat de belangrijkste reden waarom het waarschijnlijk niet zo'n probleem zal zijn dat deze serie eigenlijk een veredelde politieserie is. Hij heeft feitelijk lak aan wat anderen van hem denken, verklaart zijn gedrag soms door simpelweg uit te leggen wie hij eigenlijk is, maar wordt niet geloofd en dat boeit hem niet. Rechercheur Chloe Dancer, gespeeld door Lauren German, vindt hem irritant, maar vooral intrigerend en het is interessant om te zien hoe de relatie tussen de twee groeit.

Aanvullend op de ruime dosis humor en de prettige vertolking van Ellis en andere castleden is Luficer een serie met een fijne stijl. Zoals past bij iets duivels als deze serie voelt de pilot duister aan, maar op een stijlvolle, stralende manier. De combinatie van deze sfeer, het humoristische scenario en de wijze waarop Tom Ellis Lucifer neerzet zorgt ervoor dat de pilot voldoende enthousiasme opwekt om de rest van de serie te willen zien.

Lucifer is naar verwachting vanaf begin 2016 te zien op The CW.