Xbox 360 Messenger Kit

Wat is het?

Via Xbox Live kun je al jouw online Xbox vrienden een berichtje sturen. Dit kan een tekstberichtje zijn, een gesproken bericht of zelfs een videobericht. Voor de videoberichten heb je de Vision webcam nodig. Voor de gesproken berichten kun je gebruik maken van een headset (al dan niet draadloos) en de tekstberichten kun je invoeren met je controller. Dit invoeren van tekstberichten via je controller is een heidens karwei en duurt veel te lang. Zeker als je Windows Live Messenger geïntegreerd hebt met jouw Xbox Live account en je gebruik maakt van Messenger op je Xbox.

Microsoft heeft hier nu iets voor bedacht onder de naam ‘Xbox 360 Messenger Kit’. Een set accessoires welke je kunt gebruiken om gemakkelijker te communiceren via je Xbox 360.

Wat krijg je?

In de set, waarvan de adviesprijs op zo’n 30 euro ligt, zit naast een headset met draad de Xbox 360 Chatpad. De headset kennen we allemaal wel, het is ongeveer dezelfde headset als degene die meegeleverd wordt met de Xbox 360 Premium of Elite bundel. Het enige dat anders is, is de aansluiting. Deze headset heeft enkel een stekkertje en geen gek blokje meer, dat zit in het chatpad verwerkt. Het bedieningspaneel voor het volume en de mute-knop zitten verwerkt in het snoer, vergelijkbaar met afstandsbedieningen in MP3-spelers.


De voor- en achterkant van je controller met chatpad

Hoe werkt het?

Het chatpad sluit je aan op de onderkant van je Xbox 360 controller en dit gaat zonder problemen. Het chatpad past perfect aan de controller en je verankert het chatpad met twee puntjes die precies passen in de onderste gaatjes aan de achterkant van je controller. Het geheel van controller en chatpad voelt ook lekker stevig aan; goeie kwaliteit!

Zodra het chatpad aangesloten zit kun je deze meteen gebruiken. Kies iemand uit je vriendenlijst en stuur hem of haar een berichtje. Het typen van de chatpad gaat zoals verwacht stukken fijner en sneller dan met de invoer van een controller. Het is alleen wel vervelend dat de toetsen ver naar beneden zitten in vergelijking met de rest van de controller. Je moet daardoor óf de controller anders gaan vasthouden, óf je duimen erg strekken. Dit strekken van je duimen is erg krampopwekkend en na twee berichtjes zul je toch echt de controller anders vast moeten gaan houden.

Het vasthouden van de controller met chatpad tijdens het gamen is verrassend fijn. Het chatpad zit totaal niet in de weg en het extra gewicht maakt de controller wel wat zwaarder, maar niet té zwaar. Het geheel ligt gewoon nog steeds lekker in de hand en je hebt ook echt het gevoel dat je met een kwaliteitscontroller in je handen zit.

Het typen van persoonlijke berichten of het chatten via Windows Live Messenger op de Xbox 360 met het chatpad zelf werkt helaas niet zo heel goed. De tekstinvoer kan niet echt hoge snelheden aan waardoor vooral woorden met twee maal dezelfde letter achter elkaar niet goed doorkomen. Typ je bijvoorbeeld ‘hallo’ in dan komt er negen van de tien keer ‘halo’ te staan omdat de dubbele L niet goed doorkomt.

Is het de moeite?

Het chatpad werkt erg fijn; je kunt een stuk sneller tekst invoeren dan met de controller en vanwege het formaat is het chatpad fijner in gebruik dan een toetsenbord. Wat wel jammer is, is dat de Xbox 360 een té snelle invoer van tekst niet kan verwerken.

De Messenger Kit voor de Xbox 360 is echter toch een klein beetje een onnodige uitgave. Als je veel persoonlijke berichten stuurt via Xbox Live kun je beter de voicechat aanzetten en Windows Live Messenger werkt veel fijner en overzichtelijker op een echte computer.

Als je dan alle voor- en nadelen bij elkaar optelt en je bedenkt dat de Xbox 360 Messenger Kit ongeveer 30 euro kost komt je tot de conclusie dat het niet de moeite waard is. Mocht de prijs dalen naar 15 tot 20 euro, dan is het de aanschaf misschien wel waard. Als je van plan bent om een nieuwe headset met draad te kopen dan kun je overigens wel deze Messenger Kit aanschaffen omdat je dan maar 10 euro betaalt voor het chatpad.