Is aangebrand eten slecht voor je?

Iedereen krijgt ze wel eens voorgeschoteld: zwart geblakerde worstjes van de barbecue. Terwijl: ze zijn net zo slecht voor je als een pakje sigaretten roken! 

Toch zijn er daarentegen bepaalde recepten waarin staat dat je de bloemkool lekker krokant kan blakeren in de oven. En dat is misschien niet helemaal fout. In dat zwarte stukje worst is namelijk iets anders gebeurd dan in het zwarte stukje bloemkool. Ofwel: het ene zwarte randje is slechter voor je, dan het andere. In deze video legt Toxicoloog Nynke Kramer namens Universiteit van Nederland uit hoe dat zit.

00:00 Is aangebrand eten slecht voor je?

00:25 Wat gebeurt er bij verbrand vlees?

01:22 Wat gebeurt er bij aangebrande aardappelen?

02:04 Is aangebrande groente slecht voor je?

03:15 Hoe hoger dosis giftige stof, hoe meer risico op kanker

03:41 Hoe vormen giftige stoffen?