Pokémon Link: Battle

De Pokémongekte is na al die jaren nog steeds niet verdwenen. Er zijn nog een boel 3DS-gamers bezig met Pokémon X & Y, op Netflix is het eerste seizoen voor Black & White (inclusief de films) te zien en Nintendo gooit vandaag Pokémon Link: Battle in de eShop voor 3DS. 

Pokémon Link: Battle is een puzzelgame zoals zoveel: je moet drie of meer dezelfde icoontjes aan elkaar linken en ze zullen verdwijnen. De icoontjes zijn dit keer de hoofden van verschillende Pokémon en met de gelinkte Pokémon doe je een aanval op de wilde Pokémon bovenaan.

Als je bijvoorbeeld driemaal een Pikachu linkt, zal er een elektrische aanval uitgevoerd worden. Koppel je driemaal een Froakie, dan doe je een wateraanval. Het is natuurlijk verstandig om hierop te letten, want de wilde Pokémon wil je zo snel mogelijk verslagen hebben. Deze zitten namelijk zelf ook niet stil en zullen jou aanvallen. Is je gehele levensmeter leeg, dan ben je game over.

 

Het concept is dus heel eenvoudig en in de eerste levels leert de game je omgaan met de controls. Gaandeweg wordt uitgelegd dat als je meer Pokémon linkt, de aanvallen krachtiger worden. Als je daarnaast combinaties maakt van eerst vier en direct daarna drie Pokémon, kom je in een soort overtime waarin je per twee Pokémon al kunt linken. In die overtime krijg je zelfs af en toe Ditto's tot je beschikking om het wat gemakkelijker te maken. Lukt het je om je hele scherm leeg te krijgen, dan levert ook dat een bonus op.

Meer is beter
Ook kan het gebeuren dat je door niet een, maar twee of meer wilde Pokémon aangevallen wordt. In dat geval kun je ervoor kiezen om ze één voor één te verslaan, maar je kunt ook proberen om vijf Pokémon tegelijk te linken. Een quintet zorgt er namelijk voor dat de aanval over alle vijandige Pokémon verspreid wordt.

Alle wilde Pokémon die je verslaat, vang je direct en staan in het volgende gevecht tot je beschikking. Althans, eentje daarvan is vrij te kiezen als wildcard. Die verschijnt tussen de andere Pokémon en als je slim kiest, kan dat je helpen een bepaald level gemakkelijker te verslaan. In een regio met veel steen-Pokémon is het slim om een water-Pokémon te kiezen als wildcard.

 

Er zijn in Link: Battle meer dan 700 Pokémon aanwezig, uit alle delen uit de serie. Voor de echte fan is dat natuurlijk erg tof, want voor zover ik weet gebeurt het zelden dat alle Pokémon in één game aanwezig zijn. 

Natuurlijk is de game ook met meerdere mensen te spelen. Je kunt met maximaal vier spelers tegelijk lokaal tegen elkaar spelen. Helaas dus niet online, dat is wel een minpuntje. Streetpassmogelijkheden zijn er ook, maar die hebben we nog niet kunnen testen vanwege het feit dat de game vanaf vandaag pas te koop is. We weten in ieder geval dat er informatie over jou gedeeld wordt met andere gamers die Pokémon Link: Battle spelen en de Streetpassfuncties hebben aanstaan.

Conclusie
Pokémon Link: Battle is een absolute topper in de eShop en een must voor iedere gamer die van snelle puzzelgames houdt. Het snel de juiste combinaties maken, gecombineerd met het Pokémonthema zorgen voor een game waarbij je geen seconde mag verliezen. Je vuur-Pokémon mag dan nog zo krachtig zijn, tegen een water- of grond-Pokémon hebben zijn aanvallen weinig nut.

De soundtrack is bovendien uitermate goed voor een puzzelgame en dat mag ook weleens gezegd worden. Vaak blijven puzzelgames hangen bij liftmuziek, maar hier is het een perfecte achtergrond-sound.

 

Pokémon Link: Battle is exclusief voor Nintendo 3DS

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.