Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 20

Pinksterfilms, bestaan die eigenlijk? We zien ze in ieder geval niet in de bioscoop in de selectie van nieuwe films. Wat we wel zien? Horror, thriller, oorlogsdrama, familiefilms, documentaire en absurdistische Nederlandse (maar Engelstalige) komedie.

IF (Imaginary Friends)

IF (Imaginary Friends), die ook in de Nederlands gesproken versie wordt uitgebracht onder de titel Fantasievriendjes, is een film van schrijver en regisseur John Krasinski over een meisje dat erachter komt dat ze iedereens denkbeeldige vriendjes kan zien. Wat zal zij met deze superkracht doen? Het wordt een magisch avontuur waarin ze probeert om de vergeten IF’s weer samen te brengen met hun kinderen. In IF zijn Ryan Reynolds, John Krasinski, Cailey Fleming en Fiona Shaw te zien. Daarnaast spreken onder andere Phoebe Waller-Bridge, Louis Gossett Jr. en Steve Carell de stemmen in van de prachtige en unieke wezens die de rijke fantasie van kinderen weerspiegelen. 

Krazy House

Krazy House vertelt het verhaal van de christelijke huisman Bernie (Nick Frost) en zijn Amerikaanse sitcom-gezin in de jaren ’90, bestaande uit carrièrevrouw Eva (Alicia Silverstone) en tieners Sarah (Gaite Jansen) en Adam (Walt Klink). Wanneer hun huis ongevraagd verbouwd wordt door Russische klusjesmannen, die criminelen blijken te zijn op zoek naar een verborgen fortuin, moet vader Bernie zichzelf vermannen om zijn gezin te redden terwijl hij langzamerhand tot waanzin wordt gedreven. 

Laatste Ronde

Als jeugdvrienden André, Bart en David, allen diep in de 50, gaan klussen in een oude opgekochte hoeve van vriend Joost in België, blijken ze niet langer onsterfelijk. Ze wisselen nog steeds moeiteloos loodzware ernst af met slap ouwehoeren, maar daarmee ontkomen ze niet aan het feit dat ze ouder worden. Loyaliteit, noodlot en humor zijn hun reddingsboei om de volgende fase in hun leven onder ogen te zien. 

The Mother of All Lies

Een leugentje om bestwil kan geen kwaad, maar bij regisseur Asmae El Moudir thuis werden meer leugens dan waarheden verteld. In de levendige wijk in Casablanca waar ze opgroeide, bepaalde haar overheersende grootmoeder alles in huis: het verleden werd verzwegen en foto’s hingen er niet. In een poging om deze onbesproken historie te ontrafelen bouwt ze haar buurt na als maquette. Samen met familie en buren reconstrueert ze op onorthodoxe wijze haar pijnlijke persoonlijke, maar ook de gedeelde geschiedenis van Casablanca die lang verborgen bleef. Het gedurfde en creatieve The Mother of All Lies won twee prijzen op het filmfestival van Cannes en was de Marokkaanse Oscarinzending. 

Charcoal (Carvão)

Op het platteland van Brazilië houdt Irene haar gezin zo goed mogelijk bij elkaar. Haar echtgenoot Jairo verdient geld met het stoken van houtskool. Maar als hij zonder werk zit, geeft hij het weinige dat hij heeft uit aan drank. De negenjarige zoon van het stel, Jean is een lieve jongen die een slaapkamer deelt met zijn bedlegerige grootvader Firmino, die een beroerte heeft gehad en niet meer kan lopen, praten of ademen zonder extra zuurstof. Op een dag verschijnt er in plaats van de gebruikelijke wijkverpleegster die de zuurstoftank van Firmino komt vervangen, een gezondheidswerker genaamd Juracy. Juracy maakt meteen de balans op van het gezin en de last die vooral Irene draagt. Ze doet een bescheiden voorstel: waarom zou je de arme, oude Firmino niet 'vervangen' door iemand die het gezin financieel kan helpen? Met andere woorden, ze stelt voor de oude man te euthanaseren en vervolgens een speciaal soort huurder in huis te nemen: een Argentijnse misdadiger genaamd Miguel die zijn eigen dood in scène heeft gezet en een tijdje onder de radar moet blijven. Op subtiele manier stort de nieuwkomer het gezin in volledige chaos. 

The Strangers: Chapter 1

Een jong koppel (Madelaine Petsch en Froy Gutierrez) krijgt tijdens hun weekendje weg autopech in een klein, onheilspellend stadje en moet noodgedwongen de nacht doorbrengen in een afgelegen huis. Al snel breekt de paniek uit wanneer ze ‘s nachts worden geterroriseerd door drie gemaskerde vreemdelingen die zonder enig motief genadeloos hard toeslaan. The Strangers: Chapter 1 is het huiveringwekkende eerste deel van de aankomende horror-filmreeks. 

The Last Front

The Last Front gaat terug naar de zomer van 1914 wanneer de Eerste Wereldoorlog net is uitgebroken. Het serene leven in een Belgisch dorp wordt bruut verstoord wanneer een meedogenloze Duitse luitenant en zijn troepen de inwoners beginnen te terroriseren. Nadat een persoonlijke tragedie hem tot die beslissing dwingt, besluit de lokale boer Leonard (Iain Glen) leider te worden van het plaatselijke verzet. Terwijl Leonard en zijn strijdmakkers uit het dorp zich met gevaar voor eigen leven door de bossen navigeren, bereiden ze zich voor op een explosieve confrontatie. Hun moed en vasthoudendheid vormen de drijvende kracht achter wat wel eens hun laatste gevecht tegen de vijand zou kunnen zijn. 

Lost in the Night

Lost in the Night (Perdidos en la noche) is een mysterieuze thriller waarin Emiliano (Juan Daniel García Treviño) de plotselinge verdwijning van zijn moeder onderzoekt. Wanneer er steeds meer leugens onthuld worden, lijkt iedereen een dubbele agenda te hebben.In een kleine Mexicaanse gemeenschap leiden demonstraties tegen de grote internationale mijnindustrie tot mysterieuze verdwijningen van activisten. Als Emiliano (García Treviño) op zoek gaat naar de waarheid rond zijn vermiste moeder, komt hij terecht in de moderne villa van de rijke en eigenaardige familie Aldama. In een wereld van geheimen en corruptie, moet hij zorgen zelf niet ten onder te gaan. Zal hij de waarheid ooit boven tafel krijgen? 

L'arche de Noé

Een vereniging verwelkomt jonge LGBT-mensen die door hun families op straat worden gezet. Achter de schijnbare komedie, excessen, de wens om zichzelf te laten gelden, verbergen zich gebroken levens. Ze hebben allemaal dit woedende verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Hier hebben ze zes maanden de tijd om een baan, een huis te vinden en zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Een race tegen de klok waarin Noëlle, die de vereniging leidt en Alex, die haar helpt bij haar missie, worden ook verwezen naar hun eigen gebreken en stellen zich vragen over hun motivaties om anderen te helpen. 

Drie Rovers en een leeuw

Het vredige leven in het rustige Kardemommestad, wordt vaak gestoord door drie herrieschoppers, Casper, Jasper en Jonathan die vaak op rooftocht zijn. Waar zij zijn is chaos - ook in hun huishouden. Omdat ze samenwonen met een leeuw, hebben ze dringend een huishoudster nodig. Ze bedenken een plan om er een te ontvoeren. De inwoners van Kardemommestad hebben er genoeg van en willen dat de rovers worden opgespoord en gearresteerd. De rovers zijn er eigenlijk niet zo blij mee dat ze rovers zijn, maar ze weten niet hoe ze uit hun hopeloze, verstoten situatie kunnen komen. Maar als de stad in gevaar is, krijgen Casper, Jasper en Jonathan een kans om te bewijzen dat dapperheid het verschil kan maken! 

City of God (2002)

De aangrijpende bewerking van de roman van Paulo Lins ‘Cidade de Deus’ belicht het leven in de gelijknamige favela in Rio de Janeiro van de jaren zestig tot de jaren tachtig. Door de ogen van aspirant fotograaf Rocket (Alexandre Rodrigues) zien we hoe hij aan het heersende geweld en de misdaad probeert te ontsnappen. Hij streeft naar een beter leven en droomt ervan Angélica (Alicia Braga) voor zich te winnen. Zijn leven staat in schril contrast met L’il Zé (Leandro Firmino), die samen met zijn jeugdvriend, de door iedereen geliefde Bené (Phellipe Haagensen), in de drugshandel belandt en uitgroeit tot een meedogenloze crimineel. De spanning escaleert wanneer Knockout Ned (zanger/acteur Seu Jorge) op het toneel verschijnt, hij is op zoek naar wraak en dit leidt tot een felle confrontatie tussen de bendes.