VS: Israël met geleverde wapens mogelijk internationaal recht geschonden

De Amerikaanse regering ziet aanwijzingen voor schendingen van het internationaal recht door Israël in Gaza met wapens die door Washington zijn geleverd. In een rapport van het State Department aan het Congres staat dat de schendingen "waarschijnlijk" zijn, maar niet met zekerheid kunnen worden vastgesteld.

De Amerikaanse regering heeft al weken kritiek op het militaire optreden van Israël in de Gazastrook en heeft gewaarschuwd geen grondoffensief in Rafah te beginnen. President Biden heeft gedreigd de wapenleveranties aan Israël verder te beperken. De VS worden beschouwd als Israëls belangrijkste bondgenoot.

Frankrijk roept op tot beëindiging van de operatie in Rafah
Frankrijk heeft Israël opgeroepen zijn militaire operatie in de stad Rafah onmiddellijk te beëindigen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs dreigt er een catastrofale situatie voor de burgerbevolking in Gaza, die al meerdere keren heeft moeten evacueren en voor wie er geen veilige gebieden meer zijn in het kustgebied. Israël moet de onderhandelingen hervatten, volgens de fransen, omdat dit de enige manier is om de onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars en een duurzaam staakt-het-vuren te bereiken. De secretaris-generaal van de VN, Guterres, liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. De situatie in Rafah staat op scherp, zei hij.

Gisteren diende Zuid-Afrika opnieuw een dringend beroep in bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, ze eisen dat Israël zich onmiddellijk terug trekt uit Rafah.

VN wil meer Palestijnse rechten en roept op tot lidmaatschap 
Een stem van de Algemene Vergadering van de VN voor het versterken van de rol van de Palestijnen heeft geleid tot scherpe kritiek van Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Katz sprak van een absurde beslissing die een "eer voor Hamas" zou betekenen. Dit zou de "structurele vooringenomenheid" van de VN tonen, die onder secretaris-generaal Guterres was veranderd in een "irrelevante instelling". Daarentegen verwelkomde de Palestijnse president Abbas de stemming. Hij zei verdere inspanningen te doen om een volledig lidmaatschap van de VN te verkrijgen.

Eerder stemde de Algemene Vergadering met een meerderheid van 143 staten voor meer rechten voor de Palestijnen bij de Verenigde Naties. De Algemene Vergadering nam een resolutie aan die Palestina als waarnemerstaat een aanzienlijk uitgebreidere deelname aan de zittingen van de Algemene Vergadering van de VN verleent. Palestina krijgt echter geen regulier stemrecht. Het orgaan eiste dat de Wereldveiligheidsraad, die de beslissende stem heeft, het volledige lidmaatschap van Palestina "welwillend" zou overwegen. 25 landen onthielden zich van stemming. Een van de negen tegenstemmen kwam van de VS. Washington heeft al een veto aangekondigd in de Veiligheidsraad tegen een onbeperkt VN-lidmaatschap voor de Palestijnen.

Veroordeling van gewelddadige protesten bij hoofdkwartier UNRWA
De Verenigde Naties en de EU hebben ook kritiek geleverd op de gewelddadige protesten op het hoofdkwartier van de Palestijnse hulporganisatie van de VN (UNRWA) in Jeruzalem. Secretaris-generaal Guterres van de VN noemde de aanvallen op hulpverleners en humanitaire organisaties onaanvaardbaar.

De hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken, Borrell, schreef op X dat het de verantwoordelijkheid van Israël was om de veiligheid van hulpverleners te garanderen. 

UNRWA hoofd Lazzarini had eerder aangekondigd dat het hoofdkwartier van de hulporganisatie om veiligheidsredenen tot nader order gesloten zou blijven. Hij zei dat tijdens de rellen Israëlische demonstranten - die hij omschreef als extremisten - de locatie meerdere keren in brand hadden gestoken. De Israëlische regering beschuldigt UNRWA ervan dat verschillende personeelsleden betrokken waren bij de terreuraanslag van Hamas op Israël op 7 oktober. Een onafhankelijke onderzoekscommissie vond hier echter nog geen bewijs voor.