Tappingo

Tappingo is een nieuwe puzzelgame van Nederlandse bodem voor Nintendo 3DS. De game lijkt op Picross en dat schept direct hoge verwachtingen. De vraag is natuurlijk of de game die hoge verwachtingen kan inlossen.

Net als bij Picross is het speelveld opgebouwd uit kleine vakjes en spelen getallen een grote rol. Het speelveld in Tappingo bestaat uit kleine vakjes die je moet 'inkleuren' zodat er een volledige afbeelding ontstaat. Aan het begin van elke puzzel is er een aantal vakjes al ingekleurd, en sommige vakjes hebben een cijfer. Dit cijfer geeft aan hoeveel aangrenzende vakjes dezelfde kleur krijgen. Tik je op het vakje en veeg je een bepaalde richting op, dan zal de rij die betreffende kleur krijgen.

De rij loopt door totdat er een ander gekleurd vakje in de weg staat. In het begin kun je nog maar weinig vakjes invullen, maar als je het begin eenmaal gevonden hebt kun je vanuit daar langzaam de hele puzzel invullen met gekleurde vakjes. Uiteraard geldt dat hoe groter de puzzel is, hoe lastiger deze in te vullen is. 

 

Er zijn in de game meer dan 100 puzzels en elke puzzel is een afbeelding die je compleet moet maken. Op de screens zie je al een banaan en een stuk watermeloen, maar ook klassieke Nintendo-controllers komen langs. Dat soort verwijzingen naar de rijke historie van Nintendo doen het natuurlijk altijd goed en tonen het respect van de developer naar het platform waarop hij of zij ontwikkelt.

De opbouw van de moeilijkheid is in Tappingo prima gebalanceerd. De eerste paar puzzels los je in een paar seconden op en later zijn er puzzels waar je minutenlang mee bezig bent. Om maar niet te beginnen over de echt lastige puzzels waarbij je aan het eind ontdekt dat je ergens een foutje hebt gemaakt. Het gaat je in totaal wel een aantal uur kosten om de game helemaal uit te spelen.

 

Doordat er behoorlijk wat puzzels zijn om op te lossen, en je niet zomaar meerdere puzzels in één sessie achter elkaar speelt, kan het je wel weken duren voordat je er klaar mee bent. Ik gok dat ik zelf ook nog wel even bezig ben om alles te halen, alleen vreet Pokémon Link: Battle behoorlijk wat puzzeluren op. Qua timing is de release van Tappingo daarom niet zo handig, maar vanwege het grote verschil in tempo kun je ze op zich prima naast elkaar spelen.

Conclusie
Tappingo is geen Picross, maar zeker een verfrissend concept voor puzzelgames. Voor die paar euro is het zeker de moeite waard om eens uit te proberen. Je steunt er bovendien een Nederlandse developer mee en dat is ook belangrijk. 

Tappingo is exclusief voor Nintendo 3DS

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.