Stick it to The Man

Stick it to The Man is deze week de gratis game voor PlayStation Plus-gamers en bovendien verscheen de game in de eShop voor Wii U. Tijd om eens te kijken of het een nuttige toevoeging is aan beide digitale gameshops.

Er zijn vast nog wel een aantal wat oudere lezers die de plakhandjes uit de jaren 80/90 kennen. Je kocht ze voor een paar gulden bij de lokale speelgoedwinkel om vervolgens te proberen om alles vast te pakken. Helaas werkte het niet zo heel goed en plakten er vooral stof en zand aan de hand, maar het idee was leuk.

Developer Zoink vond dat ook en maakte er een complete game omheen en gaf het de geniale titel Stick it to The Man waarbij The Man de bad guy is die je uiteindelijk moet zien te verslaan. De plakhand uit deze game heb je trouwens niet zelf vast, hij ontspringt uit je hoofd nadat een alien zich in je hersenen heeft genesteld.

The Man is op zoek naar deze alien, Ted, om er de aarde mee in zijn greep te krijgen. Jij moet zorgen dat dit niet lukt door de tien verschillende hoofdstukken te doorlopen.

 

De game begint op weg van werk naar je eigen huis, maar brengt je onder andere langs een gekkenhuis, een zombie researchcentrum en een ruimteschip. Om alle levels te doorlopen, moet je met je plakhand verschillende puzzels oplossen. Dit betekent in de praktijk dat je voorwerpen heen en weer brengt tussen verschillende personages of lokaties. Een simpel voorbeeld is een antenne bevestigen op een robot zodat hij tv-zenders ontvangt. Er zitten af en toe minder logische combinaties tussen, maar eigenlijk is het nooit te bizar.

De plakhand kun je ook gebruiken om je te verplaatsen. Je hoeft niet alleen maar te lopen en springen, je kunt ook slingeren via de punaises die in de gamewereld hangen. Dit is vooral handig om grote afstanden in korte tijd af te leggen. De controls van dit gedeelte zijn trouwens behoorlijk zweverig, een beetje zoals in LittleBigPlanet, en dat bevalt me niet echt. Gelukkig hoef je geen precisiesprongen te maken, zoals in bijvoorbeeld Mario of Rayman.

 

Tot slot kun je de plakhand nog gebruiken om gedachten te lezen van de personages in de game. Ze geven je tips over hoe je de voorwerpen kunt gebruiken, of je gebruikt de voorwerpen uit hun gedachten om er weer andere personages mee te helpen. Het is belangrijk om bij iedereen even een kijkje te nemen in hun gedachten.

De game is dus een combinatie tussen een ouderwetse adventure en een platformgame en het deed me denken aan The Cave. Net als in die game ben je aan het lopen en springen om verschillende items heen en weer te brengen zodat je de puzzels kunt oplossen. 

Stick it to The Man is overigens wel wat simpeler dan The Cave, ik hoefde slechts één keer een oplossing voor een puzzel op te zoeken waarbij ik bij The Cave continu een guide had klaarstaan. De voorwerpencombinaties en de in-game teksten zijn wat logischer als je het mij vraagt.

Conclusie
Stick it to The Man is wat mij betreft de beste PlayStation Plus-toevoeging sinds Resogun. Mijn vertrouwen in de wat kleinere onafhankelijke downloadgames is weer een beetje terug. De Wii U-versie lijkt me net even handiger spelen vanwege de features van de controller, maar de PS4-versie is zeker niet onspeelbaar.

PlayStation 4-gamers zouden deze game sowieso eens moeten proberen, het kost immers niets als je een PS+-account hebt, Wii U-gamers kunnen voor acht euro een leuke vijf uur durende game voor komend weekend aanschaffen.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Afwisselende omgevingen - Zweverige controls 6
+ Grappige personages  
   

Gespeeld op Wii U, ook beschikbaar voor PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita en pc

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.