Giro: Etappe 12 - Lange heuvelrit langs de kust

Jonathan Milan sprintte op indrukwekkende wijze naar de winst in de elfde etappe van de Giro d'Italia, vandaag zal dat vermoedelijk een stuk lastiger worden. De heren rijden grotendeels langs de kust naar het noorden, maar krijgen flink wat heuveltjes voorgeschoteld.

Men stapt op in Martinsicuro en mag dan 193 kilometer af gaan werken met in totaal 2100 hoogtemeters. Die zijn verdeeld over een stuk of tien klimmetjes, waarvan de eerste opdoemd na vijftig kilometer en waarvan er vier gecategoriseerd zijn. Allemaal vierde categorie, maar met bijna 150 kilometer op en af wordt dat vanzelf pittig.

De één is moeilijker dan de ander: de Monsano is vier kilometer aan vier procent, wat wellicht makkelijker is dan de Ostra, een kilometer aan dik acht procent met uitschieters van ruim boven de tien procent. Een ruime kilometer aan gemiddeld meer dan negen procent is de laatste klim, na die Monte Giove is het nog zo'n tien kilometer tot de grotendeels vlakke finish in Fano.

Rond half één mogen de renners gaan proberen een ontsnapping te vormen, de finish wordt ook vandaag weer ergens rond een uur of vijf verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)