Unepic

Unepic is een game die zichzelf niet al te serieus neemt en zelfs alle standaard vooroordelen over gamers/geeks op de hak neemt. Wordt de game hierdoor leuk of te spelen of kunnen we de naam letterlijk nemen?

Unepic start met een paar vrienden die Dungeons & Dragons, het bordspel, of nee, tabletop rpg, spelen. Op een gegeven moment moet er iemand naar het toilet en hij verlaat de kamer. Op dat moment start de game en blijkt de hoofdpersoon ineens in een 'echte' rpg te zitten.

Unepic is een sidescrolling rpg die opgezet is als een Metroidvania, wat betekent dat je behoorlijk wat heen en weer moet lopen om steeds verder te komen. Zo zijn er in het begin donkere gangen waar je niet veilig doorheen kunt zonder een fakkel en moet je om vijanden te kunnen verslaan eerst een zwaard zoeken.

Qua gameplay is het een beetje dertien in een dozijn, er zijn meerdere games die dezelfde opzet gebruiken. Je kunt talloze wapens, magiesoorten en equipment vinden en gebruiken om je sterker te maken. Het nadeel is alleen dat Unepic wat onhandig bestuurt. Het is niet zozeer dat je onlogische knoppencombinaties gebruikt, maar het reageert onhandig/traag. Het voelt niet alsof je 100% controle hebt over je handelingen.

Unepic probeert zich echter te profileren als grappige game. Het richt zich met de vele verwijzingen naar klassieke games en standaard 'game-events'. De eerste conversatie in het grote kasteel dat je doorloopt is met een spook-figuur dat aangeeft dat hij niet met een zwaard verslagen kan worden. Hierop antwoordt de hoofdpersoon dat hij dit in games al talloze keren wel gedaan heeft. Het spook maakt je vervolgens weer voor leugenaar uit ... Ook krijg je bij de eerste slang die je tegenkomt de misschien wel bekendste zin uit de Metal Gear Solid-franchise. SNAAAAKE?! 

Of je de humor uiteindelijk leuk vindt, is puur een kwestie van smaak. Ikzelf vond het eigenlijk totaal niet grappig. De 'grappen' en verwijzigingen zijn té standaard en voor de hand liggend. De kracht van een goede grap zit 'm juist in het feit dat je het niet verwacht. Hier zie je alles ver van tevoren aankomen.

Conclusie
Unepic is geenszins een slechte game, maar de humor moet je liggen. Denk je na het zien van bovenstaande trailer dat dit een toffe game is, dan kan ik je Unepic zeker aanraden. Doet het je niets, dan kun je de game met een gerust hart overslaan. Het wordt namelijk niet grappiger.

De controls laten hier en daar wat steken vallen, maar niets dat de game onspeelbaar maakt. De off tv-mogelijkheden van de Wii U zijn voor een game als deze overigens uitermate geschikt vanwege de grafische stijl.

Gespeeld op Wii U, ook beschikbaar via Steam

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.