Biden wil eind juni het eerste tv-debat, Trump gaat akkoord

De Amerikaanse president Biden wil de geplande televisiedebatten tijdens de verkiezingscampagne tegen zijn uitdager Trump vervroegen. Bidens campagneteam stelde twee nieuwe data voor, eind juni en begin september. Met dit initiatief negeert Biden de plannen van de verantwoordelijke commissie voor presidentiële debatten.

Laten we de data vastleggen, Donald’, zei Biden in een videoclip op het X-platform. De 81-jarige plaagde: “Ik heb gehoord dat je op woensdag altijd tijd hebt.” Trump moet zich momenteel voor de rechtbank verantwoorden in een strafzaak in New York – en woensdagen zijn meestal geen procesdag. 

Trump reageerde onmiddellijk op het socialemediaplatform dat hij mede oprichtte, Truth Social. De 77-jarige schreef dat hij klaar was voor debatten over de voorgestelde data. Trump wil echter wel meer debatten en deze laten plaatsvinden op ‘een zeer grote locatie'. 

Kort daarna maakte Biden op X bekend dat hij inmiddels een uitnodiging van televisiezender CNN had geaccepteerd voor een debat op 27 juni. "Nu is het jouw beurt, Donald."

De Commissie plande drie tv-debatten, waarvan de eerste medio september zou plaatsvinden
De verwachting was dat Biden en Trump pas in juli en augustus op de nominatieconventies tot officiële kandidaten van hun partijen zouden worden benoemd. In de VS bestaat een onpartijdige commissie die traditioneel verantwoordelijk is voor het organiseren van de televisiedebatten van presidentskandidaten. Er waren afgelopen november al data vastgelegd voor drie tv-debatten: op 16 september in San Marcos, Texas, op 1 oktober in Petersburg in de staat Virginia en op 9 oktober in Salt Lake City in de staat Utah. 

Er was ook een debat met vice-presidentskandidaten gepland
Volgens de plannen van de commissie was het enige debat tussen de twee vice-presidentskandidaten gepland op 25 september in Easton, Pennsylvania. Biden doet opnieuw mee aan de presidentsverkiezingen, samen met zijn plaatsvervanger Kamala Harris. Trump heeft nog niet aangekondigd wie hij als zijn vice-presidentskandidaat wil.