Hoogste aantal melkkoeien in vijftien jaar

De grote vraag naar melk en de afschaffing van de melkquota volgend jaar is terug te zien in het aantal melkkoeien. Op 1 april lag het aantal melk- en kalfkoeien op 1,57 miljoen, het hoogste aantal in vijftien jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

Het aantal melk- en kalfkoeien nam in een jaar toe met negentienduizend, oftewel een procent en er komen nog meer melkkoeien bij. Het aantal kalveren bestemd voor de melkproductie steeg met 62.500 naar 1,31 miljoen. "Hiermee anticipeert de melkveehouderij op de afschaffing van de melkquota in 2015", aldus het CBS.

De varkensstapel was met 12,2 miljoen op 1 april vrijwel gelijk aan een jaar eerder. Het aantal biggen steeg met bijna twee procent tot 5,4 miljoen. Het aantal vleesvarkens daalde echter met hetzelfde percentage tot 5,7 miljoen.

De melkprijs staat al anderhalf jaar op recordhoogte en blijft daar nog wel even, meldde LTO Nederland maandag. Hierdoor zien weer meer boeren toekomst in de melkveehouderij, meent de belangenorganisatie. Dinsdag bleek uit onderzoek van de Dutch Dairymen Board echter dat ondanks de hoge prijs, de productiekosten van de boer nog altijd niet gedekt worden. "Het uithollen van de Nederlandse melkveehouderijbedrijven door een structureel te lage melkprijs, heeft er sinds het jaar 2000 al voor gezorgd dat 37 procent van de Nederlandse melkveebedrijven hun deuren hebben gesloten."