Jimmy Savile randde ook aan in ziekenhuizen

Redactie

De beschuldigingen over ontucht aan het adres van de overleden BBC-presentator Jimmy Savile stapelen zich op. Uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van het Britse gezondheidszorgstelsel NHS blijkt dat Savile zich gedurende zo'n vijftig jaar ook vergreep aan talloze mensen in 28 ziekenhuizen, schrijft de BBC.

Andere Britse media berichten zelfs dat Savile seks had met lijken. Ook zou Savile ringen hebben gemaakt met glazen ogen in plaats van edelstenen. "Dat kunnen we niet bewijzen, maar in elk geval was zijn interesse in dode lichamen zeer zorgwekkend", zei onderzoeksleider Sue Proctor donderdag op een persconferentie.

Veel van de misstappen zouden aan de betreffende ziekenhuisleidingen zijn gemeld, maar daar is vrijwel niets mee gebeurd. Volgens het rapport heeft dit vooral te maken met de altijd zo 'flamboyante houding' van Savile, een intrinsiek onderdeel van zijn imago. Zodoende kon hij vrijwel ongestoord zijn gang gaan.

Een 16-jarig meisje laat weten dat Savile haar heeft betast in de kelder van een ziekenhuis in Leeds. Ze durft er nu pas over te praten. "Destijds lachten alle verpleegsters me uit, dus ik heb ze niet alles verteld."

De NHS bekijkt nu hoe dergelijke vergrijpen voorkomen hadden kunnen worden. De Britse premier David Cameron laat weten 'diep geschokt' te zijn en dat 'lessen moeten worden getrokken'.

Minister van volksgezondheid Jeremy Hunt heeft namens de Britse regering en de NHS excuses aangeboden aan de slachtoffers. "We hebben deze mensen, die vaak te zwak waren om zich te verweren, enorm in de steek gelaten. Velen van hen beleven nog dagelijks de pijn van wat er toen is gebeurd. Alleen als we open en transparant zijn kunnen we deze zaak goed behandelen. Het is wel het minste wat we ze verschuldigd zijn."

Savile, die Jim'll Fix It en Top of the Pops presenteerde, overleed in 2011 op 84-jarige leeftijd. Pas een jaar na zijn dood kwamen de eerste berichten naar buiten over seksueel misbruik, ook van kinderen. Inmiddels wordt gesproken van ruim vijfhonderd slachtoffers.

Binnen een maand na het bekend worden van de aanrandingen veranderden de meeste plekken die naar Savile waren vernoemd hun naam. Zo werd een gedenkplaat op een voormalig huis van Savile in Scarborough verwijderd, evenals een standbeeld van Savile in Glasgow.

Saviles grafsteen werd, slechts negentien dagen na de onthulling, door de familie verwijderd, verpulverd en in een afvalstort gedumpt. De twee goede doelen die in naam van Savile waren opgericht, sloten de deuren. De Britse Commando's eerden Savile in 1970 met een Groene Baret. Die onderscheiding is inmiddels uit de militaire annalen 'gewist'. Saviles eredoctoraat uit 2009 aan de universiteit van Bedfordshire werd postuum ingetrokken.