Boek: De waarheid en andere leugens - Sascha Arango

Hungry_Joe

Henry Hayden is een gevierd bestsellerauteur die van zijn luxe leventje geniet, in dure Italiaanse sportauto's rijdt en, ondanks zijn huwelijk, verscheidene vrouwen het hof maakt. Zijn agente van de uitgeverij houdt hij er al jaren als maîtresse op na. Het leven van Henry neemt een onverwachte wending wanneer zij op een dag zwanger raakt van hem. Nu moet hij wel alles opbiechten aan zijn vrouw. Of toch niet? Open kaart spelen zou namelijk het einde van alles betekenen. Niet in het minst omdat de introverte echtgenote van Henry in eigen persoon verantwoordelijk is voor de succesvolle romans waarvan men denkt dat ze van zijn hand komen...

covercover 

Wat zich daarna ontvouwt is een ijzersterk misdaadverhaal waarin geen ruimte voor het toeval wordt gelaten. Henry neemt een beslissing die rampzalig voor hem uitpakt. De aartsleugenaar zal zijn dubieuze vaardigheid ten volle aan moeten wenden om het boven zijn hoofd hangende zwaard van Damocles te ontlopen. In hoeverre is een leugen nog een leugen als je er zelf in gelooft? De beste leugen is per slot van rekening die waar een deel van waarheid in verscholen ligt, weet ook Henry. Hij besluit uiterst pragmatisch te werk te gaan.

Sascha Arango werd in 1959 geboren in Berlijn en staat in Duitsland vooral bekend om zijn film- en toneelteksten. Ook schreef hij mee aan afleveringen van Tatort. Arango won verschillende prijzen voor zijn werk, waaronder tweemaal de Grimme-prijs voor Duitse televisie.

auteurauteur

Arango levert een knap geschreven pageturner die je niet neer kunt leggen voor je bij de laatste pagina aangekomen bent. Het kent een aantal opvallende personages waarvan sommigen in eerste instantie niet helemaal op hun plaats lijken binnen het verhaal, waardoor het soms wat absurdistisch aanvoelt. Maar feitelijk weet je dan al dat er een climax aan zit te komen waardoor alles netjes op zijn plaats valt binnen de verhaallijn. En belangrijker nog, het weet feilloos de aandacht vast te houden door Arango’s sterke schrijfstijl. Hij weet zijn personages feilloos tot leven te brengen en de spanning er tot het einde prima in te houden. 

De waarheid en andere leugens is intens in beleving en indrukwekkend in zijn vermogen om het gewetenloze hoofdpersonage welhaast sympathiek over te doen komen. Een cynische, met ironie doorspekte thriller die niet teleurstelt.