Obama wil 500 miljoen dollar voor verzet Syrië

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres om 500 miljoen dollar (bijna 370 miljoen euro) gevraagd om leden van de Syrische oppositie te trainen en bewapenen. Deze hulp komt naast de hulp en training die al bedekt wordt gegeven door Amerikaanse inlichtingendiensten.

De hulp voor het verzet in Syrië is onderdeel van een verzoek van 65,8 miljard dollar (48,3 miljard euro) voor buitenlandse operaties. In het pakket zit ook een miljard dollar (734 miljoen euro) om buurlanden van Syrië die last hebben van de burgeroorlog in dat land te helpen stabiliseren. Het omvat een zelfde bedrag om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Midden- en Oost-Europa te versterken in verband met de crisis rond Oekraïne.

In het Congres gingen al langer stemmen op om de hulp aan de oppositie in Syrië op te voeren. Critici van Obama zeggen dat diens terughoudendheid de opkomst van radicale groepen als het Nusrafront en de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) in de hand heeft gewerkt. Amerikaanse functionarissen zien de stabiliteit in Srië en Irak nu steeds meer als één geheel.

Obama gaf eerder dit jaar al aan dat hij naar manieren zocht om gematigde Syrische rebellen te steunen in de strijd tegen de troepen van het regime van president Bashar Assad. De regering wil de specifieke hulp en training afstemmen met het Congres en partijen in de regio. Een mogelijke optie is het geven van trainingen door Amerikaanse militairen in Jordanië.