'Meerderheid wil grenscontroles tegen jihadisten'

Twee op de drie Nederlanders vinden dat grenscontroles moeten worden ingevoerd om jihadgangers tegen te houden. Dat blijkt uit een steekproef die Maurice de Hond in opdracht van de PVV heeft uitgevoerd. Van de ondervraagden vindt 67 procent grenscontroles een goed middel om terroristische aanslagen in Nederland te voorkomen.

Ook andere maatregelen scoren hoog. Ruim driekwart van de mensen vindt dat jihadisten hun Nederlandse paspoort moet worden afgenomen en nooit meer het land in mogen. Daarnaast is 75 procent voor meer mankracht bij de AIVD. Vorige week bleek dat de inlichtingendienst het zicht verliest op jihadisten, onder meer door bezuinigingen bij de dienst.

De kans op een aanslag in Nederland wordt volgens 82 procent van de ondervraagden vergroot door terugkerende jihadisten. Bijna de helft vindt dat het kabinet te weinig doet om eventuele aanslagen te voorkomen.

PVV-leider Geert Wilders noemt de uitkomsten van het onderzoek 'glashelder'. "Nederlanders willen een veiliger Nederland en willen jihadisten terecht uit Nederland weren." Een absolute doorbraak, vindt de PVV'er. De enquête werd gehouden onder 1200 mensen. Zij kregen vragen voorgelegd over de plannen van de PVV tegen de 'islamterreur' in Nederland.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) schreef woensdagavond in een brief aan de Tweede Kamer dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar tientallen terugkerende en vertrekkende jihadisten. Het onderzoek moet uitwijzen of zij strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. De brief was een reactie op Kamervragen van de PVV.