[Tour] Katusha zet in op Trofimov, Kristoff en Rodríguez

Frank (franklop)

Katusha wil in de Tour de France op alle vlakken meestrijden. Met Yuri Trofimov wil de ploeg voor de top tien in het algemeen klassement gaan, meldt de Russische formatie donderdag. Alexander Kristoff moet in de vlakke etappes sprinten voor overwinningen en Joaquim Rodríguez krijgt in de bergen een vrije rol.

Rodríguez werd vorig jaar nog vierde in het algemeen klassement. Dit jaar gaat de Spanjaard niet meestrijden voor de gele trui omdat de Ronde van Spanje later dit jaar het hoofddoel is. "We hopen dat Rodríguez een goede vorm kan vinden en dat hij voor een etappeoverwinning kan gaan", laat ploegleider Vjatsjeslav Ekimov weten.

Trofimov kwam in een grote ronde nooit verder dan een dertiende plaats in de Ronde van Italië. Voor de 30-jarige Rus is de dertigste plaats in 2011 het beste resultaat in de Tour. Voor de Noorse sprinter Kristoff wordt het de tweede Ronde van Frankrijk. Vorig jaar eindigde hij in de eerste etappe als tweede.

Verder neemt Katusha de Russen Jegor Silin, Aleksandr Porsev, Vladimir Isajtsjev, de Sloveen Simon Spilak, de Italiaan Luca Paolini en de Let Gatis Smukulis mee.

BMC richt zich volledig op het klassement van Tejay van Garderen. De Amerikaan die twee jaar geleden als vijfde eindigde krijgt daarbij de hulp van Darwin Atapuma, Marcus Burghardt, Amaël Moinard, Daniel Oss, Michael Schär, Peter Stetina, Greg Van Avermaet en Peter Velits.

De Zwitserse ploeg laat voormalig tourwinnaar Cadel Evans thuis. Ook voormalig etappewinnaars Philippe Gilbert, Samuel Sánchez en Thor Hushovd worden niet meegenomen.