Porosjenko: Rusland moet vredesplan steunen

Redactie

Rusland moet het vredesplan van de Oekraïense regering niet alleen 'met woorden, maar met daden' steunen. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko donderdag gezegd.

Porosjenko sprak donderdag de Raad van Europa in Straatsburg toe. Hij zei dat Rusland moet voorkomen dat strijders uit Rusland de grens oversteken en zich bij de separatisten in Oost-Oekraïne voegen. "Zonder dat kunnen we niet over vrede praten", aldus Porosjenko. "Steun het vredesplan met daden, niet met woorden, omdat hiermee nieuwe burgerdoden kunnen worden voorkomen'.

Porosjenko kondigde vorige week een eenzijdig staakt-het-vuren af, in een poging de crisis in het oosten van zijn land te bezweren. Sommige groepen separatisten zeiden het bestand te zullen respecteren, maar deze week kwamen volgens Porosjenko toch weer achttien militairen om. De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd Porosjenko's plan te steunen, maar volgens het Westen legt het Russische staatshoofd de separatisten, die aansluiting bij Rusland nastreven, geen strobreed in de weg.