'Goede schaderegeling bevingsgebied blijft uit'

Harry

Voor de bewoners van het bevingsgebied in Groningen is nog altijd geen goede schaderegeling opgezet. Dat komt door problemen rond de zogenoemde Dialoogtafel, schrijft de Volkskrant donderdag.

De Dialoogtafel is een overlegorgaan tussen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), het rijk, lokale overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Het overlegorgaan moet de 1,2 miljard euro verdelen die minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) uittrok om de schade die wordt veroorzaakt door de aardbevingen te compenseren.

Het is inmiddels vijf maanden geleden dat dit bedrag werd uitgetrokken, maar het afhandelen van schadeclaims uit het bevingsgebied wordt nog altijd door de NAM gedaan. Die haalt ook het gas uit de grond, waardoor de bevingen juist worden veroorzaakt.

Bewonersorganisaties en lokale en regionale bestuurders vinden dit een verkeerde gang van zaken omdat de NAM een financieel belang heeft bij het betalen van zo weinig mogelijk schadevergoeding. Zij vinden dat er een onafhankelijke schadeorganisatie moet komen die op afstand staat van de NAM. "De oprichting daarvan is de lakmoesproef van de Dialoogtafel", zegt Jan Kamminga, een van de voorzitters, in de krant.

De afgelopen weken zou de oprichting van de schadeorganisatie zijn stukgelopen op de houding van de NAM. Die wil volgens de krant ook zelf verantwoordelijk blijven. Een volledig onafhankelijke schadeorganisatie is volgens de NAM geen optie, al snapt het bedrijf wel dat meer afstand nodig is. "Het is zoeken naar een nieuw evenwicht", zegt een woordvoerder in de krant.

De houding van de NAM stuit op verzet van onder meer de grootste organisatie van gedupeerde bewoners, de Groninger Bodembeweging. Op 10 juni zochten de voorzitters van de Dialoogtafel, Kamminga en oud-burgemeester van Groningen Jacques Wallage (PvdA) contact met Kamp. Hun boodschap was volgens de krant dat ze vastlopen.

Daarna zou de NAM een omslag hebben laten zien. Donderdagavond wordt een voorstel over de schadeorganisatie besproken.