De Jong: "Vind een tackle veel geiler"

heywoodu

Gedurende het afgelopen decennium ontwikkelde Nigel de Jong zich tot een spijkerharde middenvelder. Voldoening haalt hij met name uit perfect getimede tackles. Waar de meeste voetballers vooral genieten van een doelpunt of een assist, heeft De Jong een heel andere voorkeur. De 29-jarige Amsterdammer bijt zich graag vast in zijn tegenstander, en heeft als doel om aanvallen van de tegenstander te breken.

"Ik vind een fantastische tackle waarmee ik een doelpunt voorkom veel geiler dan een goal of een pass", steekt hij van wal tegenover HeldenOnline. "Dat is door de jaren heen zo gekomen. Daar krijg ik veel meer voldoening van dan door een mooie pass."

Toen De Jong bij Ajax debuteerde moest hij het nog vooral hebben van zijn techniek. "Vroeger vond ik een balletje onder mijn voet geil. Pfff… dat kunnen twintig, dertig spelers. Maar er zijn maar tien spelers op de wereld die op het juiste moment een tackle kunnen maken, denk ik."

De sleutel van een geslaagde tackle ligt in het juist inschatten van een situatie. "Je moet alleen gaan met de gedachte: ik móét hem hebben", verklapt De Jong het geheim van de smid.

"Ik houd veel vaker in dan dat ik er vol inga. Ik loop soms gewoon mee, dan zorg ik dat ik hem later pak. Want als hij net dat tikje geeft, dan ben je te laat en heb je een kaart of er ontstaat misschien een gevaarlijke situatie."

Ondanks zijn resolute spel op het middenveld van Oranje heeft De Jong dit WK nog geen kaart te pakken. "Dat is prettig. Maar ik sluit niet uit dat ik er nog tegenaan loop. Ik wil dat er niemand door komt. Klaar."