'Het vaakst hondenpoepboetes in Hardenberg'

Hondenbezitters in Hardenberg hebben in 2013 het vaakst een boete gekregen omdat hun huisdier op de verkeerde plek poepte. Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van cijfers die het tv-journaal opvroeg bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

In de Overijsselse gemeente werden 69 boetes uitgedeeld, voor een bedrag van ruim 8600 euro. Dit komt neer op bijna twaalf boetes per tienduizend inwoners, vier keer zo veel als het landelijk gemiddelde, aldus RTL Nieuws. Van alle gemeenten met meer dan vijftigduizend inwoners staat Hardenberg op nummer één.

Het aantal boetes voor hondenpoep steeg landelijk met twintig procent naar 2125 boetes in 2013. In totaal werd voor 265 duizend euro aan boetes uitgedeeld, blijkt uit de CJIB-cijfers.

In absolute aantallen kregen baasjes uit Den Haag de meeste prenten. Zij kregen bijna 570 boetes voor een bedrag van meer dan zeventigduizend euro. Zandvoorters kregen 23 boetes voor hondenpoep. Gemiddeld is dat per inwoner nog net iets meer dan aan Hardenbergers, maar de gemeente is kleiner dan vijftigduizend inwoners.

Ook in Huizen, Schiedam en Papendrecht werden bovengemiddeld veel boetes voor hondenpoep uitgedeeld in 2013, aldus RTL Nieuws. Baasjes in Eindhoven, Den Bosch en Amsterdam kregen juist relatief weinig boetes.

Kijkend naar hufterig gedrag in het algemeen zijn in 2013 meer dan 370.000 boetes uitgedeeld. Zo kregen mensen ook prenten voor baldadig gedrag, parkeren op een invalideplaats en wildplassen.