Israël noemt namen van verdachten ontvoering

Israël heeft twee bekende Hamas-activisten uit Hebron aangeduid als de voornaamste verdachten achter de ontvoering van drie Israëlische tieners op de Westelijke Jordaanoever. De twee mannen zijn niet meer gezien sinds de tieners op 12 juni verdwenen.

Het gaat om Marwan Qawasmeh en Amer Abu Aisheh. Beiden hebben eerder in Israël gevangen gezeten.

Hamas-vertegenwoordigers in Hebron bevestigen dat de twee mannen lid zijn van de organisatie en dat hun huizen meerdere keren door Israëlische militairen zijn doorzocht. De broers en echtgenotes van de twee mannen zijn opgepakt, maar de vrouwen zijn inmiddels weer vrijgelaten. Bij het zoeken naar de verdwenen tieners hebben Israëlische veiligheidsdiensten bijna vierhonderd Palestijnen opgepakt.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft naar aanleiding van de ontvoering een oproep aan de Palestijnse leider Mahmoud Abbas gedaan om de regeringssamenwerking met Hamas op te zeggen. Abbas is hier niet op ingegaan, maar heeft zijn veiligheidstroepen wel opdracht geven om de omstreden samenwerking met Israëlische veiligheidstroepen voort te zetten.

Een hooggeplaatste bron bij de Palestijnse inlichtingendiensten zei dat ook de Palestijnse veiligheidsdiensten op zoek zijn naar de twee mannen. Hij zei dat het gegeven dat zij sinds de ontvoering van de drie jonge Israëliërs zijn verdwenen, een 'duidelijke aanwijzing is dat zij bij de ontvoering betrokken zijn'.