Vrijdag nieuwe ronde in vredesoverleg Oekraïne

Een nieuwe ronde vredesbesprekingen in Oekraïne vindt vrijdag plaats in Donetsk. Dat heeft Andrej Poergin, een van de leiders van de door separatisten uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, donderdag tegen Russische persbureaus gezegd.

De eerste ronde werd afgelopen maandag gehouden. Bij de besprekingen waren de voormalige Oekraïense president Leonid Koetsjma, de Russische ambassadeur in Kiev en een Europese gezant betrokken. Toen namen ook voor het eerst vertegenwoordigers van de rebellen aan de onderhandelingstafel plaats.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft vorige week een vredesplan op tafel gelegd waarin de Oekraïense regio's grotere autonomie krijgen en de rechten van de Russischtaligen in het oosten van het land beter beschermd worden. Hij kondigde ook een wapenstilstand van een week af. Of hij het bestand verlengt laat hij onder meer afhangen van het resultaat van het overleg van vrijdag. Hoewel de separatisten hebben gezegd zich eveneens aan het bestand te zullen houden, zijn deze week volgens Porosjenko toch weer achttien regeringsmilitairen omgekomen.