EU-leiders naar Ieper voor herdenking WOI

Redactie

Europese regeringsleiders komen donderdag bijeen in het Belgische Ieper om het begin van de Eerste Wereldoorlog te herdenken, volgende maand precies honderd jaar geleden. In Ieper wordt al sinds 1928 elke dag met trompetgeschal en kransleggingen het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog herdacht.

Normaal gesproken wordt de ceremonie, de zogenoemde Last Post, elke dag om 20.00 uur gehouden. Daar wordt voor het bezoek van de 28 regeringsleiders vanaf geweken. De regeringsleiders komen om 16.30 uur aan, om 17.30 volgt de Last Post.

Na de ceremonie komen de EU-leiders bijeen voor een informeel diner, waar de benoeming van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie centraal staat. De Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker is favoriet voor de post en weet zich gesteund door bijna alle Europese leiders, onder wie premier Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Britse premier David Cameron vindt de Luxemburger te pro-Europees en probeert al weken zijn benoeming te blokkeren. Cameron staat hierin echter alleen en zal waarschijnlijk niet in zijn opzet slagen. De verwachting is dat Junckers benoeming vrijdag op een top in Brussel wordt beklonken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten de Duitsers en de geallieerden vier grote slagen uit om Ieper, die aan honderdduizenden mensen het leven kostten. Aan het einde van de oorlog was de stad verworden tot een ruïne, een grimmige herinnering aan een van de bloedigste oorlogen uit de geschiedenis. Het duurde tientallen jaren om de stad weer op te bouwen.

Op 28 juni 1914 schoot de Bosnisch-Servische student Gavrilo Princip de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger Frans Ferdinand dood. Precies een maand later verklaarde Oostenrijk-Hongarije Servië de oorlog. Het conflict sleurde niet veel later alle Europese grootmachten mee in de strijd, waarmee de Eerste Wereldoorlog een feit was.