F. de Boer vreest 'verschrikkelijk rotsysteem'

De strijdwijze van Oranje op dit WK staat haaks op de spelopvattingen van Frank de Boer. De succesvolle trainer van Ajax maakt zich zorgen. Het Nederlands Elftal boekt momenteel successen in Brazilië. Het team doet dat met een speelwijze die niet strookt met de Nederlandse traditie van aanvallen en proberen te domineren.

Louis van Gaal brak met zijn eigen filosofie en opteert voor een 5-3-2-systeem. De Boer ziet dat de bondscoach succesvol is met die koerswijziging, maar is niet van plan zijn voormalige trainer te volgen. "Mijn hart zegt van niet. Ook tegen FC Barcelona wil ik dominant spelen, dus ik zal daar niet zo snel van afstappen", zo citeert het Algemeen Dagblad de voormalige aanvoerder van Oranje.

De Boer is bang dat veel trainers in Nederland het voorbeeld van Van Gaal zullen volgen, naar aanleiding van de goede resultaten van Oranje op het WK. Dat zou voor Ajax ongunstig kunnen uitpakken, denkt De Boer, die 5-3-2 een 'verschrikkelijk rotsysteem' om tegen te spelen vindt.

"Ik weet nog dat er hier een assistent van AC Milan op bezoek was", herinnert hij zich. "Hij vroeg naar een oplossing, omdat Juventus ook zo speelde. Wat ik heb gezegd, hou ik voor mezelf, want ik denk dat meer clubs overschakelen op dit systeem. Het is niet mijn smaak, want ik ben meer van het zoveel mogelijk hebben van de bal."

Vier jaar geleden zat De Boer nog als assistent-trainer op de bank, toen Oranje het in Zuid-Afrika schopte tot de WK-finale. Het Nederlands Elftal speelde toen nog wel met drie aanvallers, maar kreeg veel kritiek te verduren voor de weinig aanvallende speelwijze.