Mansveld wil geen uitstel uitbreiding Lelystad

Redactie

Uitstel van de uitbreiding van vliegveld Lelystad zou niet verstandig zijn. Ondanks grotere en stillere vliegtuigen zet de groei van het vliegverkeer namelijk door, betoogde staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) donderdag tijdens het debat over vliegveld Lelystad.

Wie naar de prognoses kijkt en naar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren kan niet anders constateren dan dat er groei is, zei Mansveld. "Het is onverstandig om je te laten verrassen door de aantrekkende groei van de luchtvaart." Dat zou welvaartsverlies betekenen. Ook zouden reizigers dan kiezen voor luchthavens in het buitenland.

Onder anderen KLM-baas Camiel Eurlings pleitte deze week voor uitstel. Hij wees er onder meer op dat de groeicijfers naar beneden zijn bijgesteld en de vliegtuigen groter en stiller zijn geworden. Mansveld zei echter dat het vliegverkeer ook groeit ondanks de grotere en stillere vliegtuigen. Daarnaast heeft Schiphol nog een aantal jaren nodig om Lelystad geschikt te maken als 'overloop' van de nationale luchthaven.

Ook wees zij erop dat Lelystad vanaf 2018 mondjesmaat in gebruik zal worden genomen. Het begint met drie vliegtuigen per dag, om vervolgens langzaam door te groeien. Op termijn gaat het om 45.000 zogeheten vliegbewegingen per jaar. Mansveld wilde niet zeggen wat er gebeurt als de groei toch tegenvalt. Het is aan Schiphol om dat te 'managen'.

Mansveld maakt zich er evenmin zorgen over dat nog geen enkele luchtvaartmaatschappij zich bereid heeft verklaard te gaan vliegen op Lelystad. Maatschappijen zullen daar pas een paar jaar van tevoren een besluit over nemen. Dat zich nu nog geen airlines hebben gemeld is 'volstrekt volgens de verwachting'. Air France-KLM-dochter Transavia zou de eerste maatschappij kunnen zijn die naar Lelystad uitwijkt, denkt de bewindsvrouw.

Tijdens het debat bleek dat de Kamer in meerderheid het besluit steunt om vliegveld Lelystad geschikt te maken als 'overloopbekken' van Schiphol. De nationale luchthaven mag op een gegeven moment niet verder groeien.