Van Ass: "Het is goed zo"

Paul van Ass heeft er vrede mee dat zijn contract als bondscoach van de Nederlandse hockeymannen niet wordt verlengd. "Deze groep ken ik al een hele tijd", zegt Van Ass. "Op een bepaald moment ben je als coach over de houdbaarheidsdatum heen. Deze groep heeft een nieuw gezicht en nieuwe energie nodig. Alles overziende is het goed zo."

Van Ass was vanaf 2008 betrokken bij Jong Oranje (bondscoach) en Oranje (manager), om vervolgens in 2010 als bondscoach het roer over te nemen van Michel van den Heuvel. Van Ass beschouwt zijn bondscoachschap over twee perioden: tot en met de Olympische Spelen in Londen in 2012 en tot en met het begin juni gespeelde WK in Den Haag.

Op beide toernooien moest Oranje genoegen nemen met zilver. "Londen was fantastisch", benadrukt Van Ass. "We speelden ander, aanvallend hockey en waren supergoed. Het was mooi, alles klopte. Op het WK in eigen land moesten we de laatste stap maken. We wilden de finale winnen én goed hockey laten zien. Dat is beiden niet gelukt. Ik had ook een ander einde verwacht, dat was even slikken voor mij. Maar ik bleef wel strijdbaar."

Omdat de Nederlandse mannen geen wereldkampioen werden, Australië was met 1-6 in de finale oppermachtig, hield Van Ass de deur op een kier voor contractverlenging. "Als we goud hadden gewonnen dan was ik weggeweest. Maar na de verloren finale hield ik nog een slag om de arm. Ik wilde niet voor de situatie weglopen. Als de KNHB me had gevraagd om nog twee jaar door te gaan tot Rio, dan had ik dat wel gedaan. Want ik ben ook van de volharding. Markus Weise (bondscoach Duitsland) en Ric Charlesworth (bondscoach Australië) zijn ook jarenlang bondscoach geweest."

In overleg met de KNHB kwam Van Ass tot de conclusie dat het beter was geen nieuwe periode aan te gaan. "Ik heb mooie dingen bereikt met het nationale team, maar it’s time to move on. Voor de spelers is dit ook lekkerder en ik krijg mijn vrijheid terug."

Van Ass gaat als ondernemer zijn bedrijf nieuw leven inblazen. Hij heeft geen concrete plannen om actief te blijven in het hockey. "Het was fantastisch om een bijdrage te leveren aan het Nederlandse hockey. De sport zal altijd mijn hobby en passie blijven, maar op dit moment weet ik niet wat de toekomst mij op hockeygebied zal brengen."