Plasterk schrapt dwangsom voor overheden uit Wob

Overheden die te laat reageren op een informatieverzoek met beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) hoeven binnenkort geen dwangsom meer te betalen. Hierdoor wordt misbruik van de wet door aanvragers voorkomen. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag aan de Tweede Kamer, meldt nu.nl.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) riep de minister in augustus op actie te ondernemen, omdat het 'oneigenlijk gebruik' van de wet fors zou zijn toegenomen. De Wob-regeling houdt in dat overheden binnen zes weken op een informatieverzoek moeten reageren. Gebeurt dat niet, dan kan de indiener van het verzoek een dwangsom eisen tot maximaal 1260 euro.

De regeling heeft gezorgd voor gespecialiseerde bedrijfjes die van het innen van de dwangsommen hun werk maken. Verzoeken worden 's nachts per fax verstuurd, of zijn onder aan een open sollicitatiebrief vermeld. In veel gevallen wordt het verzoek daardoor niet opgemerkt, licht Plasterk toe tegen de nieuwssite. In augustus werd bekend dat overheden Wob-verzoeken afkopen om zo de uitbetaling van dwangsommen te vermijden.

Plasterk komt in het najaar met een voorstel om de regeling aan te passen. De minister zegt tegen nu.nl dat het wegnemen van de dwangsom de bereidheid bij overheden om Wob-verzoeken te behandelen niet wegneemt. "Beslissingen om een Wob-verzoek te weigeren kunnen worden aangevochten bij de rechter", aldus Plasterk. "Overheden hebben een belang om snel te reageren, want anders zal de rechter geneigd zijn het Wob-verzoek te honoreren."