OM eist 13 jaar voor moord op nieuwe liefde

Een 52-jarige man moet dertien jaar de cel in omdat hij in april 2012 de nieuwe liefde van zijn ex-vriendin heeft doodgeschoten. Dat heeft het OM in Amsterdam donderdag in hoger beroep geëist bij het gerechthof. In eerste aanleg eiste justitie tien jaar.

Opmerkelijk is dat de rechtbank de verdachte eerder heeft veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar. Zowel de verdachte als het OM waren het hier niet mee eens en gingen in hoger beroep.

Hoewel het OM in eerste instantie tien jaar cel eiste, komt justitie nu uit op een hogere eis. Waarom deze nog altijd lager is dan de opgelegde straf, maakt justitie niet duidelijk. Wel stelt justitie dat de verdachte licht verminderd toerekeningsvatbaar was en geen strafblad heeft. Het OM houdt hier rekening mee en komt uit op een strafeis van dertien jaar.

De verdachte liep al langere tijd rond met het idee om de nieuwe vlam van zijn ex-vriendin te doden. Op 11 april 2012 is de verdachte met een vuurwapen naar de woning van het slachtoffer in Haarlem gegaan, die op dat moment alleen thuis was. In de woning schoot hij het slachtoffer door het hoofd.

Het OM meent dat er sprake is van moord. "Verdachte wist waar hij mee bezig was en er is niets dat wijst op een plotselinge opwelling", aldus de advocaat-generaal op de zitting. Het hof doet naar verwachting over twee weken uitspraak.