Onbegrip voor staking luchtverkeersleiders België

De staking van de luchtverkeersleiders van Belgocontrol is in België niet in goede aarde gevallen. Het Belgische luchtruim was woensdagavond en -nacht enkele uren gesloten, waardoor duizenden passagiers hun vlucht geannuleerd zagen worden.

Zo'n vijftienduizend passagiers werden getroffen door de staking. Op de Brusselse luchthaven Zaventem waren ook donderdag nog vertragingen van vluchten door de chaos van de vorige dag. Ongeveer honderd passagiers moesten de nacht noodgedwongen op de luchthaven doorbrengen, meldt het Belgische persbureau Belga.

Secretaris van vakbond ACV Kurt Callaerts, die tot de werkonderbrekingen had opgeroepen, had het het zwaarst te verduren. De Belgische krant Het Laatste Nieuw kopte donderdag: "Eén man verpest reis van 15.000 passagiers". Voorzitter Katrien Verwimp van ACV Transcom noemt de kritiek op Callaerts 'ronduit schandalig'.

ACV zag zich donderdagochtend zelfs genoodzaakt zich te verantwoorden na alle kritiek. "Dit doen we niet graag, absoluut niet. Maar het is de manier waarop we moeten handelen in bepaalde omstandigheden", zei Verwimp tegen Belga.

Het is volgens ACV toeval dat de ruzie tussen werkgever en personeel juist nu tot een uitbarsting komt. "Dit dossier is al zes maanden bezig", aldus Verwimp.

Het personeel van Belgocontrol is kwaad omdat de regering een centrale Europese luchtverkeersleiding wil instellen en fors wil bezuinigen. De werknemers worden niet goed bij het overleg hierover betrokken, vinden zij. Donderdag overleggen de bonden weer met Belgocontrol. Als dat niets oplevert, volgen mogelijk nieuwe acties.

De Belgen kunnen zich ondertussen alweer op de volgende vervoersstaking voorbereiden. Tussen zondag- en maandagavond leggen werknemers van spoorwegbedrijf NMBS het werk neer. Spoorbond ACOD organiseert de acties. Opvallend genoeg was die bond het niet eens met de staking van de luchtverkeersleiding.