Ghanese voetbalbond vraagt voorschot aan FIFA

De Ghanese voetbalbond heeft aan de FIFA gevraagd of een deel van het prijzengeld voor het WK alvast uitgekeerd kan worden. Daarmee wil de bond een deel van de premies betalen aan de ontevreden spelers. Eerder sprong de regering van Ghana al bij door drie miljoen dollar in cash, ongeveer 2,2 miljoen euro, naar Brazilië te sturen.

De bond is al langer in conflict met de spelersgroep. De premies zouden worden uitbetaald voor de start van het WK, maar dat is niet gebeurd. Dinsdag werd niet getraind omdat de spelers in gesprek waren met het bestuur. De Ghanese president John Dramani Mahama heeft de spelers persoonlijk toegesproken en hen gegarandeerd dat ze hun geld zouden ontvangen.

Ghana speelt donderdag de laatste groepswedstrijd tegen Portugal. Middenvelder Christian Atsu laat weten dat de spelers de wedstrijd niet zullen boycotten. "Het is niet zo dat we niet gaan spelen vanwege het geld", zegt de speler van Vitesse. "Wij houden van ons land en daar spelen we voor." Ghana maakt nog kans om door te gaan naar de achtste finales. Daarvoor moet in ieder geval gewonnen worden.

De FIFA heeft aangegeven de aanvraag van de Ghanese bond in behandeling te nemen. Het prijzengeld voor het WK ligt tussen de 5,9 miljoen euro voor de landen die in de poulefase worden uitgeschakeld en 25,7 miljoen euro voor het winnen van de titel.