[Groep G] Uitslag Verenigde Staten - Duitsland

Duitsland en de Verenigde Staten hebben zich in groep G geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal. Duitsland won in het door regen geteisterde Recife met 1-0 van de Amerikanen, die Portugal wel in punten nog gelijk zag komen, maar op doelsaldo de Portugezen wel voor wisten te blijven.

Vooraf werd gevreesd voor een salonremise tussen beide landen, waardoor beide door zouden gaan, maar daar was in het begin van de eerste helft geen sprake van. Duitsland zocht vanaf het begin de aanval, maar wist geen goede doelpoging te creëren. Gaandeweg de eerste helft zocht ook de Verenigde Staten de aanval, wat leidde tot een schotkans voor Zusi, dat net overging. Daarna zakte het niveau van het duel in, mede door de vele slordigheden aan de Duitse kant.

Özil in duel met de Amerikaan Besler. (PRO SHOTS/Action Images)

Na rust gingen de Duitsers weer de aanval in, dit keer met topscorer Klose, die op weg ging naar zijn zestiende WK-doelpunt. Al na vijf minuten was hij dichtbij nadat hij geheel vrijstaand een bal naast kopte. Drie minuten later was het alsnog raak voor Duitsland. Mertersacker kopte in, zag zijn schot gekeerd worden, maar Müller was in de rebound alsnog trefzeker.

Het begon er penibel uit te zien voor de Amerikanen, dat direct na het tegendoelpunt ook Ghana op gelijke hoogte hoorde komen met Portugal. Bij nog een goal van de Afrikanen zou Amerika worden uitgeschakeld en dus moest het wel op zoek naar een doelpunt. In het door regen geteisterde stadion vond Duitsland het sowieso wel best en ondernam aanvallend niet teveel meer. Desondanks kwamen de VS niet of nauwelijks in de buurt van het doel van Neuer.

Vanuit het andere stadion kwam er laat in het duel goed bericht voor de Amerikanen, toen Portugal op 2-1 kwam. De Portugezen hadden namelijk een aanzienlijk minder doelsaldo en dus leek met tien minuten te gaan de tweede ronde erg dichtbij te komen. Beide landen vonden het dan ook wel best in de slotfase, totdat de VS ver in blessuretijd nog twee dotten van kansen kreeg via Bedoya en Dempsey. De kansen gingen er echter niet in, waardoor beide landen doorgaan naar de volgende ronde.