FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 juni 2014

[vid] Woonplaats Volkert bekend door inschrijving

Dat Volkert van der Graaf in Apeldoorn woont is bekendgemaakt omdat hij zich dinsdag had ingeschreven in de gemeente. Door die inschrijving stond zonder twijfel vast dat hij in Apeldoorn woont en daarom was het tijd om de buurt te informeren, zei burgemeester van Apeldoorn John Berends (CDA) woensdagavond in Nieuwsuur.

De moordenaar van Pim Fortuyn woonde al sinds 28 mei in Apeldoorn. Met verschillende partijen was volgens Berends al een scenario doorgesproken voor hoe te handelen als zonder twijfel vast zou komen te staan dat Van der G. in de gemeente woont.

Er gingen al enige tijd geruchten hierover omdat mensen beweerden hem op straat te hebben gezien, maar die vormden volgens de burgemeester niet genoeg aanleiding de komst te bevestigen. Nadat Van der Graaf zich had ingeschreven, kregen woensdagochtend 350 adressen in zijn omgeving een brief op de mat waarin uitleg werd gegeven.

De situatie in Leiden, waarbij buurtbewoners van de veroordeelde pedoseksueel Benno L. in de krant moesten lezen dat hij bij hen in de buurt woont, heeft volgens Berends zeker invloed gehad op zijn manier van communiceren met de bevolking. Het deed hem besluiten om de communicatie persoonlijk richting de burgers te doen. "Bij communicatie is een van de belangrijkste dingen om de lijn zo open mogelijk te houden."

De burgemeester zei verder dat hij geen enkel moment het gevoel heeft gehad dat hij de komst van Van der Graaf niet kon tegenhouden. "Er was alle vrijheid en ruimte om het niet te doen." Berends heeft bewust geen persoonlijk contact met Van der Graaf gehad, maar hij sloot niet uit dat hij hem alsnog spreekt 'omdat hij een inwoner is van mijn gemeente'. "Ik ben ook benieuwd hoe het zich doorontwikkelt. Daarom houd ik ook contact met andere bewoners."

Schoolschutter VS was 15

De schutter die dinsdag het vuur opende in een school in het Amerikaanse Troutdale was een 15-jarige jongen. Hij had zijn wapens meegenomen uit zijn ouderlijk huis. Nadat hij een 14-jarige leerling had doodgeschoten en een docent had verwond, pleegde hij zelfmoord toen hij in een vuurgevecht raakte met de politie in Reynolds High School .

Dat heeft de Amerikaanse politie woensdag bekendgemaakt. Het is niet duidelijk wat de jongen heeft gedreven. Met het dodelijke slachtoffer had hij voor zover bekend geen link. Tijdens de schietpartij had hij een geweer en een pistool bij zich, met negen patroonhouders.

De Amerikaanse president Barack Obama reageerde dinsdagavond op de schietpartij in de staat Oregon. Hij liet weten dat het zijn grootste frustratie is dat het de Amerikaanse overheid niet lukt om wapens uit handen van kwaadwillenden te houden. "Dit begint de norm te worden, en we beginnen het als onvermijdelijk te zien, wat voor mij als ouder angstaanjagend is."

Schutter school VS was 15-jarige jongen
Schoolschutter VS was 15 (Foto: ANP)

Japan doet beklag over Chinese straaljagers

Japan heeft woensdag diplomatiek protest aangetekend bij de Chinese regering omdat eerder op de dag Chinese gevechtsvliegtuigen rakelings langs vliegtuigen van het Japanse leger scheerden. Volgens de Japanse minister van defensie Itsunori Onodera vlogen de Chinese SU27-vliegtuigen op zo'n dertig meter van het Japanse toestel. De minister zei dat dit uiterst gevaarlijk was en had kunnen leiden tot een ernstig ongeluk.

De Japanse vliegtuigen voerde een verkenningsmissie uit in het internationale luchtruim, aldus de minister. Hij voegde daar aan toe dat Japan zijn grondgebied blijft verdedigen. Het Chinese ministerie van defensie kon niet worden bereikt voor een reactie.

China en Japan hebben een conflict over territoriale claims in de Oost-Chinese Zee. De beide landen hebben om die reden het aantal patrouilles met schepen en vliegtuigen fors opgeschroefd. Op 24 mei had er ook al een incident plaats.

Japanse gevechtsvliegtuigen zijn vorig jaar in totaal 810 keer opgestegen omdat er een buitenlands vliegtuig het luchtruim binnenvloog. In meer dan de helft van de gevallen ging het om een Chinees toestel.

Europees taxiprotest tegen Uber

Parijs, Londen, Barcelona, Berlijn en Madrid: in heel Europa werd door boze taxichauffeurs actie gevoerd tegen diensten als Uber, nieuwe technologie die volgens hen reizigers in gevaar brengt en nieuwe bedrijven een oneerlijke voordeelspositie geeft. In Londen weigerden chauffeurs van de kenmerkende black cabs klanten mee te nemen. Ze reden stapvoets over Trafalgar Square en veroorzaakten daarmee enorme verkeersopstoppingen. Ook in de andere steden ontstonden verkeersproblemen.

De vervoers- en transportindustrie in Europa vreest voor de elkaar snel opvolgende veranderingen in de markt, onder andere onder invloed van diensten als Uber en vergelijkbare diensten zoals Chauffeur Prive. De digitale technologie heeft het eenvoudiger gemaakt voor reizigers, maar heeft volgens de betogers een keerzijde: de veiligheid komt in gevaar, evenals hun banen.

De taxi-appdiensten stellen klanten in staat om een taxi aan te houden via een mobiele app. Taxichauffeurs, die vaak duizenden euro's hebben betaald voor hun opleiding en hun taxipas, klagen dat ze daardoor klanten mislopen. Bovendien zouden de chauffeurs van de appdiensten zich niet aan dezelfde regels hoeven houden als gewone taxichauffeurs. Uber is in Brussel verboden, maar de Europese Unie wil dat de dienst gewoon wordt toegestaan, omdat het de klanten ten goede komt. Vlak voor het protest woensdag van start ging kwam er overigens een nieuwe app van Uber beschikbaar, speciaal voor de klanten in Londen. Ze konden tegen gereduceerd tarief worden opgehaald door een chauffeur.

Niet alleen taxichauffeurs vrezen technologische ontwikkelingen; ook trein- en metropersoneel kijkt met leedwezen toe hoe steeds vaker conducteurs en machinisten worden vervangen door technologie. In Parijs rijden twee metrolijnen met metrostellen zonder bestuurder. Dat was echter pas mogelijk na uitgebreide onderhandelingen met de vakbonden. Er gingen tientallen banen verloren door de automatisering. Al eerder werd geklaagd over Airbnb, een dienst waarbij huiseigenaren hun huis of een deel ervan verhuren. De hotelbranche ziet de omzet dalen, omdat de prijzen bij Airbnb vaak een stuk lager liggen.

Haas toch niet in zee met Dallara

Gene Haas zal zich voor de bouw van een chassis van zijn nieuwe Formule 1-bolides toch niet tot Dallara gaan wenden. De Amerikaan wil in 2016 met zijn renstal gaan debuteren en kiest er na lang beraad voor om het chassis in eigen huis te fabriceren.

Haas kreeg eerder dit jaar van autosportfederatie FIA het groene licht om volgend jaar of in 2016 met een team op de grid te gaan verschijnen. De steenrijke Amerikaan wil een groot deel van de auto's bij een technische partner, waarschijnlijk Ferrari, gaan betrekken. De regels van volgend jaar staan dat toe, waardoor het voor de achterhoedeteams makkelijker moet worden om aan goede onderdelen te komen. Slechts het chassis en bodywork moeten zelf gefabriceerd worden.

Als Haas volgend jaar de Formule 1 al had betreden dan had hij zich voor een chassis gewend tot Dallara, zo heeft hij aan Autosport laten weten. Voor 2016 is meer tijd, waardoor de eigen faciliteiten op orde kunnen worden gebracht. Haas hoopt binnenkort bekend te maken welke technische partner de voorkeur krijgt. Hij sprak afgelopen weekend in Canada langdurig met Ferrari en kort met Mercedes.

Blatter stelt zich toch herkiesbaar

Ondanks de flinke kritiek van de UEFA wil Sepp Blatter aanblijven als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De Zwitser maakte dat woensdag bekend tijdens zijn slottoespraak op het FIFA-congres in São Paulo, waar donderdag de openingswedstrijd van het WK plaatsheeft. "Ik heb nog werk te doen, mijn missie is niet voltooid."

Dinsdag had de UEFA bij monde van Michael van Praag nog frontaal de aanval geopend op Blatter. Volgens de KNVB-voorzitter is Blatter te oud en is hij verantwoordelijk voor het slechte imago van de bond.

Op Twitter reageerde Van Praag teleurgesteld. "Blatter stelt zich helaas in zijn 'closing remarks' inderdaad verkiesbaar. We hebben nog een jaar. Het congres moet dan beslissen."

Blatter staat sinds 1998 aan het roer bij de FIFA en hoopt voor een vijfde termijn op te gaan. De controversiële Zwitser ligt al geruime tijd onder vuur. De FIFA geraakte de afgelopen weken wederom in opspraak. De Engelse krant The Sunday Times zegt over bewijzen te beschikken dat Qatar FIFA-functionarissen zou hebben omgekocht voor de toewijzing van het WK 2022.

Spoedoverleg NAVO over Irak

De ambassadeurs van de NAVO zijn woensdag bijeengekomen voor spoedoverleg over de situatie in Irak. De bijeenkomst werd belegd op verzoek van Turkije. Eerder woensdag werden Turkse diplomaten in de Iraakse stad Mosul ontvoerd door strijders van ISIS.

"Turkije heeft zijn bondgenoten op de hoogte gebracht van de situatie in Mosul en de gijzeling van Turkse burgers, onder wie de consul-generaal", liet een bron bij de NAVO weten aan persbureau Reuters.

De bijeenkomst was vooral bedoeld om informatie uit te wisselen. Van een bijeenkomst onder artikel 4 van het NAVO-handvest is geen sprake. Onder artikel 4 kan een NAVO-lidstaat vragen om overleg als dat land vreest dat zijn territoriale integriteit in gevaar is.

Volgens de bron volgen de NAVO-lidstaten de gebeurtenissen op de voet. De aanvallen van ISIS in Irak zijn volgens hem 'een ernstige bedreiging voor de veiligheid van Irak en de stabiliteit van de regio'.

Dode bij Israëlische luchtaanval Gaza

Bij een luchtaanval van Israël in het noorden van Gaza is woensdag een persoon om het leven gekomen. Drie anderen raakten gewond. Dat hebben de Palestijnse autoriteiten gezegd. Het slachtoffer zou een man op een motor zijn geweest. Ook werd volgens ooggetuigen een auto getroffen.

De luchtaanval is een vergeldingsactie voor een raketaanval eerder woensdag. De raket werd afgevuurd vanuit de Gazastrook. Het was de eerste keer sinds de Palestijnse eenheidsregering vorige week aantrad dat weer een raketaanval op Israël werd uitgevoerd.

Statiegeld petfles nog niet afgeschaft

Het statiegeld voor petflessen wordt vooralsnog niet afgeschaft. Supermarkten zijn hun toezeggingen namelijk niet nagekomen, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) in een Kamerbrief. Zaterdag bleek al dat gemeenten willen dat de afschaffing van het statiegeld wordt uitgesteld.

Met supermarkten en gemeenten waren zeven afspraken gemaakt. Die gingen onder meer over hogere recyclingspercentages, geld steken in het aanpakken van zwerfafval en het niet meer uitdelen van gratis plastic tasjes. Alle afspraken zijn nagekomen, op één na.

Afgesproken was namelijk dat er geen pvc meer zou worden gebruikt in de verpakkingen bij supermarkten, tenzij het niet anders kan. Uit een onderzoek blijkt echter dat er nog altijd pvc wordt gebruikt in verpakkingen waar dat niet nodig is. De supermarkten waren volgens Mansveld verrast omdat ze dit met hun inkoopvoorwaarden hadden geregeld. Zij nemen dan ook direct maatregelen om hun leveranciers ertoe te brengen verpakkingen zonder pvc te leveren.

Maar voor nu is dat te laat. "De afspraak in de raamovereenkomst is duidelijk: de sector dient te voldoen aan alle prestatiegaranties. Dat is niet het geval en daarom geef ik nu geen toestemming om statiegeld af te schaffen", schrijft de staatssecretaris.

Het besluit over het afschaffen van het statiegeld is daarom uitgesteld tot juni volgend jaar. Dan bekijkt de staatssecretaris opnieuw of aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Kasper van Kooten en Wilfried de Jong in Ventoux

Kasper van Kooten en Wilfried de Jong hebben de hoofdrollen te pakken in de verfilming van het boek Ventoux. Ze spelen met Leopold Witte en de Vlaamse acteur Wim Opbrouck de vrienden waar het boek en het scenario van Bert Wagendorp over gaat. Dat heeft distributeur Wild Bunch vandaag bekendgemaakt.

De film wordt geregisseerd door Nicole van Kilsdonk. Zij verfilmde eerder de bestseller Zadelpijn en de jeugdfilm Patatje Oorlog. "Toen ik ooit de telefilm Zadelpijn maakte met zeven fietsende actrices, bedacht ik me dat de 'mannenfilm' eigenlijk ook gemaakt moest worden", vertelt Van Kilsdonk in een verklaring. Ze werkte met Wagendorp aan het scenario van Ventoux, op basis van zijn boek uit 2013.

De film gaat over vier vrienden die op hun racefiets de Mont Ventoux beklimmen, zoals ze dat dertig jaar eerder ook al hadden gedaan. Het is een zware, maar gezellige fietstocht tot jeugdvriendin Laura zich meldt. De film wordt na de zomer opgenomen in de Provence en moet volgend voorjaar in de bioscopen draaien.

'Bernhard verkocht stuk uit koninklijke collectie'

Prins Bernhard heeft in het geniep een Fabergéstuk uit de koninklijke collectie verkocht. Dat zegt juwelenexpert Erik Schoonhoven te hebben ontdekt, die in opdracht van tijdschrift Royalty onderzoek naar de zaak heeft gedaan. "Die hele man was er op gefocust om zoveel mogelijk geld binnen te krijgen om dat leven op te houden", zei hij woensdagavond in RTL Boulevard.

Het gaat om een dienblad dat in 1901 aan koningin Wilhelmina en haar man Hendrik was geschonken. De tien jaar geleden overleden prins zou het stuk in 1963 hebben verkocht. "Het vermoeden is dat Bernhard het op eigen initiatief heeft verkocht", aldus Schoonhoven. "Als je het nu weer zou veilen gaat het zeker over de miljoen heen."

Alain Clark maakt titelsong Oorlogsgeheimen

Alain Clark neemt de titelsong van de film Oorlogsgeheimen voor zijn rekening. Het door de 35-jarige zanger zelfgeschreven nummer 'Onze Vriendschap' verschijnt vrijdag.

Het wordt Clarks eerste Nederlandstalige solosingle sinds 'Ringtone' uit 2004. Hij bracht een jaar later nog wel het nummer 'Als Je Iets Kan Doen' uit, maar dat was als lid van benefietgroep Artiesten voor Azië. Vorig jaar zong hij ook mee met het Koningslied.

Oorlogsgeheimen draait vanaf 3 juli in de bioscopen en is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Jacques Vriens. Het verhaal draait om Tuur, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn familie en vriendschap met zijn beste vriend dreigt te verliezen.

In Memoriam: Rik Mayall (1958 - 2014)

Afgelopen maandag is de Britse acteur Rik Mayall plotseling overleden. De acteur, die bij het grote publiek vooral bekend werd door zijn rollen in succesvolle series zoals Blackadder, The Young Ones en Bottom, was 56 jaar. In deze FOK!toen een terugblik op het leven van deze prettig gestoorde komediant.

 Rik Mayall
Rik Mayall (1958 - 2014)

De jonge jaren
Richard 'Rik' Michael Mayall wordt op 7 maart 1958 geboren in Harlow in het graafschap Essex in Engeland. Hij heeft één oudere broer genaamd Anthony en twee jongere zusjes genaamd Libby en Kate. Als Rik 3 jaar oud is verhuist het gezin naar Droitwich Spa, Worcestershire, waar hij de rest van zijn jeugd doorbrengt. Rik's ouders, John en Gillian Mayall, geven toneelles en ook de kleine Rik mag regelmatig een rolletje spelen in deze voorstellingen.

Vanaf 1976 studeert Mayall drama aan de Universiteit van Manchester en raakt daar bevriend met zijn latere komische collega Ade Edmondson. Ook ontmoet hij op de school Ben Elton en Lise Mayer met wie hij het idee voor Bottom zou ontwikkelen.

De geboorte van Kevin Turvey
Rond 1980 hadden Edmondson en Mayall al een behoorlijke reputatie opgebouwd met hun show in the Comedy Store. Naast hun duoact 20th Century Coyote was Mayall ook zijn eentje te zien met het personage Kevin Turvey en een anarchistische dichter genaamd Rick Dangerous. Samen met opkomende talenten als Nigel Planer, Peter Richardson, French and Saunders, Arnold Brown en Pete Richens openen de mannen hun eigen comedyclub genaamd The Comic Strip in de Raymond Revuebar, een voormalige stripclub in Soho.

Datzelfde jaar maakt Mayall zijn debuut als politieagent in de film The Orchard End Murder. In 1981 is het personage Kevin Turvey in een terugkerende rol te zien in de serie A Kick Up the Eighties. Daarnaast speelt hij de rol van 'Rest Home' Ricky in Richard O'Brien's Shock Treatment, het vervolg op het populaire The Rocky Horror Picture Show. Mayall's rol van Kevin Turvey begon naam te maken bij een breder publiek en zo zien het personage  opduiken in Kevin Turvey Investigates (1981) en de mockumentaire Kevin Turvey: The Man Behind the Green Door (1982).

The Young Ones
In 1981 is Mayall ook voor het eerst wereldwijd in een grote film te zien. In John Landis' An American Werewolf in London is de acteur te zien als een norse schaker in het cafe waar de nietsvermoedende Amerikaanse studenten voor het eerst horen over de mythische weerwolf die later op hun pad zou komen. Samen met Edmondson vormt Mayall het duo The Dangerous Brothers, een tweetal dat als een soort van voorstudie voor hun personages in Bottom kan worden gezien.

Rik Mayall in An American Werewolf in London
Rik Mayall in An American Werewolf in London

In 1982 krijgen de standup komedianten van The Comic Strip de kans om een zestal korte films te maken voor de Britse tv-zender Channel 4. Het resultaat was The Comic Strip Presents..., een serie die nog jarenlang op de zender te zien zou zijn. Nadat er over The Comic Strip Presents... was onderhandeld laat de BBC merken dat ze ook interesse hebben voor de door Mayall en zijn toenmalige vriendin Lise Mayer geschreven serie The Young Ones, een serie met dezelfde absurde en anarchistische humor als in The Comic Strip.

Vanaf november 1982 verschijnen er 12 afleveringen van de immens succesvolle reeks The Young Ones, met Mayall als de wannabe anarchist en Cliff Richard-fan Rick, Edmondson als de punker Vyvvian Basterd, Nigel Planer als de hippie Neil Pye en Christopher Ryan als de betweterige Mike. The Young Ones viel op door haar combinatie van surrealistische humor met pratende dierenpoppen, gewelddadige slapstick humor en natuurlijk de gastrollen van onder meer Dawn French, Jennifer Saunders, Stephen Fry, Hugh Laurie, Stephen Frost, Jools Holland, Terry Jones, David Rappaport en Emma Thompson.

Ook was er in bijna elke aflevering van de serie een bekende popgroep te zien. Zo zagen we artiesten zoals Madness, Dexys Midnight Runners, The Damned, Amazulu en Motörhead een nummer in het programma vertolken. In 1986 zou de cast van The Young Ones weer bijeen komen om samen met Cliff Richard en Hank Marvin een nieuwe versie op te nemen van de hit 'Living Doll' uit 1959, voor Comic Relief. De plaat zou in meerdere landen op de 1e plaats in de hitlijsten eindigen.

Neil: Do you think that you could get something while you're there to clean the toilet with?
Rick, Vyvyan: What?
Mike: I don't think I can, Neil.
Vyvyan: You can't clean the toilet, Neil. It'll lose all its character.
Rick: We NEVER clean the toilet, Neil. That's what being a student is all about. No way, Harpic. No way, Dot. All that Blue Loo scene is for squares. One thing's for sure, Neil. When Cliff Richard wrote "Wired for Sound", no way was he sitting on a clean lavatory. He was living on the limit, just like me. Where the only place to put bleach is in your hair.

Flashheart
In hetzelfde jaar dat The Young Ones doorbraken was Mayall ook te zien in de laatste episode van het eerste seizoen van Blackadder als het personage Mad Gerald. Ook in het tweede seizoen van de populaire tv-serie had Mayall weer een rol, ditmaal als een afstammeling van de beruchte Squadron commandant Flashheart. Een kleine tien jaar later zou nog Blackadder: Back & Forth volgen, waarin we Mayall zien opduiken als Robin Hood.

Uit The Age van 30 april 1987
Uit The Age van 30 april 1987

Vanaf 1986 speelt Mayall in de serie Filthy Rich & Catflap, een serie die wordt aangekondigd als de opvolger van The Young Ones. Ondanks positieve kritieken in de media zou de BBC deze reeks tot nu toe nimmer herhalen. Wel wordt Filthy Rich & Catflap op VHS uitgebracht en krijgt zo alsnog een cultstatus. In het daaropvolgende jaar zien we Mayall en Edmondson in de hoofdrollen in de ITV sitcom Hardwicke House. Er worden slechts twee afleveringen uitgezonden voordat de BBC de stekker eruit trekt. In 1987 zien we Mayall in de serie The New Statesman als de fictieve conservatieve Minister-President Alan Beresford B'Stard. Tussen 1987 en 1994 zouden er vier seizoenen en twee specials op de BBC te zien zijn.

Nintendo Towers
Vanaf de vroege negentiger jaren is Mayall regelmatig te zien in advertenties voor Nintendo. Met het geld dat hij voor deze promotionele acties verdient koopt hij een huis in Londen, dat hij de naam Nintendo Towers geeft. Ook spelen Mayall en Edmondson in Beckett's toneelstuk Waiting for Godot. Het is in die periode dat Mayall zich gaat richten op de nog te verschijnen reeks Bottom. De extreem humoristische serie rondom de figuren Richard 'Richie' Richard en Eddie Elizabeth Hitler krijgt al snel een cult-status.

Edmondson en Mayall in Bottom
Edmondson en Mayall in Bottom

De serie was een groot succes. Na het tweede seizoen gingen Mayall en Edmondson op tournee onder de noemer Bottom: Live. De optredens oogsten veel succes en zouden een vervolg krijgen in 1995, 1997, 2001 en 2003. De theatershow was nog gewelddadiger dan de tv-serie en zowel Mayall als Edmondson waren regelmatig op de Eerste Hulp van een lokaal ziekenhuis te vinden met de één of andere verwonding. In 1999 waren Richard en Hitler ook op het witte doek te zien in de bioscoopfilm Guest House Paradiso.

Uit de Leeuwarder Courant van 21 december 1991
Uit de Leeuwarder Courant van 21 december 1991

Drop Dead Fred
Naast zijn grootse rollen op de televisie was Mayall ook menigmaal op het witte doek te zien. Zo had de sympathieke acteur in 1991 een hoofdrol in de film Drop Dead Fred met Phoebe Cates. In het daaropvolgende jaar was Mayall te zien in de film Carry On Columbus. Ook is Mayall te horen in onder meer The Princess and the Goblin (1991), The World of Peter Rabbit and Friends (1995), The Snow Queen (1995), Tom and Vicky (1998) en Watership Down (1999).

Bigger than Hitler, Better than Christ
In 2000 is de stem van Mayall ook te horen in de Playstation- en computer-game Hogs of War. Ook speelt de acteur een rol in een nieuwe uitvoering van Jesus Christ Superstar. In 2003 zouden Mayall en Edmondson voor het laatst samenwerken in Bottom 5: Weapons Grade Y-Fronts. De mannen zouden echter wel goed bevriend blijven.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 23 september 1999
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 23 september 1999

In 2002 is Mayall als Winston the Butler te zien in een film die de werktitel Alone in the Dark had. De film zou pas in 2008 verschijnen en had, om verwarring met het gelijknamige computerspel te voorkomen, de titel Evil Calls: The Raven gekregen. In 2005 verschijnt Mayal's biografie Bigger than Hitler, Better than Christ. Via dat boek lezen we dat Mayall in 2001 ook een rolletje had gehad bij de opnames van de film Harry Potter and the Philosopher's Stone. Helaas was het aandeel van Mayall op de montagetafel gesneuveld.

Mayall is wel te horen in een reclamespotje voor Andrex toiletpapier. Ook werkt de acteur mee aan 'Noble England', het themalied van het Engelse voetbalelftal bij de wereldkampioenschappen van 2010. In 2012 maakt de BBC bekend dat de personages Richie Richard en Eddie Hitler terug zouden keren in Hooligan's Island, de tv-versie van de tournee uit 1997. Helaas zou deze nooit worden gemaakt. Mayall zou zich vanaf dat moment vooral gaan richten op het inlezen van luisterboeken voor kinderen. In 2013 was Mayall voor het laatst op de televisie te zien in de serie Man Down als de vader van de hoofdrolfiguur.

Jongere mag nog steeds zuipen op Terschelling

Burgemeester Rob Bats (VVD) van Terschelling kan niets doen als jongeren in hun tent alcohol drinken. Dat is de uitkomst van een overleg dat Bats woensdag had met procureur-generaal Herman Bolhaar en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) zo meldt het ministerie van Van Rijn. Bats gaat wel het verbod op alcoholgebruik op jongerencampings handhaven.

Van Rijn had op een gesprek aangedrongen nadat de populaire jongerencamping Appelhof had geadverteerd dat jongeren in hun tent 'gewoon' alcohol mochten drinken. Volgens een woordvoerder van het ministerie biedt het gesprek voldoende aanknopingspunten om het alcoholverbod te handhaven. "In de tent kunnen ze niet beboet worden. Zodra jongeren met alcohol buiten de tent zitten, zijn ze in overtreding. We gaan met de gemeente Terschelling meedenken hoe we maatregelen kunnen nemen."

Volgens het ministerie zal de handhaving zich richten op de bevoorrading, de camping zelf en de jongeren. Burgemeester Bats zegt in een verklaring dat zijn gemeente gebruik zal maken van de kennis en ervaring van het ministerie. Eerder kwam hij in het nieuws toen hij zich afvroeg of een verbod op alcohol noodzakelijk was. "De media spraken van een grijs gebied op Terschelling", aldus de woordvoerder van het ministerie. "Daar is nu zeker geen sprake meer van."

Neuer hervat training en lijkt klaar voor start WK

Manuel Neuer lijkt op tijd fit voor het WK voetbal in Brazilië. De Duitse doelman hervatte woensdag na bijna een maand blessureleed de training en is volgens keeperstrainer Andreas Köpke op de goede weg. "Ik heb hem tijdens de training bekeken en weet dat hij honderd procent fit is en klaar om te spelen."

Duitsland komt maandag voor het eerst in actie. Portugal is dan de tegenstander. "We hebben nog een paar dagen om ons voor te bereiden op de wedstrijd", aldus Köpke.

Neuer raakte op 17 mei in de bekerfinale tegen Borussia Dortmund geblesseerd aan zijn schouder. De doelman van Bayern München is de onbetwiste nummer één onder de lat. Roman Weidenfeller van Dortmund is tweede doelman.

Rakitic ziet droom uitkomen met Barça-transfer

Ivan Rakitic vervolgt zijn voetbalcarrière bij Barcelona. De 26-jarige middenvelder vertelde woensdag dat hij na het WK voetbal gaat tekenen bij de Spaanse grootmacht. "Een droom komt uit", stelde de 26-jarige Kroaat, die naar verluidt twintig miljoen euro kost.

Rakitic werd ook gelinkt aan Real Madrid, waar zijn landgenoot Luka Modric speelt. De kleine spelmaker toonde zich teleurgesteld dat Rakitic bij de rivaal aan de slag gaat. "Als het mij was gevraagd, had ik Rakitic zeker naar Real gehaald."

De 62-voudig international begon zijn carrière bij Basel en verkaste vervolgens naar Schalke 04. Sinds 3,5 jaar speelt Rakitic voor Sevilla, waarmee hij afgelopen seizoen de Europa League won. Rakitic speelt donderdag met Kroatië de openingswedstrijd van het WK tegen gastland Brazilië.

Nog geen rechts-populistische EU-fractie

Rechts-populistische partijen in het Europees Parlement hebben woensdag druk overleg gevoerd over de vorming van een gezamenlijke fractie rond de PVV en het Franse Front National. Maar aan het eind van de dag was er nog geen akkoord in zicht.

PVV-leider Geert Wilders en FN-baas Marine Le Pen hebben zich uitgesproken voor een gezamenlijke fractie, die tenminste 25 Europarlementariërs uit zeven landen moet tellen. Dat levert meer geld, spreektijd en politiek gewicht in het Europarlement op. Uiterlijk op 24 juni moeten de groepen zich hebben aangemeld.

De FN (24 zetels) en de PVV (vier) kunnen alvast rekenen op de Italiaanse Lega Nord (vijf zetels), de Oostenrijkse Freiheitlichen (FPÖ, vier zetels) en Vlaams Belang (een zetel). Zij moeten nog twee partijen aantrekken en mikken op het Poolse "Congres van Nieuw Rechts" (KNP, vier zetels) en de Litouwse Partij voor Rechtvaardigheid en Orde (TT, twee zetels).

"De onderhandelingen zijn op de goede weg, maar ze zijn nog niet afgesloten", vernam de Oostenrijkse krant Kurier van FPÖ-voorzitter Harald Vilimsky. In kringen van Lega Nord zei men tegenover media 'zeer snel' een akkoord te verwachten.

PVV-leider Geert Wilders was woensdagmiddag in Brussel, evenals FN-baas Marine Le Pen, die de Poolse KNP-voorman Janusz Korwin-Mikke ontving. Korwin-Mikke wilde tegenover Poolse media niet zeggen of hij voor de groep van Le Pen zou kiezen, of voor de eurosceptische groep 'Europa van Vrijheid en Democratie' (EFD) rond de UK Independence Party van Nigel Farage.

Als zij meedoet zal de Poolse KPN een rumoerige bondgenoot zijn. De excentrieke Korwin-Mikke is tegen democratie, homo's, buitenlanders en het stemrecht voor vrouwen en voor vergaande economische liberalisering. Hij wil hooguit anderhalf jaar in het Europarlement blijven om er 'zoveel mogelijk rotzooi te trappen', zei hij tegen de Poolse nieuwszender TVN24.

Korwin-Mikke zorgde onlangs voor veel ophef met zijn opmerking dat Hitler waarschijnlijk niets van de holocaust heeft geweten. Het is ook de vraag of hij zou willen samenwerken met Wilders na alle commotie rond diens Polenmeldpunt.

Van de twee Europarlementariërs van de Litouwse TT, een social-conservatieve partij, zou er een naar de liberalen willen overstappen en de ander naar de rechts-populisten, heette het woensdag in de wandelgangen van het Europarlement. Maar een woordvoerder van de partij zei woensdagavond dat de TT vooralsnog bij de eurosceptische EFD-groep blijft.

De EFD heeft het ondertussen zwaar te verduren en verloor al verscheidene partijen aan de Alliantie van Conservatieven en Hervormers (ACR), waarin de Britse Conservatieve Partij de boventoon voert. De Deense Volkspartij en de Finnenpartij zijn al naar de ACR-groep overgestapt. Ook SGP-europarlementariër Bas Belder zou dit overwegen, maar de gesprekken hierover zijn nog gaande.

Farage hoopt nog de Vijf Sterren Beweging van de Italiaanse protestkomiek Beppe Grillo naar de EFD te lokken. Dat zou echter moeilijk liggen bij Grillo's achterban.

Game of Thrones: The Watchers on the Wall

Game of Thrones heeft een reputatie opgebouwd: de negende aflevering van het seizoen levert traditioneel het meeste spektakel op. Hetzij vanwege een schokkende gebeurtenis (Ned Starks onthoofding, de Red Wedding), hetzij een schaalgrootte die alle andere afleveringen van het seizoen  overtreft (seizoen twee’s Blackwater, iemand?). The Watchers on the Wall, de aflevering van deze week, valt in die laatste categorie. Oh, als je het voorgaande al spoilers vond, moet je zeker niet verder lezen!

VN-chef veroordeelt gijzeling Turkse diplomaten

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft woensdag de gijzeling van de Turkse consul en 'een groot aantal' diplomaten in de Iraakse stad Mosul veroordeeld. Mosul is grotendeels in handen van strijders van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS).

Ban zei 'geschokt' te zijn door de ontvoeringen die hij het werk noemde van 'terroristen'. Hij drong er bij de Iraakse regering, de landen in de regio en de internationale gemeenschap op aan om alles in het werk te stellen om de diplomaten vrij te krijgen en de daders voor de rechter te brengen. "Dit is absoluut onacceptabel", besloot Ban.

EK allround wordt in 2016 kleine vierkamp

Het EK allround wordt in het seizoen 2016-2017 van opzet veranderd. Het voorstel van Nederland en Polen om de Europese titelstrijd te wijzigen in een kleine vierkamp werd woensdag met grote meerderheid aangenomen op het ISU-congres in Dublin, meldt de website schaatsen.nl.

De lange afstanden - bij de mannen de 10000 meter en bij de vrouwen de 5000 meter - komen te vervallen en worden ingeruild voor een 1000 meter. Daarnaast worden afstandstitels, de massastart en de ploegenachtervolging aan het programma toegevoegd.

De KNSB had in november al aangekondigd bij het congres een nieuw voorstel in te dienen. "Het wordt interessanter voor meer rijders en het geeft een 'clash' tussen verschillende stijlen en specialismen", stelde de schaatsbond.

Arie Koops, directeur sport van de KNSB, toont zich nu blij verrast dat het voorstel is aangenomen. "De afgelopen maanden hebben we achter de schermen driftig gelobbyd. Met succes dus. Door een vierkamp te koppelen aan individuele afstanden en de toevoeging van de massastart en de ploegenachtervolging maak je het EK voor zowel meer landen, sporters als fans aantrekkelijker."

Nederlandse film Stuk! in Amerikaanse bioscopen

Stuk! wordt vertoond in de Verenigde Staten. De jeugdfilm van Steven de Jong, die nu in Nederland is te zien, is aangekocht door een Amerikaanse distributeur, maakte de regisseur woensdag bekend in het programma van Gijs Staverman op Radio 2.

"Hij gaat draaien in de staat Californië", vertelde De Jong. "Paramount heeft gezegd dat ze hem waarschijnlijk gaan uitbrengen. Hij komt daar sowieso in twee achterafzaaltjes, maar hij gaat naar Amerika", zei de regisseur lachend.

Stuk! is gebaseerd op het gelijknamige boek van Judith Visser over pesten. Onder anderen Yolanthe Sneijder-Cabau, Cas Jansen en Tatum Dagelet spelen een rol. De film wordt in de Verenigde Staten uitgebracht met Engelse ondertiteling.

Xbox One zonder Kinect verkoopt zeer goed

Microsoft is deze week begonnen met de verkoop van de Xbox One zonder de kinect. Volgens GameStop verkoopt deze bundel zeer goed.

Gisteren is de verkoop begonnen, ze gaan als warme broodjes over de toonbank”, vertelt senior vice president of merchandising Bob Puzon. Het is een grote overwinning en kans voor ons om onze positie om de markt te verbeteren.

Microsoft meldde eind april dat de  Xbox One vijf miljoen keer was verkocht, terwijl de Playstation 4 begin april zeven miljoen keer was verkocht, volgens Sony. Beide systemen worden verkocht sinds november 2013.

Microsoft maakte in de dagen naar de E3 een aantal opmerkelijke mededelingen. Naast de start van een Kinect-vrije Xbox One, worden de entertainment apps niet langer vergrendeld als je een Live Gold abonnement hebt.

Oprah Winfrey speelt zelf rol in Selma

Oprah Winfrey zal zelf te zien zijn in Selma, de film over Martin Luther Kings stemrechtcampagne uit 1965. Tot nu toe was alleen bekend dat Winfrey de productie van de film op zich nam, maar naar nu blijkt zal ze zich ook bij de cast voegen. 

Selma is een project van Ana DuVernay en de titel van de film verwijst naar de stad waar een toonaangevend stemrechtprotest plaatsvond. Een protest dat wordt gezien als het hoogtepunt van de Burgerrechtenbeweging. Oprah Winfrey vertolkt in de verfilming de rol van Annie Lee Cooper, die zich probeerde te registreren om te stemmen en daarvoor onterecht werd afgewezen. Cooper zou later een belangrijk gezicht zijn tijdens het protest.

Naast Winfrey zullen ook onder anderen Tim Roth, David Oyelowo en Cuba Gooding Jr. te zien zijn.

'Zeemonster vreet witte haai op'

Australische wetenschappers vermoeden dat een witte haai onlangs is opgevroten door een nog onbekend zeemonster.

Onderzoekers hadden een sensor op het dier aangebracht om het gedrag van de haaiensoort te kunnen bestuderen. Ze waren dan ook erg verrast toen de sensor na vier maanden aanspoelde op een strand. De data die op het apparaat werd aangetroffen was nogal verrassend.

Het lijkt erop alsof het dier nietsvermoedend aan het doen waar hij goed in is was: zwemmen, gewoon z'n eigen ding aan het doen. De data op de sensor laat zien dat plotseling de temperatuur nogal steeg, bovendien werd het apparaat opeens zo'n zeshonderd meter de diepte ingetrokken.

Reden voor de heren en dames wetenschappers te denken dat het toch niet onaanzienlijke visje is opgegeten door een groter roofdier. De temperatuursstijging is te verklaren doordat de zender in de maag van een wat grotere levensvorm zat. Maar wat het nu is? Men tast nog in het duister.

De enige theorie die enigszins een verklaring geeft voor de toestand is dat de haai is aangevallen door een kolossale , kannibalistische soortgenoot. Maar zeker weten doet men het niet.

Bayonetta krijgt dual audio

Als Bayonetta eind dit jaar voor Wii U beschikbaar komt kun je ervoor kiezen om de game in het Japans te spelen. In tegenstelling tot de releases voor PlayStation 3 en Xbox 360 krijgt de Wii U-versie dual audio, Japans en Engels.

Ook is het mogelijk om de game zonder tv te spelen op de Gamepad en kun je de actie besturen met het touchscreen en de stylus. De opties gelden voor zowel Bayonetta 1 als Bayonetta 2.

Het eerste deel wordt met bepaalde retailexemplaren van Bayonetta 2 meegeleverd.

Launchparty Call of Duty: Ghosts Invasion

Het nieuwste DLC-pakket van Call of Duty: Ghosts Invasion kon afgelopen week gedownload worden door iedereen die in het bezit is van een Xbox 360. Uiteraard kon Activision dit vlak voor de E3 niet stilletjes laten gebeuren. Daarom besloot Activison een competitie op te zetten en werden de beste Call of Duty-spelers en Ari Koomen uitgenodigd om eens gezellig een potje op elkaar te schieten.

Final Fantasy VII-minigame krijgt eigen spin-off

De motor-minigame uit Final Fantasy VII, G-Bike, krijgt een eigen spin-off voor smartphones. In de originele game kon je deze game spelen in de Gold Saucer en binnenkort wordt het dus een stand-alone game.

De graphics zijn geüpgrade van het origineel, Cloud lijkt nu meer op de moderne Cloud zoals we die kennen uit de film Advent Children. Final Fantasy VII - G-bike is momenteel in development en om 21.00 uur zal er een interview te zien zijn op het YouTube-kanaal van Square Enix.

Oefenduel België - VS geschrapt vanwege stakingen

Het oefenduel achter gesloten deuren tussen België en de Verenigde Staten wordt donderdag niet gespeeld. Dat zijn beide partijen woensdag overeengekomen. De Belgische bonscoach Marc Wilmots had de aanzet tot het schrappen van het oefenduel gegeven, omdat hij vreest voor verkeerschaos en lange vertragingen voor zijn spelers.

De wedstrijd stond op de rol in São Paulo, dat de afgelopen dagen werd geteisterd door transsportstakingen. Wilmots zei niet het risico te willen nemen om naar die stad af te reizen en vervolgens in een staking of file te belanden. "Ik heb geen zin om vijf uur in een bus te zitten", stelde de keuzeheer.

Het duel zou gespeeld worden op het complex van São Paulo, waar de Verenigde Staten traint. België verblijft op een kleine vijftig kilometer afstand in Mogi das Cruzes.

De Verenigde Staten speelt maandag zijn eerste groepsduel tegen Ghana. België mag een dag later aantreden tegen Algerije.

Matthew McConaughey krijgt Cinematheque Award

Matthew McConaughey krijgt een onderscheiding van de American Cinematheque. McConaughey wordt op 21 oktober geëerd in Beverly Hills tijdens het jaarlijkse gala. Dat heeft de organisatie van Cinematheque, dat films promoot, laten weten in een verklaring aan verschillende Amerikaanse media.

De 44-jarige acteur wordt tijdens de 28e uitreiking van de prijs in het zonnetje gezet door onder anderen zijn collega's. Volgens de voorzitter van de organisatie is McConaughey 'de belichaming van wat een steracteur is'. "Hij is avontuurlijk, vrolijk, heeft een talent dat blijft groeien, ziet eruit als een idool en weet precies wie hij is en waar hij voor staat."

McConaughey heeft eerder dit jaar zijn eerste Oscar gewonnen voor zijn hoofdrol in Dallas Buyers Club. De rol van een cowboy die aids heeft, leverde hem daarnaast een Golden Globe en vele andere prijzen op.

VS bieden Irak hulp aan

De Verenigde Staten zijn bereid de regering van Irak "elke gepaste hulp" te verlenen om de verslechterende veiligheidssituatie het hoofd te bieden. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag verklaard.

Jihadisten lijken aan een onstuitbare opmars bezig te zijn in Irak. Maar volgens de VS is er "geen bevestiging" dat zij naar de hoofdstad Bagdad oprukken.

VS bieden Irak hulp aan
VS bieden Irak hulp aan (Foto: ANP)

Digital Devil Saga 2 naar PSN, maar niet voor Nederland

Digital Devil Saga 2 komt deze week beschikbaar voor PlayStation 3, maar niet in Nederland en België. Net als het eerste deel heeft Sony besloten om deze rpg, een ware cult-klassieker, niet hier opnieuw uit te geven ondanks dat de originele retailrelease hier wel beschikbaar was.

Beide Digital Devil Saga-games zijn beschikbaar op PSN voor € 7,99. Mocht je een account hebben voor een ander land, dan kun je de game wel kopen via dat account om vervolgens onder je Nederlandse account te spelen.

Naast Nederland en België hebben ook Denemarken, Finland, Noorwegen, Polen, Rusland, Zweden en Ukraïne pech. Waarom deze rerelease niet beschikbaar zijn voor ons is niet bekend.


Nederlands elftal landt in Salvador

Het Nederlands elftal is woensdag aangekomen in Salvador, waar vrijdag het eerste WK-duel tegen Spanje wordt gespeeld. De vlucht vanuit Rio de Janeiro, de thuisbasis van Oranje tijdens de mondiale titelstrijd, nam zo'n twee uur in beslag. Nederland zette omstreeks 18.30 uur voet op het vliegveld van Salvador.

Later op de dag, omstreeks 23.00 uur Nederlandse tijd, werkt Oranje nog een training af in Estadio Manoel Barradas, de thuishaven van Vitoria.

'D66+VVD+SP gaat lukken'

Twaalf weken na de gemeenteraadsverkiezingen lijkt er dan toch eindelijk een hoofdstedelijk bestuur onder leiding van D66 en zonder de PvdA te gaan komen. Volgens bronnen van AT5 zitten de democraten samen met de VVD en de SP dichtbij een akkoord.

Nadat D66 met een monsterzege de PvdA in Amsterdam voor het eerst sinds 1946 had onttroond draalden de partijen wekenlang om elkaar heen. In eerste instantie probeerden de democraten het met VVD en GroenLinks, omdat ze alledrie in zekere zin liberaal genoemd kunnen worden.

GroenLinks wilde echter de PvdA erbij hebben, terwijl D66 juist alles uit de kast wilde halen om aan te tonen dat Amsterdam ook zonder de sociaaldemocraten kon worden bestuurd. Tegelijk namen de democraten een gok door aan de VVD vast te houden.

Hierdoor dreigde het voor D66 op meerdere momenten in de soep te lopen. Vooral toen GroenLinks het voor gezien hield, leken de democraten opnieuw, net als vier jaar geleden, de regie over de collegeonderhandelingen kwijt te raken. Nu lijkt het bereiken van een akkoord een kwestie van hooguit enkele dagen.

Volgens ingewijden schiet de SP er niets mee op om de onderhandelingen te laten klappen. Hoewel de zogeheten 'linkse droomcoalitie' van PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren dan zo'n beetje als enige overblijft, willen de socialisten veel liever bewijzen dat er met hen te onderhandelen valt. Bovendien zijn ze in alle jaren dat de PvdA aan de macht was, nooit door die partij aan de onderhandelingstafel uitgenodigd.

'Oezbeken waren betrokken bij aanval Karachi'

Oezbeekse strijders zeggen betrokken geweest te zijn bij de aanval op het vliegveld in de Pakistaanse stad Karachi, eerder deze week. Dat heeft een groep die militante activiteiten in het noordwesten van Pakistan in de gaten houdt, woensdag gezegd.

Volgen de SITE Intelligence Group heeft de Islamitische Beweging voor Oezbekistan gezegd dat de aanval een wraakoefening was voor Pakistaanse luchtaanvallen op stammengebieden in het noordwesten van Pakistan.

Bij de belegering van de luchthaven kwamen zondagavond 36 mensen om het leven, onder wie de tien aanvallers. De Pakistaanse Taliban heeft de actie in eerste instantie opgeëist. Een woordvoerder was niet bereikbaar voor commentaar.

De Pakistaanse stammengebieden zijn de thuishaven van talloze opstandelingengroepen, die vaak samenwerken om hun doelen te bereiken.

ISIS-rebellen omsingelen Syrische stad

Strijders van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) hebben woensdag de Syrische stad Deir el-Zour omsingeld. Dat hebben activisten gezegd. Eerder woensdag nam de groep ook de Iraakse stad Tikrit in en dinsdag viel Mosul, eveneens in Irak, al in handen van ISIS.

"Ze hebben de stad omsingeld. Er is geen weg waardoor mensen nog kunnen vertrekken", aldus een Syrische activist die contacten heeft in Deir el-Zour. Een andere activist bevestigde de berichten. Deir el-Zour ligt in het noordoosten van Syrië, een gebied dat rijk is aan olie.

Inmiddels heeft ISIS een omvangrijk gebied langs de rivier de Eufraat in handen: van de centraal gelegen stad Raqqa tot Busayra in het oosten. De Syrische stad Bukamal, die op de grens met Irak ligt, zijn de strijders tot op zo'n zestig kilometer genaderd. Ook in de Syrische provincie Hassakeh hebben ISIS-strijders steden in handen.

Lara Croft and the Temple of Osiris

Er komt nòg een spel met Lara Croft naast Rise of the Tomb Raider: Lara Croft and the Temple of Osiris.  Je speelt alleen of met maximaal 3 vrienden. Releasedatum is nog niet bekend, maar een trailer is wel vrijgegeven.

Square Enix en Crystal Dynamics hebben het goed geheim gehouden. Zij hebben een vervolg gemaakt op Lara Croft and the Guardian of Light van 2010. De ‘Lara Croft’- game hoort eigenlijk niet in de Tomb Raider-reeks en is een spin-off. Er zijn dan ook verschillen. Je speelt niet vanuit Lara, maar echt van bovenaf. En je kan met een vriend(in) spelen in de co-op modus.

Hier zijn de verbeteringen op te merken bij Lara Croft and the Guardian of Light.

  • Er is nu een multiplayer voor vier spelers.
  • De multiplayer is on- én offline.
  • Je kan als speler in- en uitloggen in het spel naar wens.
  • Je kan multiplayer doen in de verhaalmodus.  
  • Er is een PvP-modus, die ‘competitive co-op’ wordt genoemd.
  • In de PVP-modus kun je wapens en meer leuks verdienen
  • Next-gen /new-gen-niveau grafische  prestaties
  • Geen laadtijden

LCTOO Lara Croft and the Temple of Osiris wordt door Crystal Dynamics afgekort tot LCTOO. En terecht. Het speelt zich af in Egypte (uiteraard), waar de tempel van Seth is ontdekt. Lara komt bij de tempel, net nadat Carter Bell, haar concurrent, is gearriveerd. Samen gaan ze op zoek naar de Staf van Osiris.

Lara Croft and the Temple of Osiris komt binnenkort uit voor PlayStation 4, Xbox One en Windows.

FOK!sport foto-onderschrift week 24

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was Barbewire met het volgende onderschrift: "Kampioenschap Schwalbes eindigt in zinderend slot."

De opgave van deze week:

Tijdens Nederland - Wales zijn Ali B en Johan Cruijff druk in gesprek. Maar wat vertelt de rapper hier aan de oud-voetballer? (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Tijdens Nederland - Wales zijn Ali B en Johan Cruijff druk in gesprek. Maar wat vertelt de rapper hier aan de oud-voetballer? (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

PlayStation Vita TV komt zonder controller

Sony brengt deze herfst PlayStation Vita TV naar het Westen. Eurogamer heeft de prijs weten te achterhalen en een apart nieuwtje weten te melden: PlayStation Vita TV wordt geleverd zonder controller.

Bovendien komt er, tenminste bij launch, geen bundel beschikbaar met een controller. Men zal dus naast een PlayStation Vita TV ook een losse controller moeten aanschaffen om te kunnen gamen. De prijs voor deze kale versie is een kleine 99 euro. 

Het lijkt een nieuwe trend te worden om apparatuur te leveren zonder benodigdheden. Eerder deed Nintendo het met Nintendo 3DS XL, waar geen oplader bij werd geleverd. Ben jij fan van deze nieuwe trend?

PlayStation Vita TV (Foto: Sony)

FNV wil regeling beroepsziekten

De FNV wil dat er een collectieve schadevergoedingsregeling komt voor slachtoffers van beroepsziekten. Dat zal de vakcentrale donderdag bepleiten tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over beroepsziekten.

"Als je werkt moeten de omstandigheden goed zijn", stelt voorzitter Ton Heerts. "Ziek worden van je werk is al helemaal niet acceptabel. En als dat toch gebeurt, dan moet er een fatsoenlijke schadevergoeding komen." Hij doet een oproep op de politiek om de problematiek van de beroepsziekten nu 'eindelijk fatsoenlijk' te regelen.

De FNV wil dat de positie van slachtoffers structureel wordt verbeterd, onder meer door een controlerende rol van de arbeidsinspectie en een fatsoenlijk stelsel van financiële compensatie. Volgens de FNV zijn mensen die in Nederland een ziekte oplopen als gevolg van het werk nu 'aan de goden overgeleverd'. Een civiele schadvergoedingsprocedure tegen de werkgever, maar dat kost zo veel tijd en geld dat niet iedereen dit kan opbrengen.

Elk jaar worden in Nederland vijftigduizend mensen ziek door het werk dat zij doen en ongeveer drieduizend mensen overlijden als gevolg van een beroepsziekte. Dat komt neer op acht doden per dag, aldus de FNV. De zorg van bedrijven schiet nu tekort en de arbeidsinspectie heeft ook geen toezichthoudende rol. Daardoor zouden beroepsziekten vaak niet worden herkend.

EU en Arabieren tegen jihadisten

De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie en de Arabische Liga hopen dat de Iraakse autoriteiten er in slagen de opmars van ISIS in het land te stoppen. Dat hebben ze laten weten na een eendaagse top in Athene.

De ministers zeggen 'diep bezorgd' te zijn, met name over de ontwikkelingen rond Mosul, dat door de afsplitsing van Al-Qaida werd ingenomen. In een verklaring betuigen ze hun medeleven uit aan de familie van de 'vele doden' en roepen ze de 'democratische krachten' in het land op samen een vuist te maken tegen de 'uitdaging voor de veiligheid in Irak'. De EU en de Liga zeggen de eenheid in Irak en de soevereiniteit van het land te onderstrepen.

De ministers spraken hun steun uit voor de Iraakse eenheid en soevereiniteit. De presidentsverkiezingen in Syrië, die werden gewonnen door Bashar Assad, hebben volgens de EU en de Liga niet bijgedragen aan een oplossing voor het conflict.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, die namens Nederland bij de top aanwezig was zei in een verklaring dat ook Nederland Irak zal steunen. "De inname van Mosul door extremisten is een buitengewoon zorgwekkende ontwikkeling. We hebben onze krachtige steun uitgesproken voor de territoriale integriteit van Irak, die essentieel is voor de stabiliteit en economische ontwikkeling van het land en de Koerdische autonome regio", aldus de minister.

Syriëgangers
De Europese Unie en Arabische Liga gaan ook samen optrekken in de bestrijding van Syriëgangers. De aanpak richt zich op strijders die terugkomen van gevechten in Syrië en andere landen in het Midden-Oosten. Het besluit van de buitenlandministers volgt op een dodelijke aanslag in het Joods Museum in Brussel, waarbij drie doden vielen. De aanval was waarschijnlijk het werk van een jihadist.

De Belgische minister van buitenlandse zaken Didier Reynders noemt het probleem van de jihadstrijders een 'enorme uitdaging'. "Ze zijn een groot gevaar voor onze samenlevingen geworden", zei hij tegen de verzamelde pers. "Onze landen riskeren een terroristische aanslag." Volgens de minister is de aanslag in Brussel, waar hij zelf getuige van was, de eerste die in Europa door teruggekeerde buitenlandse strijders is uitgevoerd. Hij schat dat er zo'n tweeduizend Europese burgers naar Syrië zijn getrokken om te vechten.

Timmermans zei dat het probleem van de jihadreizigers vraagt om een gezamenlijke aanpak. "Zowel Europese als Arabische landen hebben last van geradicaliseerde jongeren, die zich laten misbruiken voor een idiote strijd, vaak zelfs zonder te weten aan welke kant ze vechten. Samenwerking is hard nodig." Ook religieuze intolerantie moet volgens Timmermans worden bestreden, zowel in de EU als in de Arabische landen.

Meer klachten tegen advocaten, minder bestraft

Bij de vier raden van discipline zijn vorig jaar meer klachten tegen advocaten binnengekomen. Dat blijkt uit het jaarverslag dat woensdagmiddag is overhandigd aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Ondanks de stijging van het aantal klachten kregen minder advocaten een straf opgelegd.

In 2013 kwamen 1584 klachten tegen advocaten binnen. Een stijging van dertien procent ten opzichte van 2012, toen nog 1400 klachten binnenkwamen. De toename heeft te maken met het intensievere dekentoezicht en het bekender worden van de tuchtrechtspraak.

Advocaten werden minder vaak op de vingers getikt. Niet alleen werden minder klachten gegrond verklaard, ook werden veel minder zware maatregelen opgelegd. Van de 1285 oordelen die de raden van discipline gaven over klachten, werden er 411 als gegrond verklaard. Dat is een daling van 39 naar 32 procent in vergelijking met 2012.

Bij de opgelegde maatregelen is vooral de daling van het aantal onvoorwaardelijke schorsingen opvallend. In 2012 kregen zestig advocaten die straf opgelegd. Vorig jaar waren dat er slechts 23. Ook het aantal advocaten dat van het tableau is geschrapt is fors gedaald, van dertien in 2012 naar zes vorig jaar.

Het Hof van Discipline, waar advocaten in hoger beroep kunnen gaan, kreeg vorig jaar 352 nieuwe zaken binnen. Dat waren er iets minder dan het jaar ervoor, toen waren het er nog 368. Dankzij extra zittingen konden wel veel meer zaken worden afgehandeld, 435 tegenover 308. De werkvoorraad slonk daardoor flink.

Toch bemoeienis met vakantievilla koningspaar

Het kabinet bemoeit zich toch met de vakantievilla van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Griekenland. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van Griekse overheidsdocumenten. De Nederlandse overheid heeft, om de veiligheid van de koninklijke familie te waarborgen, grond 'geregeld' rond het huis. Dit terwijl premier Mark Rutte (VVD) eerder nog liet weten dat een vakantiewoning van het koningspaar een privéaangelegenheid is.

In de vertaalde documenten staat dat 'om redenen van openbaar belang en openbare veiligheid' de installatie van een veiligheidssysteem bij 'een onderkomen of een huis voor gebruik van de Nederlandse staat' wordt goedgekeurd.

Ook worden veiligheidsmaatregelen goedgekeurd die betrekking hebben op toegang via de zee. Dat blijkt volgens de nieuwszender uit een bouwvergunning voor de constructie van een omheining en een privéhaven. Bronnen melden aan RTL Nieuws dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de gesprekken met de Griekse overheid heeft gevoerd over de veiligheidsmaatregelen.

In Griekenland zou inmiddels veel ophef zijn ontstaan, met name over de bouw van de haven. Hiervoor zouden allerlei geldende wetten en regels worden omzeild.

Willem-Alexander en Máxima kochten de villa in Griekenland nadat ze hun vakantiehuis in Mozambique in januari 2012 hadden verkocht. Ze deden het huis in het Afrikaanse land van de hand omdat ze klaar waren met alle ophef die erover was ontstaan.

'Papieren folder is milieuvervuiling'

Iets meer dan de helft van FOK!-end Nederland (51 procent) vindt papieren folders milieuvervuilend. Een nee/nee-sticker op de bus levert dan weliswaar nog maar 15 in plaats van 40 kilo folderpapier op volgens gebruiker Kalizec, maar dat is dan toch nog 15 kilo teveel.

Bezorger ebke kost de nee/nee-sticker vooral extra tijd en hij vindt het zonde van de tijd en folders die hij zinloos bezorgd. SiGNe noemt als nadeel dat de nee/nee-sticker niet beschermt tegen geadresseerde reclame. Kostertjuh heeft de nee/nee-sticker vooral veel uitgaven aan impulsieve aankopen gescheeld.

33 procent van de FOK!-ers heeft liever papieren folders in de hand dan digitaal. Als argumentatie geeft onder andere Yi-Long op dat een pak papieren folders overzichtelijker is en dat er vaak waarde- of kortingsbonnen bij zitten. BasOne noemt nog dat het helpt met besparen bij de lokale buurtsuper doordat je meer overzicht hebt op wat er in de aanbieding is.

Negen procent vindt het vooral handig voor de kattenbak, caviakooi en dergelijke. FOK!-er copernicus gebruikt de papieren folder zelf als alternatief voor wc-papier. Hij veegt dus letterlijk zijn kont af met de folders.

Vier procent dankt extra inkomen of leeft van de inkomsten van het oude papier. Totaal drie procent reageerde met ja of nee en een toelichting.

[Le Mans] Stevige crash voor Duval

Loïc Duval heeft tijdens de eerste vrije training voor de 24 uur van Le Mans een stevige crash meegemaakt. De Franse Audi-coureur ging in de Porschebochten op hoge snelheid de muur in en schreef zijn auto volledig af. Hij was op dat moment bezig aan een supersnelle ronde.

Bij de crash raakte niet alleen de auto zwaar beschadigd, maar ook de vangrail. Gelukkig was Duval na de klapper bij kennis en aanspreekbaar. De Fransman werd na het bevrijden uit zijn auto overgebracht naar het ziekenhuis voor controle.

Provincie stopt met luchthaven Twente

De provincie Overijssel stopt met de ontwikkeling van luchthaven Twente. Gebiedsontwikkelaar ADT en een woordvoerder van de provincie hebben dat woensdag bevestigd.

Met het besluit is de ontwikkeling van het vliegveld als burgerluchthaven definitief van de baan. De beslissing kost de provincie waarschijnlijk veel geld, aangezien er een grote lap grond was aangekocht voor de uitbreiding, aldus RTV Oost. Het gebied rond de luchthaven wordt wel ontwikkeld.

Met de herontwikkeling van de voormalige militaire luchthaven was zestien miljoen euro publiek geld gemoeid, afkomstig van de provincie Overijssel, de gemeente Enschede en het rijk.

Volgens ADT was op 10 mei al duidelijk dat het doel om vanaf eind 2014 commerciële vluchten te kunnen uitvoeren, niet gehaald zou worden. De ontwikkelaar ging daarom op aanvraag van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel op zoek naar andere scenario's voor het gebied. Het ontwikkelen van de burgerluchthaven is geen reëel scenario, omdat de kans dat de Europese Commissie snel met een positief advies over de luchthaven zou komen, zeer gering was. Daardoor zou de ontwikkeling te veel vertraging oplopen, stelde ADT 'met grote teleurstelling' vast.

De Europese Commissie onderzocht of de steun van het rijk voor de doorstart kon worden geclassificeerd als ongeoorloofde staatssteun. De gemeente Enschede wilde dat daar voor september duidelijkheid over kwam, maar de Europese Commissie zou op zijn vroegst pas in januari met een beslissing komen.

De colleges van Enschede en Gedeputeerde Staten Overijssel onderschrijven het voorstel van ADT om te stoppen met de inspanningen voor de ontwikkeling van luchthaven Twente, meldt ADT.

Eind dit jaar moet duidelijk worden wat er met het luchthavengebied gebeurt. Een van de scenario's voorziet in de ontwikkeling van lesvluchten, zakenvluchten en zweefvliegen. Ook ontwikkeling van duurzame landbouw langs de start- en landingsbaan is een mogelijkheid.

Azarenka maakt na 3,5 maand rentree

Victoria Azarenka maakt volgende week op het WTA-toernooi van Eastbourne haar rentree. De Wit-Russische tennisster stond 3,5 maand aan de kant met een blessure aan haar linkervoet. De voormalige nummer een van de wereld is met een wildcard toegelaten, laat de organisatie woensdag weten.

Door haar blessure is de 24-jarige Azarenka afgezakt naar de achtste plaats op de wereldranglijst. Ze kwam begin maart in Indian Wells voor het laatst in actie en miste vervolgens onder meer Roland Garros. "Ik heb hard gewerkt om weer fit te worden", zegt Azarenka. "Dit is de ideale voorbereiding op Wimbledon."

Oudste kat (24) ter wereld overleden

In het Engelse Bournemouth is de oudste kat ter wereld overleden. Poppy is 24 jaar geworden. Zij had pas in mei haar plekje gekregen in het Guinness Book of Records. Dit heeft de BBC woensdag gemeld. De gemiddelde leeftijd voor katten is 15 jaar. De oudste kat ooit was, voor zover bekend, Creampuff, die in de Amerikaanse staat Texas leefde en 38 werd.

Poppy leefde met haar vrouwtje Jacki West en haar zoons Joe en Toby. Zij werd geboren in februari 1990, de maand dat Nelson Mandela uit de gevangenis werd vrijgelaten. Sindsdien heeft zij vijf Britse premiers meegemaakt, zo merkt de BBC op.

Oudste kat (24) ter wereld overleden
Oudste kat (24) ter wereld overleden (Foto: ANP)

EU kost Nederland 150 miljoen meer

Nederland dreigt dit jaar 150 miljoen euro extra te moeten afdragen aan de Europese Unie. Dat komt doordat Brussel meer geld wil uitgeven dan gepland. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Eind vorige maand stelde de Europese Commissie voor het zogeheten uitgavenplafond te verhogen met 4,7 miljard euro. Er gaat meer geld dan voorzien naar onderwijs en onderzoek. Ook de steun die aan Oekraïne is toegezegd moet worden gefinancierd. Nederland verzet zich tegen het plan, meldt Dijsselbloem. Hij vindt dat de commissie meer moeite moet doen om geld te vinden in de oorspronkelijke begroting.

Verkeerschaos verwacht op A2 bij Amsterdam

Op de A2 van Abcoude naar Vinkeveen is de komende drie uur maar een van de vijf rijstroken open vanwege een justitieel onderzoek. De ANWB verwacht een verkeerschaos, meldt een woordvoerder woensdag.

De politie zou een eenzijdig ongeval bij Vinkeveen onderzoeken waarbij rommel op de weg is gekomen. Maar omdat er drie uur voor het onderzoek is uitgetrokken, vermoedt de ANWB-woordvoerder dat er meer speelt. Een politiewoordvoerder kon niet direct een toelichting geven.

Breda akkoord met opvang asielzoekers in gevangenis

Breda stemt in beginsel in met de opvang van vierhonderd vluchtelingen in de bijgebouwen van de te sluiten koepelgevangenis in de stad. Wel moet dit op een verantwoorde en beheersbare manier gebeuren, schrijft het college op de gemeentesite. Burgemeester Peter van der Velden (PvdA) en de wethouders gaan hierover met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers in gesprek.

Vanwege het toenemende aantal vluchtelingen heeft het COA aan verschillende gemeenten gevraagd of daar meer asielzoekers kunnen worden gehuisvest. In Breda heeft deze vraag volgens het college met name in de binnenstad tot veel vragen en zorgen geleid. "Het college neemt deze vragen en zorgen mee in de gesprekken met het COA."

Met het COA organiseert de gemeente binnenkort een informatiebijeenkomst voor omwonenden van de gevangenis. Zij krijgen de uitnodiging donderdag in de brievenbus. Op basis van deze bijeenkomst en het oordeel van de gemeenteraad neemt het college uiteindelijk een definitief besluit.

Het COA wil de vluchtelingen in principe een jaar in Breda opvangen. Dat kan worden verlengd met maximaal nog een jaar. De vluchtelingen worden overigens niet opgevangen in het koepelgebouw, maar in de nieuwbouw op het terrein en in de vrouwengevangenis. Momenteel zitten er nog gevangenen in de koepelgevangenis, maar er zijn al afdelingen gesloten. Binnen enkele jaren moet de hele gevangenis gesloten zijn.

Labour wil slavenarbeidvrije producten in winkelschap

De Britse Labour-partij heeft woensdag aangedrongen op een verbod op voedsel dat mede tot stand is gekomen door slavenarbeid. Winkels mogen als het aan Labour ligt dergelijk voedsel niet langer in de schappen zetten. Dinsdag kwam na onderzoek van de Britse krant The Guardian aan het licht dat in Thailand slaven worden ingezet voor de productie van voer voor kweekgarnalen, die uiteindelijk in Europa en de Verenigde Staten op de markt worden gebracht.

Volgens Yvette Cooper, 'schaduwminister' van binnenlandse zaken, gaat de Britse wet op moderne slavernij niet ver genoeg en moeten Britse winkeliers onder druk worden gezet om niet langer producten te verkopen waar dwangarbeid aan te pas is gekomen. De Britse oppositie wil dat bedrijven een verklaring ondertekenen waarin staat dat in de gehele productieketen geen slaven worden gebruikt. De regering wil echter dat bedrijven vrijwillig een dergelijke verklaring tekenen.

Uit het onderzoek van The Guardian, dat een halfjaar in beslag nam, is naar voren gekomen dat bij de productie van het voer voor kweekgarnalen mensen worden uitgebuit, mishandeld en zelfs vermoord. Slachtoffers spraken over diensten van twintig uur, structurele mishandeling, marteling en executies aan boord. De vissers zouden speed krijgen om door te werken en soms jarenlang voor de malafide booteigenaren moeten werken.

Cooper noemde het onderzoek 'schokkend'. "Mensen verhandelen als slaven is een afgrijselijke misdaad en de internationale gemeenschap moet samenwerken om dit volledig uit te bannen. We hebben aangedrongen op meer transparantie in de productieketen om er zo voor te zorgen dat producten die zijn gemaakt met behulp van dwangarbeid niet in de schappen terecht komen."

Frank Field, een van de opstellers van de wet tegen moderne slavernij, zei woensdag dat winkeliers met onmiddellijke ingang de samenwerking met bedrijven die in verband worden gebracht met slavernij moeten opzeggen. Hij hekelde tevens het verzet van de regering tegen het verplicht ondertekenen van een verklaring. Te meer, omdat volgens hem veel bedrijven hier helemaal geen problemen mee hebben.

Gevraagd of winkels niet langer zeevruchten moeten verkopen die het product zijn van slavernij zei de woordvoerder van de Britse premier David Cameron dat consumenten die keus moeten maken. "Sociale verantwoordelijkheid wordt vaak aangezwengeld door consumenten en dat is terecht." Of Cameron zelf garnalen zou willen eten waar slavernij aan te pas is gekomen kon de woordvoerder niet zeggen.

Het Britse ministerie van binnenlandse zaken liet woensdag weten de zaak hoog op te nemen en heeft niet uitgesloten dat de regels worden aangescherpt. Toch wil het ministerie liever dat bedrijven vrijwillig maatregelen nemen. Het ministerie wil het bedrijfsleven daar wel bij helpen.

Minister van binnenlandse zaken Theresa May wees erop dat de Europese Unie in 2016 met een nieuwe wet komt die bedrijven verplicht duidelijkheid te geven over de mensenrechtensituatie in de productieketen.

Overleg over superprovincie volgende week verder

Het kabinet praat volgende week verder met D66 en GroenLinks over de 'superprovincie'. Dat bleek woensdagmiddag na een eerste gesprek op het ministerie van premier Mark Rutte (VVD).

De hoofdrolspelers spraken na afloop unaniem van een 'goed' en 'constructief' gesprek. "Er is voldoende basis om verder te praten", zei GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik. Volgens hem is er inhoudelijk nog niets besproken, maar is tijdens het gesprek vooral geïnventariseerd waarover moet worden gesproken.

"Ik ben optimistisch", zei PvdA-leider Diederik Samsom. Alexander Pechtold (D66) heeft gemerkt dat het kabinet tempo wil maken. "Dat lijkt me verstandig." Pechtold drong eerder aan op een duidelijke visie van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Die heeft woensdag echter een duidelijk verhaal gehouden. "Ik merk wel dat er door het kabinet over wordt nagedacht".

Plasterk zelf wil voor de zomer spijkers met koppen slaan. "Ik ga er wel van uit", antwoordde de minister op de vraag of binnen een paar weken duidelijk wordt of de superprovincie er komt of niet. "We zullen voor de zomer helderheid moeten hebben over dit voorstel." Het is van belang dat iedereen snel weet waar hij aan toe is, aldus de bewindsman.

Het kabinet wil de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samenvoegen tot één landsdeel. Binnen de provincies bestaat daartegen veel verzet.

Iraakse stad Tikrit ook in handen opstandelingen

De Iraakse stad Tikrit is in handen gevallen van strijders van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS). Dat hebben de Iraakse veiligheidsdiensten woensdag gezegd. Eerder al viel de stad Mosul in handen van ISIS-strijders. De gouverneur van de provincie Salah ad Din, die in de geboortestad van wijlen Saddam Hoessein woont, wordt vermist.

De gevechten in Mosul begonnen zondagnacht. Dinsdag waren de stad en de hele provincie Nineveh in handen van ISIS. Bij de aanval werden regeringsgebouwen geplunderd, gevangenen vrijgelaten en militaire voertuigen veroverd door de rebellen. Zo'n vijfhonderdduizend mensen zijn de stad ontvlucht. Het is nog niet bekend hoeveel doden en gewonden er zijn gevallen.

Tikrit ligt zo'n honderdzestig kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Naar verluidt vielen de ISIS-strijders de stad van alle kanten tegelijk aan. De veiligheidstroepen in de stad boden zwaar verzet, maar moesten desondanks de stad uit handen geven.

Ondertussen werden in het Turkse consulaat in Mosul woensdag 48 mensen gegijzeld door de rebellen, onder hen zouden ook kinderen en de Turkse consul zijn. Volgens de Turkse autoriteiten is geen van de gijzelaars gewond geraakt.

Oekraïne weigert Russisch aanbod aardgaskorting

De Oekraïense minister van energie heeft woensdag het Russische aanbod geweigerd om Oekraïne tegen lagere prijzen aardgas te leveren. Eerder op de dag bood de Russische president Vladimir Poetin aan dezelfde vriendenprijs voor aardgas te vragen als toen Viktor Janoekovitsj president van Oekraïne was.

De Russische minister van energie Alexander Novak zei dat Kiev het aardgas kon afnemen voor 284 euro per duizend kubieke meter. De korting zou minstens een jaar van kracht blijven. Poetin zei dat het aanbod het 'partnerschap' tussen beide landen moet onderstrepen.

Kiev pleit al langer voor korting op aardgas, maar was het toch niet eens met het Russische voorstel. Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek biedt het aanbod geen houvast, omdat Moskou het op ieder moment weer kan intrekken. Oekraïne laat het liever op een rechtszaak aankomen, waarbij een uitspraak van de rechter meer zekerheid voor de lange termijn kan bieden.

Rusland en Oekraïne hebben al maanden onenigheid over de prijs en levering van aardgas. Moskou wil dat Oekraïne het gas vooraf afrekent, omdat het land al vaker een betalingsachterstand zou hebben opgelopen. Kiev vindt daarentegen dat Rusland oneerlijke prijzen hanteert en zich schuldig maakt aan economische oorlogvoering.

Hond afgepakt na mogelijke hongerdood soortgenoot

Nadat een hond vermoedelijk door ondervoeding is overleden, heeft de Friese politie woensdag een andere hond van dezelfde eigenaar afgepakt. De in beslag genomen hond is net als de overleden hond sterk vermagerd, meldt de politie.

De eigenaar uit Leeuwarden had de dierenambulance woensdagochtend gebeld omdat een van zijn Amerikaanse staffords was overleden. De medewerkers van de dierenambulance zagen dat het dier broodmager was en namen het mee naar een dierenartsenpraktijk, waar de doodsoorzaak wordt onderzocht. Ook werd de dierenpolitie gewaarschuwd omdat het vermoeden bestond dat er nog een hond in huis was.

Toen de dierenpolitie bij het huis aan de Pieter Stuyvesantweg aanbelde, bleek de 31-jarige eigenaar niet thuis. De agenten zijn daarom zelf de woning binnengegaan en vonden inderdaad een sterk vermagerde stafford. Het dier woog nog maar 11 kilo, terwijl een volwassen exemplaar normaal rond de 30 kilo weegt. De hond is ondergebracht bij een opvangadres. De bewoner wordt binnenkort door de politie verhoord.

Peter Jan Rens vader van dochter

Peter Jan Rens is vader geworden van een dochter. Het meisje is het eerste kind van de 63-jarige presentator en zijn 42 jaar jongere vriendin Virginia. Ze hebben beiden al een kind uit eerdere relaties.

"We hebben de mooiste en grappigste baby van de wereld!", twittert Rens woensdag. Hij maakte eind vorig jaar bekend dat hij zijn tweede kind verwachtte. De presentator heeft al een volwassen dochter, Virginia een 6-jarige zoon.

De twee zouden begin dit jaar trouwen, maar stelden dat uit vanwege Virginia's zwangerschap. Ze willen dat hun kind van de partij is. Begin vorig jaar eindigde een eerdere zwangerschap van Virginia nog in een miskraam.

Bestuurder bekneld in auto op A2 bij Maastricht

Op de A2 bij Maastricht is een vrouw bekneld geraakt in haar auto nadat zij achterop een stilstaande truck met oplegger was gebotst. Dat meldt de politie woensdagmiddag. Ze is zwaargewond afgevoerd naar een ziekenhuis. Haar medepassagier, ook een vrouw, liep minder ernstige verwondingen op.

Een traumahelikopter was naar de plek van het ongeval gekomen, maar hoefde niet in actie te komen. "Niemand is met de helikopter meegegaan", aldus een woordvoerder van de politie.

De snelweg is richting België bijna volledig afgesloten. "Er is een rijstrook open dus het verkeer rijdt wel. We zijn bezig met het regelen van een omleiding", zegt de woordvoerder. De afsluiting zal volgens hem nog enige tijd duren, omdat de politie onderzoek gaat doen naar de oorzaak van het ongeval.

De ANWB meldde rond 15.40 uur dat er zo'n zes kilometer file voor Maastricht stond. "Het is op dat punt de laatste tijd sowieso druk vanwege werkzaamheden aan een tunnel in de A2. Maar door de aanrijding groeit de file nu sneller."

Oranje aap geboren in Burgers' Zoo

Een dag voor aanvang van het WK in Brazilië is in Burgers' Zoo in Arnhem een oranje aapje geboren. Het gaat om een brillangoer, meldt het dierenpark woensdag.

Volwassen brillangoeren zijn blauwgrijs met witte ringen rond de ogen, maar ze worden oranje geboren. "Door die kleur is voor alle vrouwtjes in de groep duidelijk dat het om een jong gaat en zijn ze meer geneigd het aapje te verzorgen", legt een woordvoerder uit.

Na een maand worden de aapjes donkerder en na een halfjaar verkleuren ze. De drang om voor het aapje te zorgen wordt bij de vrouwen in de groep dan ook vanzelf minder.

Het jong dat bij Burgers' Zoo is geboren drinkt goed en houdt zich goed vast aan de moeder. Brillangoeren zijn volgens het dierenpark moeilijk om te houden vanwege hun specifieke dieet en bijzondere maag-darmstelsel. De apen moeten een suikerarm maar vezelrijk dieet hebben. Buiten Burgers' Zoo zijn er in Europa maar vijf dierenparken waar deze soort wordt gehouden.

Torentjesoverleg over superprovincie van start

Het overleg over de superprovincie is woensdagmiddag begonnen. Even na 15.00 meldden de fractieleiders van de coalitiepartijen VVD en PvdA en van de oppositiepartijen GroenLinks en D66 zich bij het ministerie van premier Mark Rutte (VVD). Zij werden vergezeld door hun fractiespecialisten.

"Ik ga eens luisteren wat het kabinet van plan is", zei Alexander Pechtold (D66) bij aankomst. Hij hoopt vooral op een duidelijke visie van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). "Ik vind wel dat je na al die jaren van gedoe over provincies wel eens met een idee mag komen waarom je dat wil", zei hij. Ook moeten de provincies iets te winnen hebben bij de fusie, vindt hij.

Plasterk sprak bij aankomst tegen dat hij geen visie heeft. "Ik heb er al een paar van naar de Kamer gestuurd", reageerde hij. Het overleg van woensdag is bedoeld om te kijken of er draagvlak is voor zijn plannen. Het kabinet heeft de steun van beide oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

"Draagvlak is absoluut cruciaal", zei Plasterk. Hij vindt zijn voorstel nog steeds 'heel verstandig'. "Ik hecht zeer aan het project." De bewindsman hoopt het wetsvoorstel nog voor de zomer naar de Tweede Kamer te kunnen sturen. Hij wilde niet zeggen op welke punten hij GroenLinks en D66 tegemoet wil komen of hoeveel geld hij daarvoor beschikbaar heeft.

Dat het overleg op het Torentje plaatsvindt, betekent niet dat Plasterk de regie uit handen heeft gegeven. "We doen het samen", zei hij. PvdA-leider Diederik Samsom beaamde dat, maar voegde eraan toe dat Plasterk wat hem betreft nog steeds de regie voert over het plan.

Samsom sprak verder tegen dat het draagvlak in zijn partij voor de superprovincie zou afbrokkelen. "Er wordt veel over mijn achterban gezegd, maar wij zijn voor deze hervorming", zei hij. "Wij vinden het een goed plan om die provincie te vormen. We zoeken alleen nog naar voldoende stemmen in de Eerste Kamer." Samsom is bereid om te kijken naar de eisen van GroenLinks en D66.

Zo wil de partij van Bram van Ojik dat meer geld beschikbaar komt voor natuurbeleid. "We zullen kijken waar concessies mogelijk zijn." Halbe Zijlstra (VVD) wilde bij aankomst niet reageren.

De fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland is afkomstig uit het regeerakkoord, maar kan op weinig draagvlak rekenen in de provincies zelf. De commissarissen van de koning zien niets in het voorstel van Plasterk, dat volgens hen onvoldoende duidelijke maakt waarom die fusie er moet komen.

Haase verliest van Falla in Halle

Robin Haase heeft zijn zege op Richard Gasquet op het ATP-toernooi van Halle geen passend vervolg kunnen geven. De Hagenaar ging woensdag in de tweede ronde met 7-6 (1) en 6-4 onderuit tegen Alejandro Falla. De Colombiaan staat 69e op de wereldranglijst, twaalf plaatsen lager dan Haase.

In de eerste set kreeg zowel Haase als Falla geen enkel breakpunt, waarna de 27-jarige Nederlander er in de tiebreak niet aan te pas kwam. Hij sloeg in het tweede bedrijf wel als eerste toe, maar Falla kwam met twee breaks sterk terug. Haase rekende dinsdag nog af met de mondiale nummer veertien Gasquet met twee keer 6-4.

Falla treft in de kwartfinale de winnaar van de partij tussen de Canadees Milos Raonic en Peter Gojowczyk uit Duitsland.

Trofimov wint solo in Dauphiné, Ligthart derde

Joeri Trofimov heeft de vierde etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Rus van Katusha ontsnapte in de slotklim op achttien kilometer van de streep uit de kopgroep en werd niet meer teruggehaald. De Nederlander Pim Lighart (Lotto-Belisol) kwam op 25 seconden als derde over de streep in finishplaats Gap, achter de Zweed Gustav Larsson (IAM Cycling).

Trofimov maakte deel uit van de kopgroep van dertien man, met verder onder meer Jan Bakelants en Peter Velits. De Col de Manse, een klim van de tweede categorie, was de scherprechter. De 30-jarige Trofimov viel op achttien kilometer van de aankomst aan en hield stand tot de finish. Daarachter viel de kopgroep uit elkaar. De Noor Lars Petter Nordhaug van Belkin werd vierde.

Het peloton kwam op twee minuten over de streep. Chris Froome behoudt de gele leiderstrui, voor Alberto Contador en Wilco Kelderman. De Fransman Maxime Bouet komt doordat hij in de kopgroep zat de top tien van het klassement binnen. Hij staat nu zevende op iets meer dan een minuut.

Vrouw mishandelt NS-conducteur na opladen telefoon

Een 36-jarige vrouw uit Dordrecht is dinsdagavond aangehouden omdat zij in de trein tussen Tilburg en Breda een conducteur zou hebben mishandeld. De vrouw duwde de conducteur met kracht tegen een glazen scheidingswand aan en sloeg hem met beide vuisten in het gezicht. Dat meldt de politie woensdag.

De vrouw was in een coupé in de eerste klas haar telefoon aan het opladen, terwijl ze in de tweede klas hoorde te zitten. Ze had een boete gekregen voor het reizen zonder vervoersbewijs. Tussen Eindhoven en Tilburg liet de conducteur de vrouw haar gang gaan, maar na station Tilburg sprak de conducteur haar op haar gedrag aan. Hierop ging de vrouw door het lint. Bovendien uitte ze volgens de politie diverse dreigementen en beledigingen.

NS-personeel wist de vrouw op het station in Breda te overmeesteren. De vrouw werd daarna overgedragen aan de politie.

Thailand mogelijk op zwarte lijst VS om slavernij

De Verenigde Staten overwegen Thailand op een zwarte lijst te plaatsen wegens mensenhandel. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Dinsdag werd bekend dat in Thailand slaven worden ingezet voor de productie van voer voor kweekgarnalen, die uiteindelijk in Europa en de VS op de markt worden gebracht.

Washington brengt binnenkort een rapport uit over de wijze waarop Thailand omgaat met mensenhandel en slavernij. Het rapport moet halverwege juni verschijnen en kan wel eens tot gevolg hebben dat Thailand op de zwarte lijst komt te staan. Het is bovendien mogelijk dat de VS economische sancties tegen Bangkok treffen en ontwikkelingshulp opschorten.

"We zijn bekend met het onderzoek van The Guardian", aldus Luis CdeBaca, de Amerikaanse speciale gezant voor slavernij. "We zijn op dit moment bezig met de afronding van het rapport over slavernij in 2014, dat later deze maand verschijnt. Daarin staat ook een overzicht van mensenhandel in Thailand en de maatregelen die de Thaise regering neemt om mensenhandel aan te pakken."

Vorig jaar scoorde Thailand al uitermate slecht, maar toen werden nog geen maatregelen getroffen. Aangezien Thailand het al drie jaar lang slecht doet, waarschuwden de VS vorig jaar dat Thailand dit jaar automatisch op een zwarte lijst zou komen als er geen forse verbeteringen zouden komen. Het is nu de vraag of dat is gebeurd.

Uit het onderzoek van The Guardian, dat een halfjaar in beslag nam, is naar voren gekomen dat bij de productie van het voer voor kweekgarnalen mensen worden uitgebuit, mishandeld en zelfs vermoord. Slachtoffers spraken over diensten van twintig uur, structurele mishandeling, marteling en executies aan boord. De vissers zouden speed krijgen om door te werken en soms jarenlang voor de malafide booteigenaren moeten werken.

De slaven werden geketend en kregen vrijwel niets te eten. Een slachtoffer zegt getuige te zijn geweest van twintig moorden. Een ander zag hoe een lotgenoot aan zijn ledematen door vier boten uit elkaar werd getrokken.

Heerenveen haalt jonge Portugees

Sc Heerenveen heeft Portugese jeugdspeler Ruben Barbosa vastgelegd. De 16-jarige linksback tekent voor twee seizoenen, meldt de Friese club woensdag. Barbosa liet eind vorig jaar een goede indruk achter tijdens een stage in Heerenveen. Hij sluit aan bij de A1 van de Friezen.

"Barbosa is een vaardige speler die het niet van zijn fysiek, maar van zijn technische kwaliteiten moet hebben", laat scoutingcoördinator Karel Brandsma weten. Barbosa speelde eerder onder meer in de jeugd van FC Porto en Boavista. Afgelopen seizoen kwam hij uit voor Padroense FC.

Sergio Henao mag weer koersen van Team Sky

Sergio Henao maakt zaterdag in de Ronde van Zwitserland zijn rentree in het wielerpeloton. Team Sky stelde de Colombiaanse renner in maart op non-actief, omdat de Britse ploeg vragen had over zijn bloedwaardes. Onderzoek toonde echter aan dat Henao geen verboden middelen heeft genomen.

"We zijn erg blij dat Henao weer aan wedstrijden kan meedoen", laat algemeen directeur Dave Brailsford van Team Sky woensdag weten. "Hij verdient dat ook, want hij heeft alles gedaan wat we van hem hebben gevraagd." De 26-jarige klimmer werd in 2012 negende in de Giro d'Italia. Vorig jaar finishte hij als tweede in de Waalse Pijl.

De laatste tien weken hielden meerdere experts de waardes van Henao tegen het licht. "Door deze wetenschappelijke benadering hebben we waardevolle informatie over het effect van hoogtestages gekregen", zegt Brailsford. "Het was onze beslissing om hem uit competitie te halen en het is ook onze beslissing om hem weer te laten koersen."

Geen extra ruimte voor merkenteams bij World Cups

Op de pakken van de langebaanschaatsers bij World Cups komt de komende twee jaar nog geen extra ruimte voor de sponsors. De KNSB deed dat voorstel tijdens het ISU-congres in Dublin, maar kreeg woensdag niet voldoende steun. De merkenteams dringen al langer aan op meer zichtbaarheid tijdens internationale wedstrijden.

"We hebben ervoor gevochten om dit voorstel er doorheen te krijgen en kregen ook de nodige bijval van diverse landen", zegt algemeen directeur Paul Sanders van de KNSB tegen schaatsen.nl. In het voorstel van de Nederlandse schaatsbond zou duidelijk blijven voor wel land de schaatsers uitkomen, maar de commerciële ploegen mochten verder zelf invulling geven aan de pakken.

Onder anderen oud-schaatser Rhian Ket hield een pleidooi, maar het idee werd met 51 tegen 28 stemmen verworpen. Negentien landen onthielden zich van stemming of stemden neutraal. "Je merkt dat een vernieuwing als dit voor sommige landen nog een brug te ver is", stelt Sanders. "Diverse 'echte' schaatslanden kregen we gelukkig wel mee. Ik durf dan ook gerust te stellen dat het zaadje is geplant."

De KNSB voerde rond de Olympische Spelen van Sochi zelf ook lange tijd een discussie met de teams over de ruimte die sponsors krijgen bij internationale wedstrijden. Na maandenlang gesteggel werd een akkoord bereikt.

Pirlo twee jaar langer bij Juventus

Andrea Pirlo gaat nog minstens twee jaar door met voetballen. De 35-jarige Italiaan heeft zijn contract bij Juventus met twee jaar verlengd tot medio 2016, meldt de club uit Turijn woensdag. De middenvelder kwam drie jaar geleden over van AC Milan. Sinds zijn komst werd Juventus ieder jaar landskampioen.

Pirlo speelde tot nu toe 131 wedstrijden voor Juventus en scoorde veertien keer, waarvan hij er twaalf uit een vrije trap maakte. De 109-voudig international, die in 2006 de wereldtitel veroverde met Italië, doet deze zomer voor de derde keer mee aan het WK. Naar verwachting staat hij zaterdag tegen Engeland in de basis.

Bruiloft burgemeester wordt gratis volksfeest

De bruiloft van de burgemeester van het Belgische Kortrijk wordt een gratis volksfeest voor alle inwoners. De rekening is niet voor de stad. Het koppel betaalt het festijn zelf.

Burgemeester Vincent van Quickenborne, die zijn ministerschap voor Pensioenen opgaf om eerste burger van Kortrijk te worden, trouwt 21 juni op het stadhuis. Na de huwelijksvoltrekking door alle wethouders is er een groot festijn op de Grote Markt.

"Iedereen mag delen in ons geluk", aldus het paar in Vlaamse media woensdag. 75 vaten bier, heel veel frites en 3000 kippenbouten zijn ingeslagen voor het festijn. Er is één beperking. Om 18 uur gaat de tap dicht.

Bruiloft burgemeester wordt gratis volksfeest
Bruiloft burgemeester wordt gratis volksfeest (Foto: ANP)

Honderden tips over paardenmishandelingen

De politie heeft sinds dinsdagavond honderden tips gekregen in het onderzoek naar een groot aantal mishandelingen van paarden. Naar aanleiding van een oproep van het televisieprogramma Opsporing Verzocht werden in totaal vierhonderd suggesties via telefoon en internet doorgegeven, meldt de politie woensdag.

De kijkers maakten melding van nog eens tien mishandelingen. Tot nu toe waren bij de politie ongeveer zestig zware mishandelingen bekend, waarvan veertig op dezelfde wijze. De politie vermoedt dat de incidenten verband met elkaar hebben.

In een jaar tijd werden de paarden, voornamelijk merries, toegetakeld met snijwonden in het achterlijf. De verminkingen deden zich in het hele land voor. Ook zijn er enkele incidenten bekend in de grensstreken in Duitsland en België.

De politie kreeg onder meer namen van personen die mogelijk met de mishandelingen te maken hebben en tips over een stok die door de mogelijke dader is achtergelaten. Behalve de stok werd ook een stanleymes aangetroffen en ergens anders een suikerbiet. Mogelijk heeft de dader de paarden daarmee gelokt.

Tien maanden geëist tegen Barbies man

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een celstraf van tien maanden geëist tegen Michael van der Plas. De man van realityster Barbie wordt verdacht van wapenbezit en wiethandel.

Michael werd vorig jaar aangehouden op verdenking van het aanschaffen van een automatisch vuurwapen en handel in verdovende middelen. Na een anonieme tip viel de politie de bar van hem en Barbie in Scheveningen binnen.

Michael, die met Barbie een dochtertje heeft, werd meegenomen en zat drie dagen vast. Michael en Barbie, die eigenlijk Samantha de Jong heet, worden momenteel gevolgd in de realityserie Samantha & Michael: Doe Effe Paranormaal.

PvdD bij linkse fractie in Europarlement

De Partij voor de Dieren sluit zich in het Europees Parlement aan bij de linkse groep Nordic Green Left (NGL), zo liet haar Europarlementariër Anja Hazekamp woensdag weten. Daarmee wordt de partij een fractiegenoot van de SP.

"Nordic Green Left biedt ons de kans om onafhankelijk te blijven, vast te houden aan onze idealen en tegelijkertijd samen te werken met partijen die milieu en dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan", aldus Hazekamp. Ook de Duitse Dierenbeschermingspartij, die eveneens een zetel won in de Europese verkiezingen van vorige maand, sluit zich aan bij de NGL.

De NGL telt vooral Noord-Europese partijen en vormt in het Europees Parlement een blok met de alliantie Verenigd Europees Links (GUE). Daarin zitten veel Zuid-Europese partijen, zoals het Griekse Syriza. Als groep krijgen deze partijen meer spreektijd en geld en kunnen ze amendementen op wetsvoorstellen indienen.

Spaans parlement keurt aftreden koning goed

Het Spaanse parlement heeft woensdag met een overweldigende meerderheid gestemd voor het mogelijk maken van de abdicatie van koning Juan Carlos. De vorst maakte vorige week bekend te willen terugtreden om plaats te maken voor zijn zoon, kroonprins Felipe. Voor de abdicatie moest wel even de wet worden aangepast.

In totaal stemden 299 parlementsleden voor het instellen van een juridisch mechanisme om het aftreden mogelijk te maken. Negentien parlementariërs stemden tegen en 23 onthielden zich van stemming. De regerende Volkspartij en de grootste oppositiepartij, de Socialistische Partij, stemden beide voor. Een paar linkse parlementariërs hielden bij de stemming borden omhoog waarop werd opgeroepen een referendum uit te schrijven over de vraag of de monarchie moet worden afgeschaft.

Juan Carlos was populair onder de Spanjaarden vanwege de positieve rol die hij speelde bij de overgang van een militaire dictatuur naar een democratie in de jaren zeventig. De laatste jaren werd hij echter geplaagd door enkele schandalen. Naar verwachting keurt de senaat op 17 juni het wetsvoorstel goed en kan Felipe twee dagen later worden gekroond.

Teeven niet bang voor klopjacht

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is niet bang dat een klopjacht ontstaat op Volkert van der G., nu bekend is geworden dat hij in Apeldoorn woont. Een woordvoerder van Teeven bevestigt een bericht hierover van RTL Nieuws.

Teeven wil verder niet reageren op het nieuws over de woonplaats van de moordenaar van Pim Fortuyn. Het is een zaak voor de gemeente Apeldoorn, liet zijn woordvoerder eerder op de dag al weten.

'Nieuwe Zwarte Piet maakt niemand blij'

De nieuwe Zwarte Piet die dinsdag is gepresenteerd bij Knevel en Van den Brink wordt niet met veel enthousiasme ontvangen. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed deed een voorstel om het hulpje van Sinterklaas voortaan zonder kroeshaar, dikke rode lippen en grote oorringen door het leven te laten gaan. Zijn huidskleur blijft echter wel donker en daarmee is de terugkerende discussie over het bestaansrecht van Zwarte Piet en of zijn verschijning racistisch is, weer springlevend.

Documentairemaker Sunny Bergman en activist Quinsy Gario zijn twee van de mensen die zijn verwikkeld in een rechtszaak met de gemeente Amsterdam die draait om Zwarte Piet. De zaak gaat over de vraag of burgemeester Eberhard van der Laan een 'zorgvuldige afweging van belangen' heeft gemaakt toen hij vorig jaar, ondanks protesten tegen Zwarte Piet, besloot een vergunning af te geven voor de intocht van Sinterklaas in de hoofdstad.

Bergman en Gario vinden Zwarte Piet een racistisch karikatuur en hebben vooral problemen met zijn donkere huidskleur. Dat de nieuwe Zwarte Piet nog steeds gekleurd is, begrijpen ze dan ook niet. "Ik denk dat ze niemand blij maken met deze oplossing. De mensen die niet willen dat Zwarte Piet verandert, vinden dit belachelijk. Maar mensen zoals ik vinden dat ook. Dit is voor niemand handig", zegt Bergman.

De documentairemaker vertelt dat wordt geprobeerd om een compromis te sluiten, maar dat dat helemaal niet kan als het gaat om racisme. "Dat is de fout die ten grondslag ligt aan dit probleem. Ik ben momenteel in Engeland voor de première van mijn nieuwe film en ik sprak gisteren met Amerikaanse en Engelse filmmakers over Zwarte Piet. Ze vielen bijna van hun stoelen toen ik foto's liet zien. In hun landen is zoiets totaal onacceptabel en ze snappen niet dat Nederland dat niet begrijpt."

Gario is het met haar eens. "Wat moet je hiervan vinden? Het is ongelooflijk. Er worden maatregelen genomen, maar hetgeen waar het vanaf dag een om draait, de huidskleur, wordt hetzelfde gelaten. Er is geen begrip voor de situatie en geen grip op de materie." Hij denkt echter wel dat de bedoeling goed is. "Maar daar komen we er niet mee. Er wordt nu alleen meer olie op het vuur gegooid, want meer mensen zullen zien dat dit een belachelijk idee is."

De activist heeft ook geen goed woord over voor VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra die dinsdagavond ook bij Knevel en Van den Brink zat om over Zwarte Piet te discussiëren. "Hij zei dat zwarte mensen op de Antillen zich wit schminken om Sinterklaas te kunnen spelen. Alsof dat het goedpraat. Dan denk je zo'n volksvertegenwoordiger zit daar voor het hele land, voor alles en iedereen. Maar hij zit er puur om het VVD-standpunt dat Zwarte Piet niet mag veranderen te vertegenwoordigen."

De gemeente Amsterdam laat weten niets kwijt te willen over de kwestie. "Wij reageren op dit moment niet op berichtgeving over Zwarte Piet. Wij zijn bezig met een rechtszaak en daar willen wij eerst de uitkomst van afwachten", zegt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan. De burgemeester zei in oktober echter dat een Zwarte Piet zonder rode lippen en kroeshaar als het aan hem lag tot de mogelijkheden behoorde.

Hij noemde Zwarte Piet onderdeel van een waardevolle traditie. "Maar als blijkt dat Amsterdammers pijn ervaren als gevolg van een aspect van die traditie, is dat een goede reden voor een nieuwe ontwikkeling", aldus Van der Laan toen.

Ook de NTR, de omroep die het Sinterklaasjournaal uitzendt, en de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam willen niet inhoudelijk reageren. "Wij zijn programmamakers. Op 10 november begint het Sinterklaasjournaal weer en dan ziet iedereen wel wat het is geworden. Natuurlijk volgen we de discussie, maar zoals altijd doen we vooraf geen mededelingen over de inhoud van onze programma's", laat een woordvoerder van de NTR weten. De organisatie van de intocht weet te melden dat 'de discussie uiteraard onze grootste aandacht heeft', maar wil er verder niets over kwijt.

Peter Jan Magry, hoogleraar Europese etnologie aan de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan het Meertens Instituut, vindt het vooral kwalijk dat 'men de zaak van bovenaf wil orkestreren'. "Er wordt geprobeerd om materieel erfgoed te inventariseren en vast te leggen. Maar het beschrijven van erfgoed en tradities is vragen om ellende." De hoogleraar is van mening dat de oplossing zich geleidelijk aan moet ontwikkelen in de samenleving.

"Er is een enorme maatschappelijke onrust ontstaan. En men probeert nu heel krampachtig om van bovenaf de angel uit het vlees te halen door dertig interviews te houden met mensen over Zwarte Piet en die gesprekken vervolgens als representatief voor de samenleving te zien. Dat kan natuurlijk niet." De hoogleraar denkt dan ook niet dat de nieuw gepresenteerde Zwarte Piet de oplossing vormt voor alle problemen en discussies. "Het idee dat je hiermee de zaak hebt geregeld, is onzinnig", stelt hij.

Magry zegt dat Sinterklaas door de mensen zelf wordt gevierd en wordt vormgegeven. "Er zijn een paar publieke kanten. Dat zijn de intochten en het Sinterklaasjournaal. Verder is het aan de mensen zelf hoe ze het vormgeven." Daardoor kan het volgens de hoogleraar zo zijn dat het feest op den duur overal anders wordt gevierd.

"Het kan zijn dat er op sommige plekken wel pieten zijn bij de intocht en bij andere niet of minder. Maar ook hun gedrag en hoe ze eruit zien kan verschillen per plek. Dat moet zich ontwikkelen." Dat proces is volgens Magry nu al gaande. "Je zag in Amsterdam vorig jaar dat veel meer kinderen verkleed gingen als Sinterklaas. Dat betekent dat de mensen iets doen met de signalen die over Zwarte Piet worden afgegeven."

Postbodes Liverpool weigeren The Sun te bezorgen

Postbodes in de omgeving van Liverpool krijgen via sociale media veel steun voor hun weigering een gratis exemplaar van schandaalkrant The Sun te bezorgen. Dat meldt The Guardian. Sommige postbezorgers hebben gedreigd desnoods thuis te blijven en een dag loon in te leveren als zij gedwongen worden de krant donderdag door de brievenbus te doen.

In Liverpool en omstreken zijn mensen nog altijd verontwaardigd over de wijze waarop The Sun berichtte over de ramp in het Hillsborough-stadion in Sheffield in 1989. Het drama geldt als de grootste ramp in de Britse sportgeschiedenis. Bij een bekerwedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest op neutraal terrein vonden op 15 april 1989 in het gedrang in het supportersvak van Liverpool 96 mensen de dood door verdrukking.

Supporters van Liverpool boycotten The Sun, omdat de krant vier dagen na de ramp op basis van anonieme bronnen had gemeld dat dronken fans slachtoffers hadden beroofd en hulpverleners hadden mishandeld.

Zes postbezorgers uit Skelmersdale, ten noorden van Liverpool, bevonden zich op die dag in het noodlottige supportersvak. Zij weigeren de gratis exemplaren van The Sun, ter gelegenheid van het WK, te bezorgen. Op sociale media kan dat besluit op veel bijval rekenen. In heel Groot-Brittannië hebben mensen een boodschap bij hun brievenbus opgehangen waarmee zij aangeven geen behoefte te hebben aan de sensatiekrant.

Een twitteraar, Lawrence Bromley, plaatste een foto van zijn voordeur met onder andere de tekst '...bezorg onder geen enkele omstandigheid een exemplaar van The Sun op dit adres'. "Beste postbezorger, bezorg hier aub geen exemplaar van The Sun. We willen er niks mee te maken hebben. We zijn voetballiefhebbers. Bedankt! Ben en MaryAnne. Gerechtigheid voor de 96!" luidt een andere tekst, van Ben LeGrys.

Kamer: Wilders kan Europarlementariër worden

PVV-leider Geert Wilders kan Europarlementariër worden. Hij voldoet aan de vereisten, heeft de Tweede Kamer woensdagmiddag besloten. D66-leider Alexander Pechtold wil dat de Kamer onderzoekt hoe om te gaan met een mogelijk dubbelmandaat.

Tweede Kamerlid Helma Neppérus (VVD) bracht verslag uit namens de commissie die de benoeming van Europarlementariërs heeft onderzocht. Daaruit kwamen geen bezwaren naar voren die een lidmaatschap van het Europees Parlement in de weg staan, rapporteerde zij. De Kamer onderschreef vervolgens op voorstel van voorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) deze bevindingen.

Pechtold vroeg Van Miltenburg daarop hoe de Tweede Kamer omgaat met het zogeheten dubbelmandaat. Hij wees erop dat het om twee voltijdfuncties gaat met twee voltijdbeloningen. Pechtold wilde ook weten hoe Wilders daar zelf tegenaan kijkt, maar de PVV-leider was niet aanwezig in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Van Miltenburg zegde toe dat ze de kwestie zal voorleggen aan het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer.

Dat Wilders zijn zetel zou claimen in Brussel, werd dinsdag al bekendgemaakt door de Kiesraad. Er zijn geen Nederlandse regels die een dubbelmandaat verbieden. Hierna volgt echter ook nog een procedure in het Europees Parlement. Op Europees niveau is er wel een verbod.

Wilders kondigde vorige week aan dat hij het verbod op het dubbelmandaat gaat aanvechten. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops heeft dinsdag een versnelde procedure in gang gezet bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Volgens de Kiesraad is niet uitgesloten dat Wilders de EP-zetel tijdelijk mag innemen, in afwachting van een uitspraak.

Mocinic valt op laatste moment af bij Kroatië

Bondscoach Niko Kovac van Kroatië heeft een dag voor de openingswedstrijd van het WK tegen Brazilië zijn selectie nog moeten wijzigen. Middenvelder Ivan Mocinic is niet op tijd hersteld van een enkelblessure, meldt de Kroatische voetbalbond woensdag. Milan Badelj van Hamburger SV is door Kovac opgeroepen als vervanger.

De 21-jarige Mocinic heeft al langer last van zijn enkel, maar werd toch opgenomen in de definitieve selectie. Zijn herstel verloopt echter minder voorspoedig dan gehoopt. "Het herstel duurt nog twee tot drie weken", laat Kovac weten. "We moeten naar het belang van de nationale ploeg kijken en hebben daarom besloten Mocinic naar huis te sturen."

De speler van HNK Rijeka speelde nog geen interlands voor Kroatië. Zijn vervanger Badelj kwam negen keer in actie voor het nationale team. Landen mogen tot 24 uur voor hun eerste duel geblesseerde spelers vervangen.

Mancini na een jaar weg bij Galatasaray

Roberto Mancini is niet langer trainer van Galatasaray. De Italiaan vertrekt al na een seizoen bij de club van middenvelder Wesley Sneijder, meldt Galatasaray woensdag. Mancini, die nog een contract voor twee jaar had, wilde zelf vertrekken. Eerder deze week gaf hij toe Italië te missen.

Onder de 49-jarige Mancini eindigde Galatasaray afgelopen seizoen als tweede in de Turkse competitie. Omdat kampioen Fenerbahçe een Europese schorsing uitzit, plaatste de club uit Istanbul zich daarmee rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League. Sneijder bezorgde zijn ploeg later de Turkse beker.

Mancini stond eerder aan het roer bij Lazio Roma, Fiorentina, Internazionale en Manchester City. Bij de Engelse club werd hij mei vorig jaar ontslagen, nadat hij in 2012 nog de landstitel had gepakt.

Let it Die is free to play

Let it Die, de nieuwe game van Suda51 en zijn Grasshopper Manufacture, wordt free to play. Dat betekent dat de game gratis te spelen zal zijn, maar dat er voor bepaalde onderdelen mogelijk betaald moet worden. Er wordt nog nagedacht over de exacte details.

In Let it Die speel jij, met een zelfgemaakt personage, tegen andere 'spelers'. De vijanden worden aan de hand van data van spelers gegenereerd. De bedoeling is om er zoveel mogelijk af te maken waarna jij hun wapens en kleding kunt afpakken.  

Let it Die komt in 2015 exclusief naar PlayStation 4.

Rodriguez toch van start in Tour de France

Joaquim Rodriguez doet toch mee aan de Tour de France. De 35-jarige renner van Katusha richtte zijn pijlen dit seizoen op de Giro d'Italia, maar in die ronde viel hij vorige maand al na een week uit. Sindsdien kwam Rodriguez, die onder meer twee ribben brak, niet meer in actie.

Hoewel de Spanjaard vorig jaar als derde eindigde in de Tour, gaat hij niet voor het klassement. Daarvoor heeft hij te weinig koersritme. "We nemen geen risico met hem", zegt sportief directeur Dimitri Konyshev van Katusha tegen de Spaanse sportkrant AS. "Als hij in het begin twintig minuten verliest, is dat prima. Hij krijgt dan ruimte om aan te vallen."

Rodriguez wil later dit jaar in de Vuelta wel een gooi doen naar de eindzege. "Joaquim moet de Tour wel rijden, want er zijn bijna geen andere belangrijke koersen in aanloop naar de Vuelta. Hij heeft de competitie nodig."

Later vandaag onthulling 'grote 3DS-game'

Het lijkt erop dat Nintendo later vandaag een grote game voor Nintendo 3DS gaat aankondigen. Welke game dat zou moeten zijn is momenteel nog niet bekend, dus het kan ook niets betekenen. De E3-trein rijdt echter al, dus stap allemaal maar in!

Choo Choo!

Als je wilt opblijven voor de onthulling hou er dan rekening mee dat het hier drie uur 's nachts is op dat moment. Een onthulling van een nieuwe Metroid of de Westerse release van Mother 3 zouden echter wel de moeite zijn. Fingers crossed!

Gameplay van Deep Down vrijgegeven

Capcom heeft een brute action-RPG ‘PlayStation 4-exclusive’ in de pijplijn: Deep Down. Eind deze maand komt de bètaversie uit. Enige minpuntje, het free-to-play spel is in eerste instantie bedoeld voor de Japanse markt.

De producer van Deep Down, Kazunori Sugiura, heeft op Twitter heel wat losgelaten over de nieuwe release. Twee tweets hebben opmerkelijk nieuws. Ten eerste zijn alle beelden uit de trailer rechtstreeks van het spel genomen. En ten tweede biedt hij zijn excuses aan, dat er nog geen bevestiging is  betreffende de ‘buitenlandse markt’. Dus Nederlandse gamers moeten hopen op een fiat van Sony òf een Japanse PlayStation Netwerk -account openen.

De beelden zijn van een uitzonderlijke kwaliteit, zelfs voor PlayStation 4. Deep Down is een free-to-play arpg, waar je met harde valuta items kan kopen voor het spel. Een releasedatum is nog niet bekend.

Dwangsom stortactie Greenpeace onterecht

Greenpeace heeft in 2011 onterecht een dwangsom van tweehonderdduizend euro opgelegd gekregen om te voorkomen dat de milieuorganisatie opnieuw stenen in de Noordzee zou storten. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Het kabinet legde de dwangsom op na een actie van Greenpeace in juni 2011. Bij die actie liet de organisatie 27 grote natuurstenen en een aantal houten zeepaarden afzinken op de Klaverbank in de Noordzee. Met de actie wilde Greenpeace aandacht vragen voor het behoud van biodiversiteit. De stenen moesten het onmogelijk maken te vissen met sleepnetten, die de kwetsbare natuur zouden beschadigen.

Volgens toenmalig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) had Greenpeace met haar protestactie de Waterwet overtreden. Greenpeace was het oneens met de maatregel en stapte naar de rechter. Die bepaalde vorig jaar dat de dwangsom wel terecht was omdat Greenpeace geen vergunning had voor het storten van 'afvalstoffen'.

De Raad van State vindt dat de stenen en houten zeepaarden 'gelet op de omstandigheden' niet kunnen worden aangemerkt als afvalstoffen. Bovendien had Greenpeace de exacte locatie doorgegeven waar de materialen waren gestort. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

De campagneleider van de Greenpeace-actie, Pavel Klinckhamers, zegt in een reactie blij te zijn dat de maatregel van tafel is geveegd. "We zien dit echt als een steuntje in de rug en hopelijk geldt dat ook voor het ministerie want de bescherming van de Noordzee laat nog altijd te wensen over." Of Greenpeace in de toekomst met een vergelijkbare actie komt, kan Klinckhamers nog niet zeggen.

Van der G. woont al paar weken in Apeldoorn

Volkert van der G. woont al een paar weken in Apeldoorn. Tot nu toe is dat heel erg goed gegaan. Dat heeft Wim Willems, fractievoorzitter van Leefbaar Apeldoorn, woensdag tegen Omroep Gelderland gezegd. Leefbaar Apeldoorn heeft 3 zetels in de gemeenteraad. De partij voelt zich volgens Willems niet speciaal verbonden met Pim Fortuyn, die door Van der G. werd doodgeschoten.

De gemeenteraad is enkele weken geleden door burgemeester John Berends geïnformeerd, zegt Willems. "Het is een bevoegdheid van het college en de burgemeester. Wij kunnen daar verder weinig aan doen. En het is zo dat iedereen een woonplaats dient te hebben."

Willems vindt dat Van der G. de kans moet krijgen om zijn leven weer op te bouwen. "Als we allemaal onze kalmte bewaren, verwacht ik geen problemen."

Burgemeester 'neemt Volkert van der G. mee'

Burgemeester John Berends van Apeldoorn heeft de zaak van Volkert van der G. als het ware meegenomen uit zijn oude gemeente. Berends (58, CDA) was namelijk van 2005 tot 2012 burgemeester van Harderwijk, de vroegere woonplaats van de man die Pim Fortuyn doodschoot. De vriendin en het kind van Van der G. hebben voor zover bekend nog lang in Harderwijk gewoond. Of zij nu ook naar Apeldoorn zijn verhuisd wilde de gemeente woensdagmorgen niet zeggen.

Berends bekleedde voor hij de politiek in ging managementsfuncties bij het Landelijk Selectie- en Opleidingscentrum Politie, de voorloper van de huidige Politieacademie.

Berends komt volgens zijn woordvoerder woensdagmiddag om 17 uur met een nadere verklaring over het nieuwe woonadres van Van der G. Dan maakt de gemeente ook bekend uit welke omgeving mensen zijn uitgenodigd voor een besloten bijeenkomst in het ABC-gebouw in Apeldoorn. Deze mensen zijn buurtgenoten van Volkert van der G.

Burgemeester'neemt Volkert van der G. mee'
Burgemeester'neemt Volkert van der G. mee' (Foto: ANP)

Brussel onderzoekt belastingregels Nederland

Brussel gaat 'diepgravend' onderzoek doen naar de fiscale afspraken die koffieketen Starbucks en Nederland hebben gemaakt. De Europese Commissie wil kijken of deze afspraken geen verkapte vorm van staatssteun zijn, zo maakte eurocommissaris Joaquín Almunia woensdag bekend. Ook de belastingafspraken van Ierland en Luxemburg worden onder de loep gelegd.

"Gezien de krappe overheidsbegrotingen is het erg belangrijk dat grote internationale bedrijven gewoon hun deel van de belasting betalen", aldus Almunia. "Volgens de Europese wet is het niet toegestaan dat landen sommige bedrijven toestaan minder belasting te betalen dan wanneer de regels eerlijk en niet-discriminerend zouden zijn toegepast", stelde hij.

Hyrule Warriors komt 19 september

Hyrule Warriors, de Zelda-spin-off, zal vanaf 19 september te koop zijn in Nederland. Dit heeft Nintendo vandaag bekendgemaakt via Twitter. Je kunt de game spelen niet alleen spelen als Link, maar ook als Zelda, Impa of Midna.

Hyrule Warriors combineert de wereld van The Legend of Zelda met de gameplay van de Dynasty Warriors-franchise. De game wordt ontwikkeld door Tecmo Koei in samenwerking met Nintendo. 

Albert Verlinde en Onno Hoes in 'positieve flow'

Albert Verlinde en zijn man Onno Hoes voelen zich stukken beter nu hun huwelijkscrisis voorbij is. "We moesten wellicht wakker geschud worden. We zitten weer in een positieve flow", zegt de musicalproducent en presentator in Story. Eind vorig jaar doken foto's op waarop de burgemeester van Maastricht zoende met een aanzienlijk jongere man. Hoes werd ook beschuldigd van een andere affaire.

"Ik ben dolgelukkig. Thuis is alles weer goed, ik heb net mijn contract verlengd bij RTL en met mijn bedrijf gaat het ook weer prima", legt Verlinde uit. De twee hebben door de roerige periode geleerd weer tijd voor elkaar vrij te maken. "We zijn het leven anders gaan indelen."

Hoewel Verlinde en Hoes hard werken, is tijd voor elkaar minstens zo belangrijk. "En we zijn ons nu ook meer bewust van hoe gelukkig we samen zijn", zegt de 53-jarige presentator. "Het is zwaar geweest, maar ik ben blij hoe we eruit zijn gekomen. Het leven lacht ons weer toe."

Omstreden ex-wethouder niet vervolgd

Een voormalig wethouder van de ChristenUnie in de gemeente Lansingerland wordt niet vervolgd voor ambtelijke corruptie. De Rijksrecherche heeft geen bewijs gevonden, waardoor de zaak wordt geseponeerd, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam woensdag.

Jan den Uil was naast zijn werkzaamheden als wethouder voor bouwprojecten, grondzaken en volkshuisvesting ook directeur en mede-eigenaar van een architectenbureau. Hij wekte de schijn van belangenverstrengeling toen zijn bureau een gezondheidscentrum mocht bouwen.

Toen de wethouder in 2001 aantrad was bekend dat hij aandeelhouder was. Destijds zijn wel afspraken gemaakt die mogelijke belangenverstrengeling moesten voorkomen, maar die zijn niet goed vastgelegd, zo concludeert justitie. Het idee voor een gezondheidscentrum kwam in 2005 van een plaatselijke huisarts. Hij benaderde zelf het architectenbureau.

Volgens het OM is niet duidelijk of de voormalige wethouder zich in collegevergaderingen heeft gedistantieerd van besluitvorming over het gezondheidscentrum, maar zijn er geen aanknopingspunten voor een daadwerkelijke beïnvloeding.

De wethouder trad af in 2012 nadat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) een vernietigend rapport over hem had gepubliceerd. Volgens BING had Den Uil niet integer en in in strijd met de gedragscode gehandeld. De Rijksrecherche begon vervolgens met een onderzoek naar de mogelijke corruptie.

Nederlanders sparen fors minder

Bijna de helft van de Nederlanders heeft vorig jaar geen cent op de spaarrekening gezet. De gemiddelde Nederlander spaarde 281 euro per maand. Twee jaar eerder zetten Nederlanders nog maandelijks 485 euro apart. Dat meldt kredietmanagementorganisatie GGN in een woensdag gepubliceerd onderzoek.

Dit jaar daalt het gemiddelde spaarbedrag volgens de onderzoekers nog verder tot 244 euro per maand. Het percentage spaarders nam af van 62 naar 57 procent.

Uit onderzoeken van het De Nederlandsche Bank en het Centraal Bureau voor de Statistiek was al gebleken dat Nederlanders liever hun hypotheekschulden aflossen dan geld op de spaarrekening zetten. Daarnaast ligt de rente op een erg laag niveau, waardoor sparen niet erg aantrekkelijk is. Ook hebben meer huishoudens door de crisis simpelweg minder geld om apart te zetten.

Voor meer dan de helft van de Nederlanders is het een uitdaging om maandelijks de eindjes aan elkaar te knopen, zo blijkt verder uit het onderzoek. Veertig procent slaagt daar ternauwernood in, dertien procent redt dat niet. De percentages zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar, maar toch zijn Nederlanders positiever over over hun economische vooruitzichten dan een jaar geleden, melden de onderzoekers.

Sinds vorig jaar ging ruim een kwart van de Nederlanders er financieel op achteruit. Een jaar geleden was dat nog 35 procent. Zeventien procent verdient juist meer dan twaalf maanden geleden. Bijna de helft van de Nederlanders verwacht volgend jaar meer te kunnen besteden dan dit jaar. Bij het vorige onderzoek verwachtte nog 29 procent dit.

Die positiviteit is volgens de onderzoekers deels 'wishful thinking', met als gevaar dat Nederlanders in hun uitgavenpatroon alvast gaan 'voorsorteren op positieve ontwikkelingen die zij verwachten', aldus het incassobureau.

Net als vorig jaar betaalt 36 procent van de Nederlanders rekeningen wel eens te laat, waarbij acht procent dat regelmatig te laat doet. Rekeningen van zorgverzekeringen blijven het vaakst openstaan. In de helft van de gevallen betalen consumenten niet omdat ze geen geld hebben. Ook gemakzucht en vergeetachtigheid noemen zij vaak als oorzaak. Vrouwen vergeten vaker hun rekeningen te voldoen, mannen zijn vaker gemakzuchtig.

Alien: Isolation met Oculus Rift

Ontwikkelaar Creative Assembly heeft op de E3 bij de booth van Oculus VR een speelbare demo van Alien: Isolation met de Oculus Rift beschikbaar gesteld. Schijnbaar is deze combinatie goed om menig gamer op een hartverzakking te trakteren, getuige de reacties die op Twitter voorbij kwamen.

Orkaan Cristina vormt zich bij Mexico

Langs de westkust van Mexico heeft zich woensdagochtend een krachtige orkaan gevormd, die de naam Cristina heeft gekregen. Er werden maximale windsnelheden van 120 kilometer per uur gemeten. Het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum schat dat de kracht de komende twee dagen toe zal nemen.

De orkaan bevindt zich op zo'n 425 kilometer van de Mexicaanse kuststad Manzanillo en beweegt zich met een snelheid van negen kilometer per uur richting het westen. Cristina veroorzaakt luchtbewegingen die voor gevaarlijk weer aan de kust kunnen zorgen.

Bedieningssysteem Brienenoordbrug was stuk

Een defect in het elektrisch systeem van de Van Brienenoordbrug was de oorzaak van de twee storingen waardoor de brug vorige week niet meer dichtging. Het bedieningssysteem is inmiddels vervangen, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat woensdag.

De Van Brienenoordbrug bleef vanwege de storing aan een kant een uur openstaan. Omdat de slagbomen aan beide zijden dichtbleven ontstond vorige week dinsdag een flinke verkeersopstopping. In de avond ging het bij een proefdraai weer mis.

Dinsdagnacht was de brug in de A16 opnieuw afgesloten om de oorzaak te achterhalen en de problemen op te lossen. Dat is gelukt, aldus de zegsvrouw. De brug is met succes zes keer getest. Vanwege de storing konden grote schepen een week lang de brug niet passeren, maar die zijn nu weer welkom.

Personenautoverkoop Nederland slechtste van Europa

In geen enkel Europees land lag de personenautobranche in het eerste kwartaal zo op zijn gat als in Nederland. Waar de verkoop in Europa gemiddeld met 10,4 procent toenam, daalden de verkopen in Nederland met meer dan zeven procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag gemeld.

Oorzaak van de slechte cijfers zijn de strengere belastingmaatregelen die op 1 januari werden ingevoerd. Daardoor werden veel aankopen voor die datum gedaan, wat voor een daling in het eerste kwartaal zorgde.

In totaal werden 107.000 nieuwe personenauto's verkocht, het laagste aantal in het begin van het jaar sinds het begin van deze eeuw. De daling van zeven procent is extra zuur omdat de eerste periode van vorig jaar ook niet als een sterk kwartaal te boek staat.

In bijna alle Europese landen nam de verkoop toe. Koploper was Portugal, waar in vergelijking met vorig jaar ruim veertig procent meer auto's werden verkocht. In Groot-Brittannië schoot de verkoop met 13,2 procent omhoog, in Duitsland met 4,6 procent. In Frankrijk was de stijging 2,9 procent.

De motor- en autobranche als geheel heeft het in de eerste drie maanden van het jaar wel iets beter gedaan dan een jaar eerder. De sector boekte een procent meer omzet, waar alle deelsectoren behalve de personenautobranche aan de stijging bijdroegen. De motorbranche zag de omzet zelfs groeien met achttien procent, de hoogste stijging sinds 2004.

Broekpoepen in Alien: Isolation

Tijdens de E3 heeft Creative Assembly een nieuwe trailer op internet gezet van de horror-survivalgame Alien: Isolation. De trailer laat vooral een sfeerimpressie zien en toont niet zoveel gameplay als enkele video's die eerder uit werden gegeven.

De video toont wel een aantal nieuwe elementen, zoals het gebruik van een vlammenwerper en iets wat lijkt op een vijandig humanoid/android-achtig figuur. Deze menselijk ogende robots kennen we ook uit de films.

Alien: Isolation komt uit op 7 oktober 2014.

Le Pen geschokt door 'stoot in rug' dochter Marine

Het Front National biedt niet langer onderdak aan het videoblog van zijn oprichter en erevoorzitter Jean-Marie le Pen. Dat heeft zijn dochter en huidig partijleider Marine le Pen besloten, meldt Le Monde. De oude Le Pen zei het besluit, dat hij via een journalist moest vernemen, te beschouwen als een 'stoot in de rug'.

De beslissing is een gevolg van de rel rond een opmerking van Jean-Marie over de joodse zanger Patrick Bruel. "We zullen volgende keer een oven voor hem bouwen", zei de Europarlementariër Le Pen in een video-interview over Bruel, een van zijn criticasters. De video was op de site van het FN geplaatst, maar werd al snel verwijderd. Inmiddels waren de beelden echter al op internet verspreid.

Dochter Marine nam direct afstand van de uitlatingen van haar vader. Die had moeten inzien dat zijn woorden 'kwaadwillend' zouden worden geïnterpreteerd, zei ze. Ze verweet hem daarom een 'politieke fout' te hebben gemaakt die de partij schaadt.

Een jurist van het FN liet weten dat om 'juridische redenen' is besloten te stoppen met het videoblog. Le Pen zelf vernam dit besluit via een journalist en zei in 'shock' te verkeren en door zijn dochter te zijn 'gekwetst', meldt de krant Le Point. "Een klap in het gezicht kan ik hebben, maar dat geldt niet voor een stoot in de rug", aldus Le Pen.

Le Pen liet verder weten na het incident van vorige week geen contact meer met zijn dochter te hebben gehad. Hij verweet haar van het FN een 'systeempartij' te willen maken.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) schreef zondag op Facebook dat het antisemitisme nog altijd springlevend is bij het FN. Geert Wilders wil in het Europees Parlement samenwerken met de extreemrechtse Franse partij. De PVV-leider zegt niets tegen joden te hebben.

[WK Hockey] Tientallen geweigerd wegens valse tickets

Voor het WK hockey in Den Haag zijn valse kaarten in omloop. Via Marktplaats worden tickets aangeboden die al zijn gebruikt en daardoor niet meer geldig zijn. Volgens de organisatie zijn om die reden tot dusver 56 mensen geweigerd. "Op de duizenden bezoekers per dag valt dat dus nog wel mee", reageert een woordvoerder van het toernooi.

Alle verkochte kaarten voor het WK staan op naam. De organisatie van het toernooi controleert echter niet of iedereen onder zijn eigen naam binnenkomt, waardoor kaartjes ook kunnen worden doorverkocht. "We kunnen niet vijftienduizend mensen per dag om hun identiteit vragen."

Giant zonder Olivier verder in Dauphiné

Daan Olivier gaat woensdag niet van start in de vierde etappe van het Critérium du Dauphiné. De 21-jarige renner van Giant-Shimano heeft te veel last van problemen aan het zitvlak. "Op het zadel zitten was niet meer mogelijk", zegt hij op Twitter. Na de rit van dinsdag klaagde Olivier al over maagproblemen.

De klimmer uit Oegstgeest stond 58e in het algemeen klassement op meer dan acht minuten van geletruidrager Chris Froome. Voor Olivier is het zijn eerste jaar op het hoogste wielerniveau. Hij eindigde vorige maand als derde in het jongerenklassement van de Ronde van Californië.

Geen speelbare vrouwen in Assassin's Creed: Unity

Ubisoft heeft in een interview met Polygon gezegd dat er geen vrouwen speelbaar zijn in de co-op modus van Assassin's Creed: Unity. Ze waren wel gepland maar Ubisoft had uiteindelijk de middelen er niet voor om het haalbaar te maken.

''Het is dubbel de animaties, dubbel de stemmen, en dubbel het aantal assets. Vooral omdat we met aanpasbare assassins hebben. Het was echt een hoop extra werk.'' Aldus Alex Amancio, creative director bij Ubisoft.

In de co-op zal iedereen zijn personage kunnen aanpassen, maar iedereen zal zich zien als Arno, de protagonist in dit deel van het spel. Andere spelers zullen allemaal een ander gezicht hebben.

''We waren er al mee begonnen, maar moesten er uiteindelijk mee stoppen. Ik kan niet spreken voor de toekomst van de serie, maar het productie-team was er enthousiast over. Dus mogelijk dat we het in toekomstige delen wel zien.'' Aldus Bruno St. Andre, level designer bij Ubisoft.

Later tijdens de E3-stream van Twitch zei producer Vincent Pointbrand dat Assassin's Creed: Unity het eerste spel zal zijn sinds Assassin's Creed 2 dat geen competitieve multiplayer zal hebben. ''We zullen geen PVP terugbrengen dit jaar, je zal moeten wachten.''

Assassin's Creed: Unity komt uit op 28 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Britse werkloosheid verder omlaag

De werkloosheid in Groot-Brittannië is verder gedaald en staat op het laagste niveau in meer dan 5 jaar. Dat maakte het Britse bureau voor de statistiek woensdag bekend.

De werkloosheid in de periode februari tot en met april kwam uit op 6,6 procent, tegen 6,8 procent in de periode januari tot en met maart. Economen hadden in doorsnee een daling voorspeld tot 6,7 procent. Volgens het statistiekbureau nam de werkgelegenheid in Groot-Brittannië met 345.000 arbeidsplaatsen toe tot het recordniveau van 30,5 miljoen banen.

Economen denken dat de Britse werkloosheid de komende maanden verder zal afnemen, tot mogelijk 6 procent. De Britse arbeidsmarkt profiteert van het sterke herstel van de economie van Groot-Brittannië.

Britse werkloosheid verder omlaag
Britse werkloosheid verder omlaag (Foto: ANP)

'Ricciardo ook in 2015 bij Red Bull'

Red Bull Racing heeft de optie in het contract van Daniel Ricciardo gelicht, zo meldt Sport Bild. De Australiër won afgelopen weekend de Grand Prix van Canada en meteen daarna is zijn contract voor 2015 zeker gesteld. Het nieuws zal naar verwachting over anderhalve week in Oostenrijk bekend worden gemaakt.

Ricciardo maakte voor aanvang van dit seizoen de overstap van Toro Rosso naar de hoofdmacht Red Bull Racing en deed dit niet zonder succes. De Australiër heeft teamgenoot en viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel al regelmatig verslagen. In Canada profiteerde de 24-jarige coureur optimaal van de problemen van de Mercedessen door in de slotfase de leiding te grijpen en naar zijn eerste F1-zege in zijn loopbaan te rijden.

Volgens de Australian Financial Review loopt Ricciardo binnen, want niet alleen ontvangt hij een basissalaris van 3,65 miljoen dollar per jaar, maar per zege komt hier nog een tot twee miljoen dollar bij. Red Bull zou de Australiër in ieder geval tot 2018 als teamgenoot van Vettel willen hebben.

De vraag is of Vettel zo lang wil blijven. Technisch directeur Adrian Newey zal iets meer afstand van de Formule 1 nemen en dat terwijl Vettel juist in door Newey ontworpen auto's veel succes heeft gehad. Dit jaar worstelt de Duitser, terwijl Ricciardo juist floreert. Volgens Duitse media zei de viervoudig wereldkampioen die in Canada derde werd dan ook: "Sorry dat ik het moet zeggen, maar onze komkommer gaat voor geen meter op de rechte stukken." Daarnaast zou hij niet te spreken zijn geweest over de tactiek van de Red Bulls die achter de Force India's terechtkwamen en pas er in de absolute slotfase van de race voorbij konden.

Dragon Ball Xenoverse onthuld

Er komt weer een Dragon Ball-spel uit: Dragon Ball Xenoverse. Deze zal een nieuw roodharig personage bevatten en draaien op next gen-consoles. Uiteraard belooft Bandai Namco alles beter, sneller en mooier te maken dan ooit tevoren.

Hoewel het spel ook uitkomt voor Xbox 360 en PlayStation 3, wordt het toch in de markt gezet als de ‘new-gen’-ervaring van het moment. Aangekondigde innovaties zijn, onder andere, real time transformaties, vette gevechten en zichtbare gezichtsuitdrukkingen. Ook komt er een nieuwe wereldindeling, onder het motto “een klok die eens was stilgezet, begint weer met tikken in een enerverende futuristische stad”. Waar dat op duidt, zal de tijd ons leren.

Dragon Ball Xenoverse komt naar PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One . Een releasedatum is nog niet vermeld. Het feit dat er gameplaybeelden zijn, geeft de fans moed. Ook wordt er stil gehoopt op een pc-release, ook al is er niets dat in die richting wijst.

Dragon Ball Xenoverse

Dragon Ball Xenoverse

Dragon Ball Xenoverse

Dragon Ball Xenoverse

Dragon Ball Xenoverse

Dragon Ball Xenoverse

dbz

dbz

db x

dbx

dbx

dbx

dbx

Voor de diehardfans is hier een filmpje van de gameplay. Het is gemaakt met een camera gericht op een scherm, dus de kwaliteit is om te huilen.

Lahm en Müller verlengen contract bij Bayern

Bayern München heeft de contracten van Philipp Lahm en Thomas Müller met twee jaar verlengd. Lahm ligt nu tot medio 2018 vast bij de Duitse kampioen, Müller blijft nog een seizoen langer aan de club verbonden. Beide voetballers doorliepen de jeugdopleiding van Bayern, al debuteerde Lahm als huurling voor VfB Stuttgart op het hoogste niveau.

"Beide spelers zijn belangrijke bouwstenen voor Bayern", zegt voorzitter Karl-Heinz Rummenigge op de website van Bayern. "Ze zijn de club sinds het begin van hun carrière trouw gebleven en zullen ook in de toekomst een belangrijke rol spelen."

Lahm maakt sinds 2005 deel uit van het eerste elftal en groeide uit tot aanvoerder. Hij begon als vleugelverdediger, maar speelt sinds de komst van coach Pep Guardiola meestal op het middenveld. De 24-jarige Müller sloot in 2008 bij de selectie aan. Vorig seizoen veroverde het tweetal de Champions League met Bayern.

"Het is zeker mijn laatste contract", laat de 30-jarige Lahm weten. "Het was altijd mijn wens om mijn loopbaan hier te beëindigen." Momenteel bereiden Lahm en Müller zich met Duitsland voor op het WK.

Apothekers wijzen op noodzaak medicijnverklaring

Vakantiegangers die medicijnen slikken die onder de Opiumwet vallen mogen deze alleen naar het buitenland meenemen als ze een speciale verklaring hebben. Daarvoor waarschuwt apothekersorganisatie KNMP woensdag.

Het gaat bijvoorbeeld om slaap- en kalmeringsmiddelen als nitrazepam of oxazepam. Ook morfineachtige pijnstillers en medicinale cannabis vallen onder de Opiumwet, net als middelen tegen adhd. Volgens de apothekers zijn veel mensen daar niet van op de hoogte.

Het aanvragen van zo'n document, een zogeheten Schengenverklaring, kan enige tijd duren, zegt de KNMP. Het kan vier weken duren voordat de apotheek alles geregeld heeft. De brancheorganisatie raadt patiënten aan daarom alvast in actie te komen om onnodig vakantieleed te voorkomen.

Wapengeweld grootste frustratie Obama

Het aanhoudende wapengeweld in de Verenigde Staten en het feit dat het de overheid niet lukt wapens uit handen te houden van kwaadwillenden is de grootste frustratie van de Amerikaanse president Barack Obama. "We zijn het enige ontwikkelde land waar dit gebeurt", zei hij dinsdagavond in reactie op de schietpartij in een school bij Portland in de staat Oregon.

"Het gebeurt nu een keer per week. En het verhaal blijft maar één dag hangen, dat gebeurt nergens anders", aldus Obama. De president blijft zich naar eigen zeggen verbazen dat het Congres geen nieuwe wapenwetten heeft aangenomen sinds de schietpartij in Newtown in december 2012 waarbij tientallen jonge kinderen omkwamen. "Dit begint de norm te worden, en we beginnen het als onvermijdelijk te zien, wat voor mij als ouder angstaanjagend is."

De schietpartij van dinsdag op een middelbare school in Troutdale, even buiten Portland, eiste twee levens; die van een leerling en de schutter.

Wapengeweld grootste frustratie Obama
Wapengeweld grootste frustratie Obama (Foto: ANP)

'Asogezin' vrijwillig vertrokken uit container

De probleemfamilie Dimitrov is woensdagochtend vrijwillig vertrokken uit de containerwoningen in de Amsterdamse wijk Zeeburg. Dat meldt AT5. Het gezin moest van woningcorporatie Rochdale voor 09.00 uur vertrekken, maar had de container ruim voor die tijd al verlaten.

Waar het gezin nu heen gaat, is onduidelijk. Rochdale heeft aangegeven niets meer voor de Dimitrovs te willen betekenen. Lelystad is in beeld, omdat daar familie van het gezin woont. De gemeente Lelystad houdt daar rekening mee, liet een woordvoerder eerder weten. De containerwoningen worden later woensdag gesloopt.

Met het vertrek van het gezin komt een eind aan de langdurige en stelselmatige overlast die de familie veroorzaakte op verschillende locaties in Amsterdam. Het 'asogezin' kwam na verschillende uitzettingen terecht in de containerwoningen van Rochdale aan de Zuiderzeeweg. De corporatie had die tijdelijk aangeboden in het kader van de 'Treiteraanpak' van de gemeente en een aantal hulpinstanties.

De rechtbank bepaalde eind mei echter dat de Dimitrovs ook die woning moesten verlaten. Rochdale had ontruiming geëist omdat de familie al ruim een halfjaar de huur niet betaalde. Bovendien werden hulpverleners geïntimideerd en was van gedragsverbetering weinig sprake.

Volkert van der G. vestigt zich in Apeldoorn

Volkert van der G. heeft zich gevestigd in de binnenstad van Apeldoorn. Dat staat in een bewonersbrief van de gemeente die De Telegraaf online heeft gezet. Alle betrokkenen worden woensdagmiddag tijdens een bijeenkomst geïnformeerd over hun nieuwe buurman.

Over de nieuwe woonplaats van de moordenaar van Pim Fortuyn wordt al sinds zijn vrijlating vorige maand gespeculeerd. Apeldoorn werd al vaker genoemd, maar de gemeente bevestigde dat tot nu toe nog niet. Voor de moord woonde hij in Harderwijk.

Burgemeester van Apeldoorn John Berends (CDA) schrijft in de brief dat hij zich bewust is van de impact van zijn beslissing, maar dat ook Van der G. recht heeft op een woning. "Een rustige en stabiele woonomgeving draagt in mijn ogen bij aan de re-integratie van Van der G.", zegt hij.

Berends licht zijn besluit woensdagmiddag toe op de besloten bewonersbijeenkomst. Die vindt om 17.30 uur plaats in de Apeldoorn Business Campus. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat om 17.00 uur een persverklaring wordt gepubliceerd.

De 44-jarige Van der G. werd 2 mei na twaalf jaar cel vervroegd vrijgelaten. De milieuactivist die Fortuyn in 2002 doodschoot heeft twee derde van zijn straf uitgezeten. Hij moet zich houden aan een stevig pakket voorwaarden. Zo mag hij niet komen in woonplaatsen van nabestaanden van Fortuyn en mag hij niet naar Rotterdam, Hilversum en Den Haag. Ook moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering.

[NBA] Uitslag derde wedstrijd finale

San Antonio Spurs heeft dinsdag het derde duel in de NBA-finale tegen Miami Heat gewonnen. De basketballers uit Texas waren op bezoek bij de titelhouder met 111-92 te sterk. Daardoor leidt San Antonio nu met 2-1 in de best-of-sevenserie.

De bezoekers maakten al snel het verschil in de American Airlines Arena. Na het eerste kwart hadden ze een voorsprong van 41-25. Pas in het derde bedrijf kwam Miami op stoom. De thuisploeg bracht het verschil terug tot 81-74, maar kreeg het gaatje niet meer dicht.

Kawhi Leonard was met 29 punten topscorer. Danny Green en Tony Parker maakten elk vijftien punten. Bij Miami waren LeBron James en Dwyane Wade goed voor 22 punten.

Het vierde duel is donderdag opnieuw in Miami.

'Taxi's in problemen door boordcomputers'

Honderden taxibedrijven zijn tienduizenden euro's kwijtgeraakt door het faillissement van een fabrikant van boordcomputers, het Nijmeegse Quipment. De vraag is bovendien of zij hun auto's nu nog voor 1 september van de verplichte boordcomputer kunnen voorzien, zo stelt secretaris Hubert Andela van vakbond FNV Taxi woensdag in De Telegraaf.

Het faillissement van Quipment volgt op het omvallen van een andere bouwer, Taxamatix. Daardoor zijn er nog slechts twee bouwers van boordcomputers over, waardoor er op 1 september waarschijnlijk te weinig computers zijn. Veel bedrijven hadden al een aanbetaling op de computers gedaan en dreigen dat bedrag kwijt te raken.

Duco Douwstra van Taxibelangen Nederland denkt dat ook de overige twee fabrikanten in de problemen komen. Hij wijst erop dat er te veel geld gestoken is in het ontwikkelen van de computers, die vanaf 1 september in alle taxi's moeten zitten. Doen de bedrijven dat niet, dan kunnen ze rekenen op een stevige boete.

Radiorecord Giel Beelen officieel goedgekeurd

Giel Beelen heeft officieel het wereldrecord radiomaken verbroken. De dj kreeg woensdag in zijn ochtendshow een brief van Guiness World Records uit handen van nieuwslezeres Fleur Wallenburg. Beelen was vorige maand 198 uur onafgebroken te horen op 3FM.

"We willen je feliciteren met je recordbrekende prestatie. Je bent officieel fantastisch", is te lezen in de brief die de dj op zijn website plaatste. De 37-jarige Beelen krijgt over een paar weken een certificaat van de organisatie.

De dj deed de poging om het tienjarig bestaan van zijn ochtendshow te vieren. Met zijn record passeerde Beelen de Vlaamse dj Lennart Creël, die het record begin vorige maand op 190 uur zette.

Toyota roept 17.000 auto's terug in Nederland

Toyota roept in Nederland bijna zeventienduizend auto's terug vanwege problemen met de airbags. Het gaat om de modellen Corolla, Avensis, Yaris, Picnic en Camry, zo liet een woordvoerder van de Nederlandse tak van Toyota woensdag weten. De voertuigen die worden teruggeroepen zijn gemaakt tussen 2000 en 2004.

Wereldwijd roept de Japanse autofabrikant een kleine 2,3 miljoen auto's terug om hetzelfde euvel, zo meldt persbureau AFP. Door de problemen zou de airbag stuk kunnen gaan en zo tot verwondingen of brand kunnen leiden, zo schrijft het bedrijf in een brief aan het Japanse ministerie voor transport.

Toyota heeft nu in twee maanden tijd wereldwijd een slordige negen miljoen auto's teruggeroepen. In april moesten al 6,4 miljoen voertuigen terug naar de garage vanwege verschillende problemen. Ook concurrent General Motors roept dit jaar aan de lopende band auto's terug.

Ruime zege Portugal bij rentree Ronaldo

Cristiano Ronaldo heeft dinsdag in de oefeninterland tegen Ierland zijn rentree gemaakt bij Portugal. De 29-jarige aanvoerder speelde ruim een uur mee en leidde zijn land naar een 5-1 overwinning. Door blessures aan zijn knie en dijbeen moest Ronaldo de vorige oefenduels tegen Griekenland (0-0) en Mexico (1-0) nog laten schieten.

Naast de aanvaller van Real Madrid deden ook verdediger Pepe en middenvelder Raul Meireles weer mee. Dat was niet het enige goede nieuws, want er werd tegen de Ieren flink uitgehaald. Dankzij twee treffers van Hugo Almeida en een eigen doelpunt van Richard Keogh stond het bij rust al 3-0. In de tweede helft verkleinde James McClean de marge, maar het slotakkoord was voor Vieirinha en Fabio Coentrao.

Ronaldo was ook dicht bij een goal, maar hij raakte uit een vrije trap de paal. "Het is belangrijk dat hij er weer bij is", zei bondscoach Paulo Bento. "Spelers als Ronaldo zijn voor elk team van grote waarde." Portugal begint maandag aan het WK met een duel tegen Duitsland en neemt het in poule G ook op tegen de Verenigde Staten en Ghana.

[WK Hockey] Hockeyers vanwege WK voetbal al vroeg in actie

De Nederlandse hockeymannen komen vrijdag al redelijk vroeg in actie op het WK in eigen land. De halvefinalepartij tegen Engeland is al om 15.15 uur ingepland. Aanleiding voor het vroege aanvangstijdstip is dat het Nederlands voetbalelftal om 21.00 uur het WK opent tegen Spanje en daar vrijwel zeker veel ogen op gericht zullen zijn.

Tijdens de groepsfase stonden de wedstrijden van de Nederlandse hockeyers en hockeysters over het algemeen als laatste partij gepland, als uitsmijter. De hockeyvrouwen komen donderdag tegen Argentinië wel in de avonduren in actie. Die wedstrijd begint om 19.45 uur.

Russische tennisser Kumantsov levenslang geschorst

De Russische tennisser Andrey Kumantsov is per direct levenslang uit de sport verbannen. Aanleiding is het overtreden van regels voor gokken en matchfixing. Kumantsov is de voormalig nummer 261 van de wereld. Hij speelde dit jaar geen enkele wedstrijd.

Een integriteitscommissie, bestaande uit leden van ATP, WTA, ITF en het Grand Slam Comité, stelt dat Kumantsov op twaalf gebieden het anticorruptieprogramma binnen de sport overtrad. Details over zijn overtredingen zijn niet bekendgemaakt.

Kumantsov speelde in zijn carrière driekwart ton aan prijzengeld bijeen.

Costa Rica verliest rechtsback Mora met blessure

Costa Rica kan op het WK in Brazilië niet beschikken over Heiner Mora. De 29-jarige rechtsback heeft een scheurtje in zijn rechterachillespees, waardoor hij meer dan zes weken is uitgeschakeld. Dat meldt de Costa Ricaanse voetbalbond. Mora kwam 22 keer in actie voor het nationale team.

Middenvelder Dave Myrie vervangt Mora in de selectie van bondscoach Jorge Luis Pinto. Landen mogen tot 24 uur voor hun eerste duel geblesseerde spelers vervangen. Costa Rica begint het WK zaterdag met een wedstrijd tegen Uruguay. Daarna wachten Engeland en Italië in groep D.

Rousseff: corruptie rond WK wordt zwaar bestraft

Als er sprake is van corruptie rond de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië zullen er zware straffen worden uitgedeeld. Dat heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff gezegd. In een dinsdag uitgezonden televisietoespraak probeerde ze de zorgen weg te nemen onder veel Brazilianen die denken dat de miljarden die in het WK zijn gestoken corruptie in de hand hebben gewerkt.

"Twijfel niet, de rekeningen van het WK worden door accountants minutieus geanalyseerd", zei Rousseff. "Als er onregelmatigheden zijn, zullen de verantwoordelijken de maximale straf krijgen."

Uit peilingen blijkt dat drie op de vier Brazilianen ervan overtuigd zijn dat corruptie verweven is met de organisatie van het sportevenement, dat donderdag van start gaat. Ongeveer de helft van de Brazilianen zegt dat hun land het WK niet had moeten organiseren. De onvrede komt voort uit de ruim acht miljard euro die in het voetbaltoernooi gestoken is, terwijl de kwaliteit van openbare diensten als gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid en vervoer volgens veel Brazilianen achterblijft.

Volgens Rousseff is er niet te veel geld gestoken in het toernooi. Ze wijst erop dat de regering sinds 2010 tweehonderd maal het bedrag dat voor de stadions is neergeteld heeft uitgegeven aan onderwijs en gezondheidszorg. Rousseff deed een beroep op alle Brazilianen om het WK te steunen.

'Nederland belastingparadijs voor bedrijven VS'

Nederland is het fiscaal aantrekkelijkste land voor grote Amerikaanse bedrijven. Van de grootste vijfhonderd multinationals uit de Verenigde Staten, de Fortune 500, heeft bijna de helft een of meerdere vennootschappen in Nederland. Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van een onderzoek van twee activistische Amerikaanse groepen.

In totaal zouden de grote Amerikaanse bedrijven in 2010 zo'n 127 miljard dollar (94 miljard euro) tegen een voordelig belastingtarief in Nederland hebben gestald. Nederland blijft daarmee andere notoire belastingparadijzen zoals Bermuda en de Kaaiman Eilanden voor. Daar stond in 2010 slechts 94 en 51 miljard dollar fiscaal vriendelijk gestald.

Door geld te stallen in belastingparadijzen zoals Nederland kunnen de Fortune 500 jaarlijks voor negentig miljard dollar aan belastingen in eigen land ontwijken. Uit eerder onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Action Aid bleek Nederland ook al een belastingparadijs voor de grootste Britse bedrijven. Alleen de Amerikaanse staat Delaware was populairder.

Nederland is populair omdat het met veel andere landen verdragen heeft gesloten, om te voorkomen dat bedrijven dubbel belasting moeten betalen. Nederland is daardoor een draaischijf geworden tussen belastingparadijzen en multinationals. Daarnaast hoeven ze in Nederland geen belasting te betalen op royalties, zoals inkomsten uit het gebruik van merken.

Kris en Lisanne ook gezocht in Costa Rica

De zoektocht naar de vermiste Kris Kremers en Lisanne Froon in Panama wordt uitgebreid naar buurland Costa Rica. Dat zegt een woordvoerder van de familie.

Volgens de familie zijn er niet per se aanwijzingen dat de vrouwen, die sinds 1 april vermist zijn, in Costa Rica zitten. "We kunnen inmiddels wel met zekerheid zeggen dat ze niet in de Panamese jungle zitten, of rond Boquete. Daarom moeten we het zoekgebied vergroten", aldus de woordvoerder.

Zowel in Costa Rica als in Panama worden posters en flyers verspreid. Ook vakantiegangers die komende zomer naar een van de landen gaan worden gevraagd om te helpen.

Metropersoneel Rio gaat niet staken

Een vakbond voor metropersoneel in Rio de Janeiro is dinsdagnacht akkoord gegaan met een loonsverhoging van acht procent voor zijn leden. Dat meldt de Braziliaanse krant O Globo. Hiermee is het gevaar van een staking vlak voor de start van het wereldkampioenschap voetbal uit de lucht.

Eerder besloten stakende medewerkers van de metro in Sao Paulo het werk dinsdag en woensdag te hervatten. Ook zij eisen hogere lonen, maar de regering wil hen vooralsnog niet volledig tegemoet komen. Vijf dagen staken leidden tot verkeerschaos in de miljoenenstad, waar donderdag de openingswedstrijd van het WK wordt gespeeld. Woensdag wordt besloten of de staking wordt hervat of niet.

De ondergrondse is het belangrijkste vervoermiddel voor de fans die de openingswedstrijd tussen gastland Brazilië en Kroatië willen bijwonen. Het stadion ligt zo'n twintig kilometer ten oosten van het centrum, waar de meeste toeristen verblijven.

De aanloop naar het WK verloopt verre van vlekkeloos. Leerkrachten in Rio de Janeiro hebben ook het werk neergelegd en in diverse steden hielden politieagenten werkonderbrekingen, hoewel zij allen inmiddels weer aan het werk zijn. Daarnaast zijn er de aanhoudende antiregeringsdemonstraties, waarin betogers hun verontwaardiging uiten over de miljarden die in het voetbaltoernooi zijn gestoken. Dat geld kan beter worden uitgegeven aan verbetering van openbare diensten, vinden zij.

Eerste trailer voor Dumb And Dumber To

Ze zijn terug. Twintig jaar na Dumb & Dumber pakken Jim Carrey en Jeff Daniels hun oude rollen als Lloyd en Harry weer op. In Dumb And Dumber To komt Harry erachter dat hij een volwassen dochter heeft en die moet natuurlijk gevonden worden!

De broers Farrelly schreven en regisseerden ook dit deel. Aan de trailer te zien kunnen we in Dumb And Dumber To meer verwachten van wat de eerste film zo succesvol maakte. Carrey en Daniels lijken zelfs na een carrièregroei van twintig jaar nog net zo bereid om zichzelf in welke situatie dan ook te storten en dat is verfrissend. Bekijk hieronder de trailer en oordeel zelf of Dumb And Dumber To net zo'n succes zou kunnen worden als zijn voorganger.

Oostelijk treinverkeer weer opgestart

De problemen aan het spoor tussen Ede-Wageningen en Arnhem zijn opgelost. Sinds woensdagochtend rijden de treinen weer, meldt de NS.

Het treinverkeer lag sinds dinsdagochtend stil nadat een blikseminslag voor flinke schade zorgde. De schade was zo groot dat de reparatiewerkzaamheden niet in een uur paar uurtjes waren afgerond.

De blikseminslag bracht zware schade toe aan zogeheten relaiskasten waarmee seinen en wissels worden aangestuurd. Ook waren meerdere kabels doorgebrand en was een systeem voor het aansturen van spoorovergangen beschadigd. Het getroffen traject was vier kilometer lang.

Door de storing was er geen treinverkeer mogelijk tussen Wolfheze en Ede-Wageningen. Tussen Arnhem en Nijmegen reden minder treinen.

Overigens is het treinverkeer van en naar Duitsland nog niet helemaal hersteld na de fikse onweersbuien van maandag. De internationale trein naar Berlijn rijdt woensdag wel, maar reizigers moeten rekening houden met extra overstappen en vertraging. De trein tussen Amsterdam en Frankfurt rijdt niet.

'Reinout Oerlemans pakt normale leven weer op'

Reinout Oerlemans voelt zich stukken beter nadat hij in maart door een hartaanval werd getroffen. "Het normale leven keert weer langzaamaan terug", zegt zijn vrouw Daniëlle in het AD. "Reinouts herstel verloopt zeer voorspoedig en het gaat weer goed met hem."

Gerard Joling, die geregeld met de tv-producent samenwerkte, onderstreept dat. "Man, wat ziet hij er weer top uit." Oerlemans, die dinsdag zijn 43e verjaardag vierde, stuurde aan de vooravond van zijn verjaardag een brief naar vrienden en relaties om te bedanken voor alle steun. Ook Joling ontving het dankwoord. "Een sympathiek en lief gebaar van hem."

De zanger vindt het knap hoe Oerlemans omging met de moeilijke periode. "Het is ook niet niks. Het ene moment sprong hij een gat in de lucht over de verkoop van zijn bedrijf aan het Amerikaanse Warner, het andere moment vocht hij voor zijn leven."

De tv-producent is nog steeds van plan om van de zomer met zijn gezin naar Los Angeles te vertrekken. Oerlemans verkocht begin dit jaar zijn bedrijf Eyeworks aan Warner. De producent gaat het bedrijf daar leiden.

'Geen hulp huiseigenaar met restschuld'

Iemand die na de verkoop van zijn huis een restschuld heeft, hoeft lang niet altijd te rekenen op hulp van de verzekeraar. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) stranden daardoor verhuisplannen en dat is slecht voor het herstel van de woningmarkt.

Een restschuld ontstaat als een huis na verkoop minder opbrengt dan de hypotheekschuld op dat huis. Die schuld kan worden afgelost met bijvoorbeeld spaargeld, maar ook worden meegefinancierd bij de koop van een nieuwe woning.

Volgens VEH weren verzekeraars juist dat meefinancieren af. De organisatie wil dat verzekeraars en andere geldverstrekkers "met adequate regelingen voor restschuldfinanciering komen".

'Geen hulp voor huiseigenaar met restschuld'
'Geen hulp voor huiseigenaar met restschuld' (Foto: ANP)

Meer ouderen sterven na val

Het aantal 65-plussers dat overlijdt als gevolg van een val is in zes jaar tijd met 37 procent gestegen. Dat meldt kennisinstituut VeiligheidNL woensdag. De stijging wordt vooral veroorzaakt door fataal hersenletsel.

Van de fatale ongevallen was in 2012 bij 23 procent hersenletsel de doodsoorzaak. Tien jaar eerder was dat nog vijftien procent. Jaarlijks valt ongeveer een derde van alle thuiswonende 65-plussers ten minste een keer.

Volgens experts hangt dat samen met het toegenomen medicijngebruik van ouderen. "Mogelijk is er een verband tussen het stijgend gebruik van antistollingsmiddelen door ouderen en de toename van fatale hersenletsels na een val", zegt Paul Geels van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in een verklaring.

VeiligheidNL en het IVM pleiten ervoor om ouderen die medicijnen gebruiken consequent te screenen op het valrisico en bij een verhoogd risico valpreventieve maatregelen te nemen.

'FBI: Molukse treinkapers geliquideerd'

Het Britse ministerie van Defensie en de Amerikaanse FBI veronderstelden indertijd dat Nederlandse mariniers Zuid-Molukse treinkapers doelbewust hebben doodgeschoten bij de beëindiging van de treinkaping in De Punt. Dat blijkt uit tot voor kort geheime overheidsdocumenten, schrijft de Volkskrant. De kaping is woensdag 37 jaar geleden.

"Uit al het bewijs is duidelijk dat de mariniers de bedoeling hadden om de terroristen allen te doden, of zoveel als mogelijk, om achteraf problemen in de rechtbank te voorkomen", berichtte de Britse militaire attaché in Den Haag na afloop van de bestorming aan zijn superieuren.

Mariniers van de Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE) bestormden op 11 juni 1977 een door Zuid-Molukkers gekaapte trein bij het Drentse De Punt. Twee gegijzelden en zes van de negen treinkapers kwamen daarbij om het leven.

In Molukse kring is sindsdien gesteld dat de kapers doelgericht zijn gedood, schrijft de Volkskrant. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laat momenteel archiefonderzoek doen naar het incident. Zo wil hij weten met welke geweldsinstructie de mariniers aan de slag gingen. De uitkomst wordt voor 1 december verwacht.

De Engelsen hadden kritiek op het niveau van de Nederlanders, meldt het dagblad. De mariniers waren 'niet echt fit', slecht getraind en zouden de beschikking hebben over te weinig wapens. Toch had men lof voor de bevrijding van de trein. Ondanks de acht doden waren de meesten van de circa vijftig gegijzelden immers levend bevrijd en dat was 'een onverwacht goed resultaat'.

Vmbo-scholieren horen uitslag eindexamen

Voor de ongeveer 105 duizend vmbo-scholieren die dit jaar eindexamen hebben gedaan wordt woensdag duidelijk of de vlag uit kan. Dan horen zij of ze geslaagd zijn. Havisten en vwo'ers moeten nog een dag langer in spanning zitten.

De eindexamens begonnen 12 mei. Ruim 198 duizend middelbare scholieren moesten dit jaar examen doen. De laatste examendag voor vmbo'ers was 23 mei. Havisten en vwo'ers die Fries, Russisch, Spaans, Turks en Arabisch volgden en vwo-scholieren die muziek hadden moesten de dagen daarop nog wel aan de bak.

De herkansingen beginnen maandag. Het slagingspercentage wordt meestal in het najaar bekendgemaakt. Vorig jaar slaagde 92,9 procent van de vbmo'ers voor het eindexamen. Onder de havisten was dit 88 procent en onder de vwo'ers 91,9 procent.

Bij het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kwamen dit jaar iets meer dan 109 duizend klachten binnen over de examens, een stuk minder dan de 147 duizend van vorig jaar. Toen zorgden de bij de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun gestolen examens voor een recordaantal klachten. Het meest werd geklaagd over het vwo-examen Nederlands. Daarover kwamen 9705 klachten binnen. Ook vmbo'ers waren vooral niet te spreken over het examen Nederlands.

Het LAKS sprak na afronding van de laatste examens van een relatief rustige examenperiode, ondanks dat scholen veel onnodige fouten zouden hebben gemaakt. Zo gaven scholen niet de juiste Bosatlas. Voor verschillende examenvragen is besloten vanwege fouten meer antwoorden goed te rekenen of iedereen het maximale aantal punten te geven.

Vmbo'ers die hun eindexamen wiskunde hebben verprutst vanwege onduidelijkheid over de gebruikte rekenmachine mogen hun examen zelfs opnieuw doen. Het gaat specifiek om examenkandidaten van de leerweg vmbo-kb. De calculator in het computerexamen zorgde voor te veel verwarring.

Een mogelijk gestolen examen zorgde ook dit jaar voor ophef. Op het Buitenhout College in Almere bleken aan het begin van de examenperiode vijftig gemaakte vmbo-eindexamens beeldende vorming te zijn verdwenen uit een afgesloten lokaal van de school. De examens werden zo'n twee weken later in de school teruggevonden. De politie liet daarop weten niet langer uit te gaan van een misdrijf. De examens werden na de verdwijning ongeldig verklaard en ondanks dat ze weer opdoken, moeten de leerlingen de toets dinsdag opnieuw doen, aangezien ze een tijd uit beeld zijn geweest.

Ook 21 vmbo-leerlingen van het Hervormd Lyceum West in Amsterdam moet hun examen wiskunde opnieuw maken, in dit geval omdat de leraar de examens kwijtraakte. De docent had de examens in zijn tas gestopt maar verloor die vervolgens op weg naar huis.

'Ontevredenheid onder scholieren neemt toe'

Het aantal scholieren in het voortgezet onderwijs dat ontevreden is over de lessen is in de afgelopen jaren steeds verder gestegen. Een op de vijf vindt dat de les nauwelijks zin heeft, terwijl dat vier jaar geleden nog een op de tien was.

Dat staat in het tweejaarlijkse scholierenonderzoek van het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS), schrijft Spits woensdag. Vooral oudere scholieren zijn zeer ontevreden. Een ruime meerderheid van de brugklassers ziet het nut van de les nog wel in.

De groeiende ontevredenheid hangt volgens het LAKS samen met de trend dat leraren kinderen steeds minder weten te motiveren. Het grootste deel van de leerlingen dat vindt dat ze niet genoeg gemotiveerd worden door hun leraar, is ook het deel dat de lessen minder zinvol vindt. Ook schort het in toenemende mate aan de begeleiding als er zelfstandig gewerkt moet worden.

Overigens zijn scholieren verder wel erg over hun leraren te spreken. Zij hebben kennis van hun vak, staan altijd klaar om vragen te beantwoorden en gaan op een prettige manier met hun leerlingen om. Gemiddeld geven de scholieren hun school een 6,9 als rapportcijfer. Dat is gelijk aan 2012.

Het onderzoek van het LAKS wordt woensdagmiddag in Amsterdam gepresenteerd aan staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

[WK] Voorbeschouwing Groep G

Morgen gaat het WK voetbal in Brazilië van start. De afgelopen week heeft FOK!sport al voorbeschouwd op de verschillende poules in de groepsfase. Vandaag kijken we naar groep G, waarin Duitsland en Portugal hun plaats in de volgende ronde zullen willen behalen, maar Ghana en de Verenigde Staten zeker niet kansloos zijn.

Duitsland

Duitsland is een van de favorieten voor de eindzege op dit wereldkampioenschap, dit zou de eerste eindzege zijn sinds de hereniging van West- en Oost-Duitsland. In 1954, 1974 en 1990 wist West-Duitsland het WK te winnen. Sindsdien kwam het Duits elftal in 2002 nog tot de finale, en in 2006 en 2010 werden ze derde. In de kwalificatie domineerde Duitsland haar groep volledig. De Duitsers scoorden 36 goals, het meeste van alle landen in de Europese kwalificatie, en alleen thuis tegen de Zweden was er een smetje, toen een 4-0 voorsprong door de Zweden in een half uur ongedaan werd gemaakt in een van de meest gedenkwaardige comebacks van de laatste 15 jaar.

Vedetten heeft Duitsland genoeg, maar een van de spelers waarvan het meest werd verwacht moet geblesseerd afhaken. Marco Reus (foto) was misschien wel de belangrijkste speler van Borussia Dortmund afgelopen jaar. Verder is er het middenveld met onder andere Bastian Schweinsteiger, Mesut Özil, Julian Draxler, Toni Kroos, Sami Khedira, André Schurrle, Lukas Podolski, Thomas Müller en Mario Götze. Alleen Spanje lijkt nog meer keus te hebben op het middenveld. In de aanval zal Miroslav Klose op jacht gaan naar het recordaantal goals op een WK. Hij scoorde er 14 sinds 2002, terwijl de Braziliaan Ronaldo op 15 staat en daarmee het record bezig. Hij is wel de enige spits in de selectie.

Marco Reus was tegen Nederland nog topfit (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Portugal

Duitsland zal om de groepswinst stevige concurrentie krijgen van een van de sterkste landen van de laatste jaren. Portugal is een vaste waarde in de top 15 van de wereldranglijst, maar heeft vooralsnog gefaald om te oogsten. In 2004 werd de EK-finale verloren en alleen in 1966 en 2006 kwamen de Portugezen tot de halve finale. Opvallend is dat Portugal te boek staat als een bekend en sterk voetballand, maar tussen 1996 en 2006 maar 2x het WK haalde en daar beide keren uitgeschakeld werd in de groepsfase. Ook voor dit WK ging de kwalificatie moeizaam. Rusland bleek te sterk in de poulefase, voornamelijk door uitschieters tegen kleinere landen van de Portugezen. Het Zweden van Zlatan Ibrahimovic moest het daardoor ontgelden in een play-off tegen de Portugezen.

De absolute topvedette van de Portugezen is Cristiano Ronaldo (foto), die eind vorig jaar werd verkozen tot beste voetballer van 2013. Cristiano Ronaldo scoorde afgelopen jaar maar liefst 17 keer in de Champions League en kwam de afgelopen 5 jaar in Spanje tot 177 goals in 169 wedstrijden. Op zijn eerste eindtoernooi in 2004 was hij in topvorm, maar sindsdien heeft hij nog nooit zijn klasse kunnen tonen op een groot interlandtoernooi. Het wordt tijd voor de aanvaller om ook daar te laten zien dat hij de beste is.

Cristiano Ronaldo is de grote vedette van Portugal (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Ghana

Ghana is de afgelopen jaren het meest succesvolle land van Afrika op voetbalgebied. De laatste vier edities in de Afrika Cup stootte het land minimaal door tot de halve finale, maar gewonnen werd er niet. Op het WK van 2006 werd bij de eerste deelname prompt de tweede ronde bereikt, maar daar bleek Brazilië te sterk. Vier jaar later scheelde het de hand van Luis Suaréz en vijf centimeter of Ghana had in de halve finale tegen Nederland gespeeld: In een van de meest geruchtmakende momenten van het afgelopen WK hield Suaréz met zijn hand een zeker doelpunt van de Ghanezen in de extra tijd van de verlenging tegen, en Asamoah Gyan schoot de daarop volgende penalty tegen de lat. Uruguay won de daarop volgende reeks penalties. In de kwalificatie kende Ghana geen enkele moeite in een poule met onder andere Zambia, en ook de playoff met Egypte werd gemakkelijk gewonnen.

Met Sulley Muntari, Kwado Asamoah, Asamoah Gyan en Kevin-Prince Boateng kent Ghana veel spelers die bij grote clubs in Italië als Inter Milan, AC Milan, Juventus en Udinese hebben gespeeld. Michael Essien blijft echter de grootste speler van het elftal. Met Chelsea wist hij de Champions League te winnen en hij was er lang een belangrijke schakel op het middenveld. Ook Christian Atsu van Vitesse is geselecteerd voor het Ghanese elftal.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten hopen het kunststukje van 2002 te herhalen, waar ze de kwartfinale haalden na een overwinning op Portugal in de groepsfase. Ze zullen graag revanche willen op Duitsland en Ghana, die respectievelijk in 2002 en 2010 de Amerikanen uitschakelden in de tweede ronde. In 1930 was de Verenigde Staten ook al aanwezig op het wereldkampioenschap, en toen haalden ze hun beste resultaat door tot de halve finale te reiken. In de kwalificatie waren de Amerikanen in beide poulefases waaraan ze deelnamen het sterkst. Zo wisten ze zonder al te veel moeite het WK te bereiken.

Clint Dempsey, die jarenlang in Engeland speelde, blijft de belangrijkste man voor de Amerikanen. Hij is met 37 goals de topscorer van de huidige selectie. Verschillende spelers van de Amerikaanse selectie hebben in Nederland gespeeld. Aron Jóhannsson speelt op dit moment nog bij AZ. Ook Jozy Altidore heeft daar gespeeld. DaMarcus Beasley speelde bij het elftal van PSV dat de halve finale van de Champions League haalde in 2005. Michael Bradley speelde bij SC Heerenveen.

Speelschema

16/06 18:00 Duitsland - Portugal
17/06 00:00 Ghana - Verenigde Staten
21/06 21:00 Duitsland - Ghana
23/06 00:00 Verenigde Staten - Portugal
26/06 18:00 Ghana - Portugal
26/06 18:00 Verenigde Staten - Duitsland 

Olifant beschermde diersoort in Far Cry 4

Naast het feit dat een hoop mensen zich enthousiast maken voor Far Cry 4, maken een aantal mensen zich ook zorgen. Wetend dat in Far Cry 3 gejaagd en gevild kon worden zijn sommige mensen bang dat je in deel vier ook olifanten kunt gaan jagen, en dat mag natuurlijk niet.

Vanaf de beursvloer van de E3 zijn deze zorgen echter direct weggenomen. Blijkbaar is de olifant ook ingame bij Far Cry 4 een beschermde diersoort, want de ontwikkelaars die in Los Angeles aanwezig zijn melden dat er nog steeds jaagbare dieren zijn, maar dat de olifant hier niet toe behoort. 

De dierenrechtenactivisten kunnen dus weer rustig gaan slapen en gamers hoeven straks niet op zoek naar een kettingzaag voor de ivoren slagtanden.

Far Cry 4 komt 21 november uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Bolletjesslikker in Super Smash Bros.

Er is weer een personage bekendgemaakt voor Nintendo's vechtspel Super Smash Bros.. Nadat tijdens de E3-presentatie al bekend werd dat je met Palutena uit Kid Icarus kunt vechten, maakt Nintendo of America via Twitter bekend dat Pac-Man ook speelbaar wordt in de game.

Super Smash Bros. komt 3 oktober uit op Nintendo 3DS. De Wii U-versie volgt iets later in de winterperiode.

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild

Het eerste vaatje nieuwe haring gaat woensdag onder de hamer. De veiling vormt de officiële aftrap van het haringseizoen. Vanaf donderdag is de Hollandse Nieuwe weer overal in het land verkrijgbaar.

Het nieuwe haringseizoen begint een week later dan voorgaande jaren, toen de start van het seizoen in de eerste week van juni gepland stond. Vorig jaar was de haring in de eerste week door slecht weer nog te mager, waardoor het seizoen toen twee weken moest worden uitgesteld. "We hebben nu een veilige marge ingesteld", zei voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging Nico de Jong in december over de latere start van het nieuwe seizoen. "Het is de afgelopen 25 jaar slechts twee keer voorgekomen dat het seizoen uitgesteld moest worden. Met de keuze voor de tweede week van juni kan het haast niet mis gaan."

De keuring van de kwaliteit van de nieuwe haring wordt uitgevoerd door onder anderen Julius Jaspers en Alain Caron, bekend van het televisieprogramma MasterChef Holland. De opbrengst van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat dit jaar naar het Bio Vakantieoord, waar gezinnen met kinderen met een complexe handicap met elkaar een onbezorgde vakantie kunnen vieren. Vorig jaar bracht de veiling 66.500 euro in het laatje voor Cliniclowns, terwijl in 2012 nog 95.000 euro werd opgehaald voor het Jeugdsportfonds.

Eerder dit jaar haalde het Nederlands Visbureau nog een 1 aprilgrap uit om haring onder de aandacht te brengen. Een dag voor 1 april meldde het Visbureau signalen te hebben ontvangen dat er op dat moment al volvette haringen geschikt voor verwerking tot Hollandse Nieuwe voor de Nederlandse kust zouden zwemmen. Een dag later kwam de aap uit de mouw en bleek sprake te zijn van een promotiestunt. Behalve verschillende media bleken ook gewone mensen op het verkeerde been te zijn gezet. Op de Facebookpagina van het Visbureau gaven veel mensen aan er al zin in te hebben.

Verboden snustabak 'minder schadelijk'

De fabrikant van de hier verboden rookvrije tabak Swedish Match wil in de Verenigde Staten erkend hebben dat snus minder schadelijk is voor de gezondheid dan sigaretten. Het Zweedse bedrijf heeft daartoe een aanvraag ingediend bij de Food and Drug Administration (FDA).

Volgens het bedrijf is de tabak in poedervorm, die in zakjes onder de bovenlip wordt gestopt, wel verslavend maar aanzienlijk minder schadelijk dan roken. Volgens de Amerikaanse directeur van Swedish Match is er 'uitstekend wetenschappelijk bewijs' dat het product geen orale kanker veroorzaakt. Naast de erkenning dat het minder ziekmakend is, wil Swedish Match ook dat er minder waarschuwingen op de verpakkingen hoeven te staan.

De FDA heeft sinds 2009 de mogelijkheid om tabaksproducten te bestempelen als minder gevaarlijk. Tot nu toe is het geen enkele fabrikant gelukt om dat predicaat te krijgen.

Snus is vooral populair in Scandinavische landen. De markt voor rookvrije tabak in de Verenigde Staten is echter ook groeiende. Waar in 2000 nog vrijwel geen snus over de toonbank ging, bedraagt de verkoop inmiddels 342 miljoen dollar per jaar. Verwacht wordt dat in 2017 er nog eens twintig procent meer van wordt verkocht.

Het uiteindelijke oordeel van de FDA over het merk General wordt dan ook nauwgezet gevolgd door tabaksfabrikanten, die te kampen hebben met dalende sigarettenverkopen door belastingverhogingen en rookverboden. De meest verkochte snusmerken in de VS zijn al van Amerikaanse makelij. Swedish Match heeft een marktaandeel van tien procent.

Snus is in de Europese Unie verboden, behalve in Denemarken en Zweden. Het verbod werd ingesteld in 1992, omdat de tabak grote aantrekkingskracht zou hebben op jongeren en orale kanker zou veroorzaken. Ondanks de nieuwe claims dat de risico's lager zijn dan bij roken, werd het verbod in de jongste Europese tabaksrichtlijnen nog eens bevestigd.

[upd] Nieuw uiterlijk Zwarte Piet bekend

Nou, het lijkt erop dat de jankerds hebben gewonnen. Vanavond zal het nieuwe uiterlijk van Zwarte Piet worden bekendgemaakt.

Onze sinterklaastraditie is sinds vorig jaar wereldwijd onderwerp van gesprek. Het uiterlijk van de zwarte pieterman zou herinneringen oproepen aan de slavernij. Reden genoeg voor onder andere huilie Anouk en medehuilie Prem om de racismetroef te spelen.

En met succes. De afgelopen maanden is in het diepste geheim topoverleg gevoerd onder twintig betrokkenen omtrent Zwarte Piet. Op basis hiervan heeft Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed een nieuwe Zwarte Piet gekleid. Vanavond zal de nieuwe Piet voor het eerst worden getoond bij reliprogramma Knevel & Van den Brink.

Update, woensdag 01.10 uur
Voor wie het nog niet wist, hieronder het filmpje waarop het opmerkelijke feit kan worden aanschouwd dat Zwarte Piet een Indiaan is geworden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #899
special
VrijMiBabes #151 (not very sfw!)
preview
Exoprimal
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
©FOK.nl e.a.