[WK] Voorbeschouwing Groep G

Morgen gaat het WK voetbal in Brazilië van start. De afgelopen week heeft FOK!sport al voorbeschouwd op de verschillende poules in de groepsfase. Vandaag kijken we naar groep G, waarin Duitsland en Portugal hun plaats in de volgende ronde zullen willen behalen, maar Ghana en de Verenigde Staten zeker niet kansloos zijn.

Duitsland

Duitsland is een van de favorieten voor de eindzege op dit wereldkampioenschap, dit zou de eerste eindzege zijn sinds de hereniging van West- en Oost-Duitsland. In 1954, 1974 en 1990 wist West-Duitsland het WK te winnen. Sindsdien kwam het Duits elftal in 2002 nog tot de finale, en in 2006 en 2010 werden ze derde. In de kwalificatie domineerde Duitsland haar groep volledig. De Duitsers scoorden 36 goals, het meeste van alle landen in de Europese kwalificatie, en alleen thuis tegen de Zweden was er een smetje, toen een 4-0 voorsprong door de Zweden in een half uur ongedaan werd gemaakt in een van de meest gedenkwaardige comebacks van de laatste 15 jaar.

Vedetten heeft Duitsland genoeg, maar een van de spelers waarvan het meest werd verwacht moet geblesseerd afhaken. Marco Reus (foto) was misschien wel de belangrijkste speler van Borussia Dortmund afgelopen jaar. Verder is er het middenveld met onder andere Bastian Schweinsteiger, Mesut Özil, Julian Draxler, Toni Kroos, Sami Khedira, André Schurrle, Lukas Podolski, Thomas Müller en Mario Götze. Alleen Spanje lijkt nog meer keus te hebben op het middenveld. In de aanval zal Miroslav Klose op jacht gaan naar het recordaantal goals op een WK. Hij scoorde er 14 sinds 2002, terwijl de Braziliaan Ronaldo op 15 staat en daarmee het record bezig. Hij is wel de enige spits in de selectie.

Marco Reus was tegen Nederland nog topfit (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Portugal

Duitsland zal om de groepswinst stevige concurrentie krijgen van een van de sterkste landen van de laatste jaren. Portugal is een vaste waarde in de top 15 van de wereldranglijst, maar heeft vooralsnog gefaald om te oogsten. In 2004 werd de EK-finale verloren en alleen in 1966 en 2006 kwamen de Portugezen tot de halve finale. Opvallend is dat Portugal te boek staat als een bekend en sterk voetballand, maar tussen 1996 en 2006 maar 2x het WK haalde en daar beide keren uitgeschakeld werd in de groepsfase. Ook voor dit WK ging de kwalificatie moeizaam. Rusland bleek te sterk in de poulefase, voornamelijk door uitschieters tegen kleinere landen van de Portugezen. Het Zweden van Zlatan Ibrahimovic moest het daardoor ontgelden in een play-off tegen de Portugezen.

De absolute topvedette van de Portugezen is Cristiano Ronaldo (foto), die eind vorig jaar werd verkozen tot beste voetballer van 2013. Cristiano Ronaldo scoorde afgelopen jaar maar liefst 17 keer in de Champions League en kwam de afgelopen 5 jaar in Spanje tot 177 goals in 169 wedstrijden. Op zijn eerste eindtoernooi in 2004 was hij in topvorm, maar sindsdien heeft hij nog nooit zijn klasse kunnen tonen op een groot interlandtoernooi. Het wordt tijd voor de aanvaller om ook daar te laten zien dat hij de beste is.

Cristiano Ronaldo is de grote vedette van Portugal (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Ghana

Ghana is de afgelopen jaren het meest succesvolle land van Afrika op voetbalgebied. De laatste vier edities in de Afrika Cup stootte het land minimaal door tot de halve finale, maar gewonnen werd er niet. Op het WK van 2006 werd bij de eerste deelname prompt de tweede ronde bereikt, maar daar bleek Brazilië te sterk. Vier jaar later scheelde het de hand van Luis Suaréz en vijf centimeter of Ghana had in de halve finale tegen Nederland gespeeld: In een van de meest geruchtmakende momenten van het afgelopen WK hield Suaréz met zijn hand een zeker doelpunt van de Ghanezen in de extra tijd van de verlenging tegen, en Asamoah Gyan schoot de daarop volgende penalty tegen de lat. Uruguay won de daarop volgende reeks penalties. In de kwalificatie kende Ghana geen enkele moeite in een poule met onder andere Zambia, en ook de playoff met Egypte werd gemakkelijk gewonnen.

Met Sulley Muntari, Kwado Asamoah, Asamoah Gyan en Kevin-Prince Boateng kent Ghana veel spelers die bij grote clubs in Italië als Inter Milan, AC Milan, Juventus en Udinese hebben gespeeld. Michael Essien blijft echter de grootste speler van het elftal. Met Chelsea wist hij de Champions League te winnen en hij was er lang een belangrijke schakel op het middenveld. Ook Christian Atsu van Vitesse is geselecteerd voor het Ghanese elftal.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten hopen het kunststukje van 2002 te herhalen, waar ze de kwartfinale haalden na een overwinning op Portugal in de groepsfase. Ze zullen graag revanche willen op Duitsland en Ghana, die respectievelijk in 2002 en 2010 de Amerikanen uitschakelden in de tweede ronde. In 1930 was de Verenigde Staten ook al aanwezig op het wereldkampioenschap, en toen haalden ze hun beste resultaat door tot de halve finale te reiken. In de kwalificatie waren de Amerikanen in beide poulefases waaraan ze deelnamen het sterkst. Zo wisten ze zonder al te veel moeite het WK te bereiken.

Clint Dempsey, die jarenlang in Engeland speelde, blijft de belangrijkste man voor de Amerikanen. Hij is met 37 goals de topscorer van de huidige selectie. Verschillende spelers van de Amerikaanse selectie hebben in Nederland gespeeld. Aron Jóhannsson speelt op dit moment nog bij AZ. Ook Jozy Altidore heeft daar gespeeld. DaMarcus Beasley speelde bij het elftal van PSV dat de halve finale van de Champions League haalde in 2005. Michael Bradley speelde bij SC Heerenveen.

Speelschema

16/06 18:00 Duitsland - Portugal
17/06 00:00 Ghana - Verenigde Staten
21/06 21:00 Duitsland - Ghana
23/06 00:00 Verenigde Staten - Portugal
26/06 18:00 Ghana - Portugal
26/06 18:00 Verenigde Staten - Duitsland