Nog geen rechts-populistische EU-fractie

Redactie

Rechts-populistische partijen in het Europees Parlement hebben woensdag druk overleg gevoerd over de vorming van een gezamenlijke fractie rond de PVV en het Franse Front National. Maar aan het eind van de dag was er nog geen akkoord in zicht.

PVV-leider Geert Wilders en FN-baas Marine Le Pen hebben zich uitgesproken voor een gezamenlijke fractie, die tenminste 25 Europarlementariërs uit zeven landen moet tellen. Dat levert meer geld, spreektijd en politiek gewicht in het Europarlement op. Uiterlijk op 24 juni moeten de groepen zich hebben aangemeld.

De FN (24 zetels) en de PVV (vier) kunnen alvast rekenen op de Italiaanse Lega Nord (vijf zetels), de Oostenrijkse Freiheitlichen (FPÖ, vier zetels) en Vlaams Belang (een zetel). Zij moeten nog twee partijen aantrekken en mikken op het Poolse "Congres van Nieuw Rechts" (KNP, vier zetels) en de Litouwse Partij voor Rechtvaardigheid en Orde (TT, twee zetels).

"De onderhandelingen zijn op de goede weg, maar ze zijn nog niet afgesloten", vernam de Oostenrijkse krant Kurier van FPÖ-voorzitter Harald Vilimsky. In kringen van Lega Nord zei men tegenover media 'zeer snel' een akkoord te verwachten.

PVV-leider Geert Wilders was woensdagmiddag in Brussel, evenals FN-baas Marine Le Pen, die de Poolse KNP-voorman Janusz Korwin-Mikke ontving. Korwin-Mikke wilde tegenover Poolse media niet zeggen of hij voor de groep van Le Pen zou kiezen, of voor de eurosceptische groep 'Europa van Vrijheid en Democratie' (EFD) rond de UK Independence Party van Nigel Farage.

Als zij meedoet zal de Poolse KPN een rumoerige bondgenoot zijn. De excentrieke Korwin-Mikke is tegen democratie, homo's, buitenlanders en het stemrecht voor vrouwen en voor vergaande economische liberalisering. Hij wil hooguit anderhalf jaar in het Europarlement blijven om er 'zoveel mogelijk rotzooi te trappen', zei hij tegen de Poolse nieuwszender TVN24.

Korwin-Mikke zorgde onlangs voor veel ophef met zijn opmerking dat Hitler waarschijnlijk niets van de holocaust heeft geweten. Het is ook de vraag of hij zou willen samenwerken met Wilders na alle commotie rond diens Polenmeldpunt.

Van de twee Europarlementariërs van de Litouwse TT, een social-conservatieve partij, zou er een naar de liberalen willen overstappen en de ander naar de rechts-populisten, heette het woensdag in de wandelgangen van het Europarlement. Maar een woordvoerder van de partij zei woensdagavond dat de TT vooralsnog bij de eurosceptische EFD-groep blijft.

De EFD heeft het ondertussen zwaar te verduren en verloor al verscheidene partijen aan de Alliantie van Conservatieven en Hervormers (ACR), waarin de Britse Conservatieve Partij de boventoon voert. De Deense Volkspartij en de Finnenpartij zijn al naar de ACR-groep overgestapt. Ook SGP-europarlementariër Bas Belder zou dit overwegen, maar de gesprekken hierover zijn nog gaande.

Farage hoopt nog de Vijf Sterren Beweging van de Italiaanse protestkomiek Beppe Grillo naar de EFD te lokken. Dat zou echter moeilijk liggen bij Grillo's achterban.