Nederlanders sparen fors minder

Bijna de helft van de Nederlanders heeft vorig jaar geen cent op de spaarrekening gezet. De gemiddelde Nederlander spaarde 281 euro per maand. Twee jaar eerder zetten Nederlanders nog maandelijks 485 euro apart. Dat meldt kredietmanagementorganisatie GGN in een woensdag gepubliceerd onderzoek.

Dit jaar daalt het gemiddelde spaarbedrag volgens de onderzoekers nog verder tot 244 euro per maand. Het percentage spaarders nam af van 62 naar 57 procent.

Uit onderzoeken van het De Nederlandsche Bank en het Centraal Bureau voor de Statistiek was al gebleken dat Nederlanders liever hun hypotheekschulden aflossen dan geld op de spaarrekening zetten. Daarnaast ligt de rente op een erg laag niveau, waardoor sparen niet erg aantrekkelijk is. Ook hebben meer huishoudens door de crisis simpelweg minder geld om apart te zetten.

Voor meer dan de helft van de Nederlanders is het een uitdaging om maandelijks de eindjes aan elkaar te knopen, zo blijkt verder uit het onderzoek. Veertig procent slaagt daar ternauwernood in, dertien procent redt dat niet. De percentages zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar, maar toch zijn Nederlanders positiever over over hun economische vooruitzichten dan een jaar geleden, melden de onderzoekers.

Sinds vorig jaar ging ruim een kwart van de Nederlanders er financieel op achteruit. Een jaar geleden was dat nog 35 procent. Zeventien procent verdient juist meer dan twaalf maanden geleden. Bijna de helft van de Nederlanders verwacht volgend jaar meer te kunnen besteden dan dit jaar. Bij het vorige onderzoek verwachtte nog 29 procent dit.

Die positiviteit is volgens de onderzoekers deels 'wishful thinking', met als gevaar dat Nederlanders in hun uitgavenpatroon alvast gaan 'voorsorteren op positieve ontwikkelingen die zij verwachten', aldus het incassobureau.

Net als vorig jaar betaalt 36 procent van de Nederlanders rekeningen wel eens te laat, waarbij acht procent dat regelmatig te laat doet. Rekeningen van zorgverzekeringen blijven het vaakst openstaan. In de helft van de gevallen betalen consumenten niet omdat ze geen geld hebben. Ook gemakzucht en vergeetachtigheid noemen zij vaak als oorzaak. Vrouwen vergeten vaker hun rekeningen te voldoen, mannen zijn vaker gemakzuchtig.