Verboden snustabak 'minder schadelijk'

Redactie

De fabrikant van de hier verboden rookvrije tabak Swedish Match wil in de Verenigde Staten erkend hebben dat snus minder schadelijk is voor de gezondheid dan sigaretten. Het Zweedse bedrijf heeft daartoe een aanvraag ingediend bij de Food and Drug Administration (FDA).

Volgens het bedrijf is de tabak in poedervorm, die in zakjes onder de bovenlip wordt gestopt, wel verslavend maar aanzienlijk minder schadelijk dan roken. Volgens de Amerikaanse directeur van Swedish Match is er 'uitstekend wetenschappelijk bewijs' dat het product geen orale kanker veroorzaakt. Naast de erkenning dat het minder ziekmakend is, wil Swedish Match ook dat er minder waarschuwingen op de verpakkingen hoeven te staan.

De FDA heeft sinds 2009 de mogelijkheid om tabaksproducten te bestempelen als minder gevaarlijk. Tot nu toe is het geen enkele fabrikant gelukt om dat predicaat te krijgen.

Snus is vooral populair in Scandinavische landen. De markt voor rookvrije tabak in de Verenigde Staten is echter ook groeiende. Waar in 2000 nog vrijwel geen snus over de toonbank ging, bedraagt de verkoop inmiddels 342 miljoen dollar per jaar. Verwacht wordt dat in 2017 er nog eens twintig procent meer van wordt verkocht.

Het uiteindelijke oordeel van de FDA over het merk General wordt dan ook nauwgezet gevolgd door tabaksfabrikanten, die te kampen hebben met dalende sigarettenverkopen door belastingverhogingen en rookverboden. De meest verkochte snusmerken in de VS zijn al van Amerikaanse makelij. Swedish Match heeft een marktaandeel van tien procent.

Snus is in de Europese Unie verboden, behalve in Denemarken en Zweden. Het verbod werd ingesteld in 1992, omdat de tabak grote aantrekkingskracht zou hebben op jongeren en orale kanker zou veroorzaken. Ondanks de nieuwe claims dat de risico's lager zijn dan bij roken, werd het verbod in de jongste Europese tabaksrichtlijnen nog eens bevestigd.