Rousseff: corruptie rond WK wordt zwaar bestraft

Als er sprake is van corruptie rond de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië zullen er zware straffen worden uitgedeeld. Dat heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff gezegd. In een dinsdag uitgezonden televisietoespraak probeerde ze de zorgen weg te nemen onder veel Brazilianen die denken dat de miljarden die in het WK zijn gestoken corruptie in de hand hebben gewerkt.

"Twijfel niet, de rekeningen van het WK worden door accountants minutieus geanalyseerd", zei Rousseff. "Als er onregelmatigheden zijn, zullen de verantwoordelijken de maximale straf krijgen."

Uit peilingen blijkt dat drie op de vier Brazilianen ervan overtuigd zijn dat corruptie verweven is met de organisatie van het sportevenement, dat donderdag van start gaat. Ongeveer de helft van de Brazilianen zegt dat hun land het WK niet had moeten organiseren. De onvrede komt voort uit de ruim acht miljard euro die in het voetbaltoernooi gestoken is, terwijl de kwaliteit van openbare diensten als gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid en vervoer volgens veel Brazilianen achterblijft.

Volgens Rousseff is er niet te veel geld gestoken in het toernooi. Ze wijst erop dat de regering sinds 2010 tweehonderd maal het bedrag dat voor de stadions is neergeteld heeft uitgegeven aan onderwijs en gezondheidszorg. Rousseff deed een beroep op alle Brazilianen om het WK te steunen.