Personenautoverkoop Nederland slechtste van Europa

In geen enkel Europees land lag de personenautobranche in het eerste kwartaal zo op zijn gat als in Nederland. Waar de verkoop in Europa gemiddeld met 10,4 procent toenam, daalden de verkopen in Nederland met meer dan zeven procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag gemeld.

Oorzaak van de slechte cijfers zijn de strengere belastingmaatregelen die op 1 januari werden ingevoerd. Daardoor werden veel aankopen voor die datum gedaan, wat voor een daling in het eerste kwartaal zorgde.

In totaal werden 107.000 nieuwe personenauto's verkocht, het laagste aantal in het begin van het jaar sinds het begin van deze eeuw. De daling van zeven procent is extra zuur omdat de eerste periode van vorig jaar ook niet als een sterk kwartaal te boek staat.

In bijna alle Europese landen nam de verkoop toe. Koploper was Portugal, waar in vergelijking met vorig jaar ruim veertig procent meer auto's werden verkocht. In Groot-Brittannië schoot de verkoop met 13,2 procent omhoog, in Duitsland met 4,6 procent. In Frankrijk was de stijging 2,9 procent.

De motor- en autobranche als geheel heeft het in de eerste drie maanden van het jaar wel iets beter gedaan dan een jaar eerder. De sector boekte een procent meer omzet, waar alle deelsectoren behalve de personenautobranche aan de stijging bijdroegen. De motorbranche zag de omzet zelfs groeien met achttien procent, de hoogste stijging sinds 2004.