Torentjesoverleg over superprovincie van start

Redactie

Het overleg over de superprovincie is woensdagmiddag begonnen. Even na 15.00 meldden de fractieleiders van de coalitiepartijen VVD en PvdA en van de oppositiepartijen GroenLinks en D66 zich bij het ministerie van premier Mark Rutte (VVD). Zij werden vergezeld door hun fractiespecialisten.

"Ik ga eens luisteren wat het kabinet van plan is", zei Alexander Pechtold (D66) bij aankomst. Hij hoopt vooral op een duidelijke visie van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). "Ik vind wel dat je na al die jaren van gedoe over provincies wel eens met een idee mag komen waarom je dat wil", zei hij. Ook moeten de provincies iets te winnen hebben bij de fusie, vindt hij.

Plasterk sprak bij aankomst tegen dat hij geen visie heeft. "Ik heb er al een paar van naar de Kamer gestuurd", reageerde hij. Het overleg van woensdag is bedoeld om te kijken of er draagvlak is voor zijn plannen. Het kabinet heeft de steun van beide oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

"Draagvlak is absoluut cruciaal", zei Plasterk. Hij vindt zijn voorstel nog steeds 'heel verstandig'. "Ik hecht zeer aan het project." De bewindsman hoopt het wetsvoorstel nog voor de zomer naar de Tweede Kamer te kunnen sturen. Hij wilde niet zeggen op welke punten hij GroenLinks en D66 tegemoet wil komen of hoeveel geld hij daarvoor beschikbaar heeft.

Dat het overleg op het Torentje plaatsvindt, betekent niet dat Plasterk de regie uit handen heeft gegeven. "We doen het samen", zei hij. PvdA-leider Diederik Samsom beaamde dat, maar voegde eraan toe dat Plasterk wat hem betreft nog steeds de regie voert over het plan.

Samsom sprak verder tegen dat het draagvlak in zijn partij voor de superprovincie zou afbrokkelen. "Er wordt veel over mijn achterban gezegd, maar wij zijn voor deze hervorming", zei hij. "Wij vinden het een goed plan om die provincie te vormen. We zoeken alleen nog naar voldoende stemmen in de Eerste Kamer." Samsom is bereid om te kijken naar de eisen van GroenLinks en D66.

Zo wil de partij van Bram van Ojik dat meer geld beschikbaar komt voor natuurbeleid. "We zullen kijken waar concessies mogelijk zijn." Halbe Zijlstra (VVD) wilde bij aankomst niet reageren.

De fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland is afkomstig uit het regeerakkoord, maar kan op weinig draagvlak rekenen in de provincies zelf. De commissarissen van de koning zien niets in het voorstel van Plasterk, dat volgens hen onvoldoende duidelijke maakt waarom die fusie er moet komen.