Omstreden ex-wethouder niet vervolgd

Een voormalig wethouder van de ChristenUnie in de gemeente Lansingerland wordt niet vervolgd voor ambtelijke corruptie. De Rijksrecherche heeft geen bewijs gevonden, waardoor de zaak wordt geseponeerd, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam woensdag.

Jan den Uil was naast zijn werkzaamheden als wethouder voor bouwprojecten, grondzaken en volkshuisvesting ook directeur en mede-eigenaar van een architectenbureau. Hij wekte de schijn van belangenverstrengeling toen zijn bureau een gezondheidscentrum mocht bouwen.

Toen de wethouder in 2001 aantrad was bekend dat hij aandeelhouder was. Destijds zijn wel afspraken gemaakt die mogelijke belangenverstrengeling moesten voorkomen, maar die zijn niet goed vastgelegd, zo concludeert justitie. Het idee voor een gezondheidscentrum kwam in 2005 van een plaatselijke huisarts. Hij benaderde zelf het architectenbureau.

Volgens het OM is niet duidelijk of de voormalige wethouder zich in collegevergaderingen heeft gedistantieerd van besluitvorming over het gezondheidscentrum, maar zijn er geen aanknopingspunten voor een daadwerkelijke beïnvloeding.

De wethouder trad af in 2012 nadat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) een vernietigend rapport over hem had gepubliceerd. Volgens BING had Den Uil niet integer en in in strijd met de gedragscode gehandeld. De Rijksrecherche begon vervolgens met een onderzoek naar de mogelijke corruptie.