Le Pen geschokt door 'stoot in rug' dochter Marine

Het Front National biedt niet langer onderdak aan het videoblog van zijn oprichter en erevoorzitter Jean-Marie le Pen. Dat heeft zijn dochter en huidig partijleider Marine le Pen besloten, meldt Le Monde. De oude Le Pen zei het besluit, dat hij via een journalist moest vernemen, te beschouwen als een 'stoot in de rug'.

De beslissing is een gevolg van de rel rond een opmerking van Jean-Marie over de joodse zanger Patrick Bruel. "We zullen volgende keer een oven voor hem bouwen", zei de Europarlementariër Le Pen in een video-interview over Bruel, een van zijn criticasters. De video was op de site van het FN geplaatst, maar werd al snel verwijderd. Inmiddels waren de beelden echter al op internet verspreid.

Dochter Marine nam direct afstand van de uitlatingen van haar vader. Die had moeten inzien dat zijn woorden 'kwaadwillend' zouden worden geïnterpreteerd, zei ze. Ze verweet hem daarom een 'politieke fout' te hebben gemaakt die de partij schaadt.

Een jurist van het FN liet weten dat om 'juridische redenen' is besloten te stoppen met het videoblog. Le Pen zelf vernam dit besluit via een journalist en zei in 'shock' te verkeren en door zijn dochter te zijn 'gekwetst', meldt de krant Le Point. "Een klap in het gezicht kan ik hebben, maar dat geldt niet voor een stoot in de rug", aldus Le Pen.

Le Pen liet verder weten na het incident van vorige week geen contact meer met zijn dochter te hebben gehad. Hij verweet haar van het FN een 'systeempartij' te willen maken.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) schreef zondag op Facebook dat het antisemitisme nog altijd springlevend is bij het FN. Geert Wilders wil in het Europees Parlement samenwerken met de extreemrechtse Franse partij. De PVV-leider zegt niets tegen joden te hebben.