Volkert van der G. vestigt zich in Apeldoorn

Volkert van der G. heeft zich gevestigd in de binnenstad van Apeldoorn. Dat staat in een bewonersbrief van de gemeente die De Telegraaf online heeft gezet. Alle betrokkenen worden woensdagmiddag tijdens een bijeenkomst geïnformeerd over hun nieuwe buurman.

Over de nieuwe woonplaats van de moordenaar van Pim Fortuyn wordt al sinds zijn vrijlating vorige maand gespeculeerd. Apeldoorn werd al vaker genoemd, maar de gemeente bevestigde dat tot nu toe nog niet. Voor de moord woonde hij in Harderwijk.

Burgemeester van Apeldoorn John Berends (CDA) schrijft in de brief dat hij zich bewust is van de impact van zijn beslissing, maar dat ook Van der G. recht heeft op een woning. "Een rustige en stabiele woonomgeving draagt in mijn ogen bij aan de re-integratie van Van der G.", zegt hij.

Berends licht zijn besluit woensdagmiddag toe op de besloten bewonersbijeenkomst. Die vindt om 17.30 uur plaats in de Apeldoorn Business Campus. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat om 17.00 uur een persverklaring wordt gepubliceerd.

De 44-jarige Van der G. werd 2 mei na twaalf jaar cel vervroegd vrijgelaten. De milieuactivist die Fortuyn in 2002 doodschoot heeft twee derde van zijn straf uitgezeten. Hij moet zich houden aan een stevig pakket voorwaarden. Zo mag hij niet komen in woonplaatsen van nabestaanden van Fortuyn en mag hij niet naar Rotterdam, Hilversum en Den Haag. Ook moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering.