Metropersoneel Rio gaat niet staken

Redactie

Een vakbond voor metropersoneel in Rio de Janeiro is dinsdagnacht akkoord gegaan met een loonsverhoging van acht procent voor zijn leden. Dat meldt de Braziliaanse krant O Globo. Hiermee is het gevaar van een staking vlak voor de start van het wereldkampioenschap voetbal uit de lucht.

Eerder besloten stakende medewerkers van de metro in Sao Paulo het werk dinsdag en woensdag te hervatten. Ook zij eisen hogere lonen, maar de regering wil hen vooralsnog niet volledig tegemoet komen. Vijf dagen staken leidden tot verkeerschaos in de miljoenenstad, waar donderdag de openingswedstrijd van het WK wordt gespeeld. Woensdag wordt besloten of de staking wordt hervat of niet.

De ondergrondse is het belangrijkste vervoermiddel voor de fans die de openingswedstrijd tussen gastland Brazilië en Kroatië willen bijwonen. Het stadion ligt zo'n twintig kilometer ten oosten van het centrum, waar de meeste toeristen verblijven.

De aanloop naar het WK verloopt verre van vlekkeloos. Leerkrachten in Rio de Janeiro hebben ook het werk neergelegd en in diverse steden hielden politieagenten werkonderbrekingen, hoewel zij allen inmiddels weer aan het werk zijn. Daarnaast zijn er de aanhoudende antiregeringsdemonstraties, waarin betogers hun verontwaardiging uiten over de miljarden die in het voetbaltoernooi zijn gestoken. Dat geld kan beter worden uitgegeven aan verbetering van openbare diensten, vinden zij.