Toch bemoeienis met vakantievilla koningspaar

Het kabinet bemoeit zich toch met de vakantievilla van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Griekenland. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van Griekse overheidsdocumenten. De Nederlandse overheid heeft, om de veiligheid van de koninklijke familie te waarborgen, grond 'geregeld' rond het huis. Dit terwijl premier Mark Rutte (VVD) eerder nog liet weten dat een vakantiewoning van het koningspaar een privéaangelegenheid is.

In de vertaalde documenten staat dat 'om redenen van openbaar belang en openbare veiligheid' de installatie van een veiligheidssysteem bij 'een onderkomen of een huis voor gebruik van de Nederlandse staat' wordt goedgekeurd.

Ook worden veiligheidsmaatregelen goedgekeurd die betrekking hebben op toegang via de zee. Dat blijkt volgens de nieuwszender uit een bouwvergunning voor de constructie van een omheining en een privéhaven. Bronnen melden aan RTL Nieuws dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de gesprekken met de Griekse overheid heeft gevoerd over de veiligheidsmaatregelen.

In Griekenland zou inmiddels veel ophef zijn ontstaan, met name over de bouw van de haven. Hiervoor zouden allerlei geldende wetten en regels worden omzeild.

Willem-Alexander en Máxima kochten de villa in Griekenland nadat ze hun vakantiehuis in Mozambique in januari 2012 hadden verkocht. Ze deden het huis in het Afrikaanse land van de hand omdat ze klaar waren met alle ophef die erover was ontstaan.